Un cont de Telegram cu sute de mii de urmăritori a scris că Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el, fapt care subliniază faptul că Moscova are probleme mari în a controla spațiul informațional rusesc, în ciuda cenzurii aplicate și a închiderii unor platforme precum Facebook sau Twitter. Informația (neconfirmată) a fost preluată de ziare internaționale mari, care au pus iar în discuție sănătatea liderului de la Kremlin.

Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Contul de Telegram General SVR are 377.000 de urmăritori și susține că are surse în rândul gărzii personale a președintelui rus.

Ceea ce spune sursa respectivă este practic imposibil de verificat, dar este important de subliniat că astfel de știri se pot răspândi în spațiul informațional rusesc și submina imaginea președintelui Vladimir Putin și a regimului său.

De remarcat că autorul postării (care nu-și dă numele real pe Telegram) riscă 15 ani de închisoare pentru răspândirea de informații false sau alte consecințe grave pentru acest atac informațional la adresa Kremlinului.

Vladimir Putin a avut pe tot timpul războiului dificultăți în spațiul informațional din cauza conturilor de Telegram ale bloggerilor militari care au criticat adesea deciziile militare și ministerul rus al apărării, președintele rus ajungând în vară să-i cheme la o discuție „francă” la Kremlin.

Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el

Ce se afirmă pe contul de Telegram menționat:

„Un eveniment cu adevărat dramatic pentru Putin a avut loc seara la reședința sa. Coborând scările, Putin s-a împiedicat și a căzut, iar apoi a alunecat pe scări câteva trepte mai jos.

Incidentul s-a petrecut în fața gărzilor personale de securitate ale președintelui, care au reacționat rapid și s-au grăbit să îi vină în ajutor lui Putin. Trei agenți de pază l-au ajutat pe președinte să se așeze pe o canapea din apropiere și au chemat medicii de gardă de la reședință.

Medicii au ajuns în câteva minute, dar nu l-au putut examina imediat pe președinte. Putin suferă de cancer gastro-intestinal, care i-a provocat deja probleme digestive grave, iar căzătura pare să-i fi afectat coccisul, ceea ce i-a provocat probabil dureri acute și defecare involuntară.”

Ocazie pentru noi speculații privind sănătatea președintelui rus

Informația a fost preluată de mai multe publicații internaționale, de la tabloide britanice precum Daily Mail la publicații considerate mai serioase precum site-ul australian de știri news.com.au.

Acestea au reluat, cu această ocazie, speculațiile privind starea de sănătate a liderului rus, acum în vârstă de 70 ani.

Aceste speculații s-au întețit și răspândit după declanșarea războiului din Ucraina, dar nu au primit nicio confirmare oficială, iar Kremlinul le-a respins drept fake-news, afirmând că Putin are o stare de sănătate foarte bună.

Șeful CIA, William Burns a spus în vară că nu există informaţii că președintele rus ar fi bolnav.