Armata lui Vladimir Putin are ca prioritate cucerirea orașului Bakhmut încă din august, dar a alocat disproporționat de multe resurse pentru un obiectiv cu valoare operațională redusă, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață.

Soldații ucraineni trag cu un lansator de rachete Grad spre pozițiile rusești în BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • Forțele rusești continuă să investească o mare parte din efortul lor militar total și din puterea de foc de-a lungul unui sector de aproximativ 15 km de linie de front din jurul orașului Bakhmut din regiunea Donețk.
  • Planul Rusiei este probabil să încercuiască orașul cu avansuri tactice la nord și la sud.
  • În ultimele zile, este foarte probabil ca Rusia să fi făcut mici progrese pe axa sudică a acestui asalt, unde încearcă să consolideze capete de pod limitate la vest de terenul mlăștinos din jurul râului minor Bakhmutka.
  • Bakhmut a devenit prioritatea numărul unu și principalul efort ofensiv al Rusiei de la începutul lunii august 2022. Capturarea orașului ar avea o valoare operațională limitată, deși ar permite potențial Rusiei să amenințe zone urbane mai mari din Kramatorsk și Sloviansk.
  • Cu toate acestea, campania a fost disproporționat de costisitoare în raport cu aceste posibile câștiguri.
  • Există o posibilitate realistă ca această cucerire a Bakhmutului să fi devenit în primul rând un obiectiv simbolic, politic pentru Rusia.

Lupte incredibil de dure, cu pierderi mari pentru ruși

Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă:

Forțele rusești au continuat să facă progrese minime în jurul Bakhmut, pe fondul operațiunilor ofensive de vineri.

Statul Major Geneal ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Bakhmut, pe o rază de 26 km la nord-est de Bakhmut, în apropiere de Vyimka, și pe o rază de 14 km la sud de Bakhmut, în apropiere de Opytne, Kishchiivka și Kurdyumivka.

Imaginile geolocalizate postate joi arată că forțele rusești fac progrese minime la sud și sud-est de Bakhmut, precum și în apropiere de Opytne.

Bloggeri militari ruși au afirmat că forțele ucrainene efectuează recunoașteri în jurul Klishchiivka și că luptele continuă în apropierea așezării, în ciuda afirmațiilor rusești potrivit cărora forțele rusești ocupă complet așezarea.

Un blogger rus a afirmat că forțele rusești au avansat în apropiere de Spirne (la 30 km nord-est de Bakhmut) și împiedică forțele ucrainene să transfere unități către pozițiile înaintate din zonă.

Bloggeri ruși au afirmat că forțele ucrainene rotesc unități din regiunea Zaporojie în zona Bakhmut și au sugerat că acest lucru înseamnă că forțele ucrainene se confruntă cu o situație critică pe această secțiune a frontului.

Presupusa rotație a unităților în zonă de către forțele ucrainene nu ar fi posibilă dacă forțele ruse ar avea capacitatea de a ataca toate drumurile din zona Bakhmut, așa cum a afirmat anterior o sursă rusă.

Grupul operativ al forțelor comune ucrainene a publicat vineri un interviu cu un soldat ucrainean din zona Bakhmut, în care soldatul afirmă că condițiile sunt incredibil de dure și că forțele rusești continuă să forțeze operațiunile ofensive în zonă, în ciuda numărului mare de pierderi.

ISW continuă să considere că efortul rusesc de a cuceri Bakhmut este un demers cu costuri ridicate, concentrat asupra unui oraș cu o importanță operațională limitată.