Northrop Grumman Corp a prezentat vineri noul său avion cu reacție B-21 „Raider", primul dintr-o nouă flotă de bombardiere nucleare invizibile cu rază lungă de acțiune pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite, transmite Reuters.

Noul bombardier american de generația a șasea B-21 RaiderFoto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

B-21 a fost prezentat în cadrul unei ceremonii spectaculoase la uzina 42 a Northrop din Palmdale, California, oferind membrilor publicului o primă imagine a noului bombardier.

B-21, care are o formă de „aripă zburătoare" similară cu cea a predecesorului său, B-2, va fi capabil să lupte atât cu arme convenționale, cât și nucleare în întreaga lume, având capacități de realimentare în aer și o rază mare de acțiune.

Cât costă și câte a comandat guvernul SUA

Avioanele au fost proiectate să coste aproximativ 550 de milioane de dolari fiecare în dolari din 2010, sau aproximativ 750 de milioane de dolari în dolari actuali, ajustați în funcție de inflație.

Forțele Aeriene au planificat să cumpere cel puțin 100 de avioane și să înceapă să înlocuiască bombardierele B-1 și B-2.

Northrop a învins o echipă formată din Boeing și Lockheed Martin Corp atunci când a câștigat contractul din 2015 pentru fabricarea bombardierului.

Producătorul de motoare Pratt & Whitney Collins Aerospace, GKN Aerospace, BAE Systems și Spirit Aerosystems se numără printre cei peste 400 de furnizori din 40 de state.

B-21 Raider, un bombardier de generația a șasea

Northrop califică avionul drept o aeronavă de generația a șasea, având în vedere capacitatea sa de a se conecta la alte aeronave și de a integra cu ușurință arme viitoare în arhitectura sistemelor sale.

De asemenea, B-21 este prevăzut cu materiale mai durabile, care permit invizibilitatea radar, cu suprafețe observabile reduse. De asemenea noile bombardiere vor necesita mai puțină întreținere și vor reduce la minimum costurile de operare și timpii de nefuncționare, a declarat Doug Young, vicepreședinte de sector și director general la Northrop Grumman Aeronautics Systems.

Prezentarea a oferit primele imagini video și foto ale noului bombardier. Anterior, au fost publicate doar reprezentări artistice.

Șase dintre avioanele care urmează să aibă primul zbor la jumătatea anului 2023 se află în diferite stadii de asamblare. Peste 8.000 de persoane de la Northrop Grumman, parteneri din industrie și Forțele Aeriene lucrează în prezent la acest program.