Germania intenționează să livreze Ucrainei, în această primăvară, șapte blindate Gepard care erau destinate la fier vechi, care se vor adăuga la cele 30 de blindate de apărare antiaeriană care sunt deja folosite pentru a lupta împotriva armatei ruse, a relatat vineri revista Spiegel, preluată de Reuters.

Sisteme antiaeriene GepardFoto: MApN

Cele șapte blindate, care sunt în prezent reparate de producătorul de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), cu sediul la Munchen, sunt menite să ajute Ucraina în protejarea orașelor și infrastructurii sale împotriva bombardamentelor rusești, a relatat Spiegel.

De asemenea, guvernul german intenționează să trimită mai multă muniție pentru Gepard împreună cu tancurile suplimentare, a relatat acesta.

Furnizarea de muniție pentru Gepard s-a dovedit a fi problematică, deoarece Elveția, care deține stocuri de muniție, refuză să o furnizeze, invocând statutul său de neutralitate.

Germania a făcut la sfârșitul lunii octombrie o nouă solicitare către neutra Elveție pentru a i se permite să reexporte muniție fabricată în Elveția către Ucraina pentru a fi folosită în războiul său împotriva Rusiei, după ce a fost refuzată la începutul acestui an.

Berlinul a furnizat Ucrainei 30 de tancuri Gepard și aproximativ 60.000 de proiectile. În aprilie, Berna s-a opus la reexportul de muniție de fabricație elvețiană folosită de tancurile antiaeriene Gepard. Proiectilele de 35 mm au fost furnizate de companii elvețiene armatei germane în urmă cu zeci de ani.