Agenția națională britanică pentru combaterea criminalității (NCA) a anunțat că a arestat un „bogat om de afaceri rus", suspectat de spălare de bani și alte infracțiuni, în cadrul unei campanii de combatere a oligarhilor corupți, transmite Reuters.

Poliția britanicăFoto: DreamsTime / Gary Hider

Bărbatul în vârstă de 58 de ani, al cărui nume a fost dezvăluit, se numără printre cei trei bărbați arestați joi de ofițerii de la Celula de combatere a cleptocrației (CKC) într-o „reședință de mai multe milioane de lire sterline" din Londra, a precizat NCA.

El a fost reținut sub suspiciunea de spălare de bani, conspirație în vederea fraudării Home Office (Ministerul de Interne) și conspirație în vederea comiterii de sperjur.

Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost arestat la fața locului după ce a fost văzut plecând cu o geantă care conținea mii de lire sterline în numerar.

Un fost iubit, în vârstă de 39 de ani, al partenerei omului de afaceri a fost, de asemenea, arestat la proprietate, a declarat poliția. Toți trei au fost eliberați pe cauțiune.

Directorul general al NCA, Graeme Biggar, a declarat că Celula de combatere a cleptocrației, care a fost înființată la începutul acestui an pentru a aborda tentativele de a se sustrage de la sancțiuni și pentru a destructura elitele corupte, are un impact semnificativ asupra activității infracționale a oligarhilor, a furnizorilor de servicii profesionale care îi sprijină și a celor care au legături cu guvernul rus.

„Vom continua să folosim toate metodele și instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a contracara această amenințare", a afirmat Biggar într-o declarație.

NCA a spus că a reușit până în prezent să obțină aproape 100 de „perturbări" - descrise ca fiind acțiuni care au eliminat sau redus în mod demonstrabil o amenințare criminală - împotriva elitelor legate de președintele Vladimir Putin și a celor care le-au facilitat acest lucru.

Acestea au inclus o serie de ordine de înghețare a activelor deținute de persoane legate de rușii sancționați.

Marea Britanie a sancționat până în prezent peste 1.200 de persoane și peste 120 de entități în urma invaziei rusești în Ucraina.

(foto articol: ©Gary Hider|Dreamstime.com)