Germania a făcut o nouă solicitare către neutra Elveție pentru a i se permite să reexporte muniție fabricată în Elveția către Ucraina pentru a fi folosită în războiul său împotriva Rusiei, după ce a fost refuzată la începutul acestui an, transmite Reuters.

Sistemul anetiaerian GepardFoto: MApN

Un purtător de cuvânt al departamentului elvețian pentru afaceri economice a declarat că a fost primită o scrisoare pe această temă de la Ministerul german al Apărării, adăugând că ministrul afacerilor economice Guy Parmelin „va răspunde la această scrisoare în timp util".

Purtătorul de cuvânt a refuzat să comenteze dacă Ucraina a făcut, de asemenea, demersuri pe lângă guvernul elvețian.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin a refuzat să comenteze scrisoarea, afirmând că Germania poartă întotdeauna discuții constructive cu partenerii săi.

Berlinul a furnizat Ucrainei 30 de tancuri Gepard și aproximativ 60.000 de proiectile. În aprilie, Berna s-a opus la reexportul de muniție de fabricație elvețiană folosită de tancurile antiaeriene Gepard.

Proiectilele de 35 mm au fost furnizate de companii elvețiene armatei germane în urmă cu zeci de ani, dar au fost blocate la reexport după ce guvernul elvețian a declarat că livrările ar încălca legislația elvețiană privind neutralitatea.

Explicându-și poziția în iunie, guvernul a declarat că „pe baza criteriilor de export descrise în Legea privind materialul de război și a principiului tratamentului egal în temeiul legii neutralității, Elveția nu poate aproba cererile de transfer de material de război produs în Elveția către Ucraina".

Ministrul german al apărării, Chistine Lambrecht, i-a scris omologului său elvețian, Viola Amherd, cerându-i să revizuiască decizia, a relatat joi ziarul elvețian Tages-Angzeiger.

Ucraina a făcut, de asemenea, apel la Berna pentru a permite livrările, a precizat ziarul.

Conflictul din Ucraina a făcut ca Elveția să se îndepărteze de la poziția sa obișnuită de nealiniere totală, Berna preluând aproape toate sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus Moscovei.

Schimbarea a făcut ca Rusia să refuze o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene în Rusia și interesele Moscovei în Ucraina, deoarece nu mai consideră Elveția o țară neutră.

Luna trecută, Elveția a declarat că va opri temporar schimbul de informații fiscale cu Rusia și va îngreuna obținerea de vize pentru cetățenii ruși.