​Occidentul ar trebui să se gândească la modul în care să abordeze nevoia Rusiei de garanții de securitate dacă președintele Vladimir Putin va accepta negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Obuzier 2S3 Akatsiya al armatei ucrainene pe frontul din DonbasFoto: Justin Yau / ddp USA / Profimedia Images

Cele mai importante informații de duminică, ziua 284 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:26Noul material LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

23:40 Președintele Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul său de duminică seară, că ucrainenii vor avea o iarnă grea, însă aceasta trebuie privită ca un interval de timp care îi aduce mai aproape de victorie. „Ne apărăm casa şi asta este cea mai puternică motivaţie posibilă”, a spus el.

20:40Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul: „În loc de Nuremberg - să semnăm un acord şi să ne strângem mâna?”

Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Financial Times.

19:25Rusia se pregătește pentru un „atac masiv” asupra Ucrainei, avertizează un oficial ucrainean

Pauza luată în ultimele 2 săptămâni „se poate termina în orice moment”, a declarat duminică Natalia Gumeniuk, purtătorul de cuvânt al Forțelor ucrainene de apărare Sud. Rusia se pregătește pentru un „atac masiv” asupra infrastructurii critice a Ucrainei, mai spune oficialul.

19:00 În orașul Herson, alimentarea cu energie electrică a revenit la 85% din capacitate, anunță oficialii locali. O îmbunătățire semnificativă în orașul din sudul Ucrainei ce a fost lovit de bombardamente rusești în ultimele zile, notează CNN.

După ce a fost restabilită până la aproximativ două treimi din capacitate vineri, orașul a rămas din nou complet fără energie electrică din cauza bombardamentelor rusești. Până sâmbătă, curentul revenise pentru 75% din oraș, iar duminică a marcat o nouă îmbunătățire.

17:45Bombardamente rusești au lovit zone civile din sudul Ucrainei în cursul nopții, relatează CNN.

Oficialii ucraineni au raportat atacuri rusești în două regiuni din sud în cursul nopții de sâmbătă și duminică dimineață devreme. Potrivit acestora, atacurile au avariat clădiri, dar nu au fost raportate victime.

În Zaporojie, șeful administrației militare regionale, Oleksandr Staruh, a informat că mai multe lovituri rusești au avut loc într-un sat din regiune. Loviturile nu au provocat victime, dar au fost avariate numeroase case și liniile de electricitate, potrivit lui Staruh.

În regiunea vecină Dnipropetrovsk, oficialii locali au raportat bombardamente în apropiere de orașul Nikopol.

„Rușii au bombardat orașe și sate pașnice de zece ori cu lansatoare 'Grad' și artilerie grea”, a spus Valentin Reznichenko, șeful administrației militare regionale, adăugând că nimeni nu a fost rănit.

Într-o localitate, case, garaje și liniile de electricitate au fost avariate, potrivit lui. Urmările bombardamentelor din celelalte zone sunt în prezent inspectate și consemnate, a adăugat el.

Rusia spune că nu va exporta petrol în cadrul plafonului impus de Occident

16:35 OPEC nu și-a schimbat duminică obiectivele privind producția de petrol

Cartelul petrolier OPEC condus de Arabia Saudită și ceilalți aliați, inclusiv Rusia, nu și-a schimbat duminică obiectivele livrărilor de petrol în economia globală, în ciuda incertitudinii privind impactul noilor sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, care ar putea elimina cantități semnificative de petrol de pe piață.

Decizia de duminică vine cu o zi înainte de intrarea în vigoare a două măsuri menite să afecteze veniturile petroliere ale Rusiei, ca răspuns la invazia sa din Ucraina.

16:00 UE trebuie să ia măsuri de „reechilibrare” pentru a atenua „distorsiunile” aduse concurenței de subvențiile masive acordate de SUA în cadrul marelui plan climatic al lui Joe Biden, a declarat duminică președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În timp ce „lucrăm cu Statele Unite pentru a rezolva cele mai problematice aspecte” ale planului lor, „trebuie să ne ajustăm propriile reguli pentru a facilita investițiile publice în tranziţia (ecologică) și trebuie să reevaluăm nevoia de finanțare europeană”, a afirmat Von der Leyen într-un discurs susținut la Colegiul Europei din Bruges (Belgia).

15:48 Rusia ține la Marea Neagră patru nave ce au la bord 24 de rachete de croazieră Kalibr, a spus marina ucraineană, potrivit Kyiv Independent.

De asemenea, Moscova are cinci nave, înarmate cu un total de 76 de rachete Kalibr, în Marea Mediterană, a adăugat sursa citată.

15:40 Rusia susține că nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident: „Lucrăm la mecanisme care să-l împiedice”.

Germania se așteaptă la un nou val de refugiați ucraineni

15:14 Acum, când vremea devine ploioasă și rece în Ucraina, Phillip Ingram, fost ofițer superior de informații militare și securitate, a explicat cum influențează aceste condiții operațiunile de pe linia frontului,

Ingram sugerează că vremea umedă va ajuta Rusia să se apere de eforturile ucrainenilor de a recuceri teritorii și va îngreuna situația forțelor atacatoare din Bahmut, în estul Ucrainei.

El a spus: „Vremea de acolo [în Bahmut] este foarte mlăștinoasă. Pământul ud înghite lucrurile de pe el și le face lipicoase. Vehiculele blindate cu șenile sunt concepute pentru a avea mai multă mobilitate pe terenuri dificile, dar chiar și acestea au limitele lor.

„Dacă vrei să manevrezi formațiuni blindate astfel încât să obții ceva, atunci trebuie să le folosești în afara drumurilor, să traversezi câmpul de luptă. (Vremea rea) ajută operațiunile defensive și asta îi va ajuta pe ruși în acest moment. Vremea va dicta când vor avea loc următoarele mari manevre". (Sky News)

14:31 Ucraina a exportat cu 30% mai puține cereale decât anul trecut

14:22 Ambasadorul Germaniei în Marea Britanie a declarat că se așteaptă la „un alt val" de refugiați ucraineni „în următoarele săptămâni", în condițiile în care temperaturile scăzute afectează țara.

Miguel Berger, a declarat pentru Sky News că „Putin continuă să terorizeze populația civilă și suntem foarte îngrijorați de acest lucru, deoarece aceste atacuri asupra infrastructurii energetice înseamnă că mulți oameni aflați la temperaturi scăzute ar putea fi forțați să părăsească Ucraina. Așa că ne așteptăm la un alt val de refugiați în următoarele săptămâni".

Sute de mii de refugiați ucraineni au fugit în Germania de la începutul războiului și până acum.

500 de localități ucrainene sunt tot fără electricitate

14:09 Cinci soldați georgieni care luptau pentru Ucraina au fost uciși în regiunea Donețk.

Citând un soldat georgian, publicația georgiană Mtavari a relatat că 5 soldați au fost uciși în timpul unei bătălii care a durat 10 ore în apropierea orașului Bahmut. De asemenea, un comandant georgian a fost rănit. (Kyiv Independent)

13:33 Situația energetică rămâne gravă în Ucraina: Peste 500 de localități sunt tot fără electricitate / Care sunt cele mai afectate zone

13:09 Ministerul britanic al apărării a postat imagini cu soldați ucraineni care s-au antrenat în Regatul Unit și au primit echipamente (inclusiv de iarnă) înainte să se întoarcă în țara lor pentru a lupta contra invadatorilor ruși.

Noi estimări privind pierderile rusești

12:37Pierderile rusești din ultima zi, potrivit estimărilor părții ucrainene: 550 de soldați, 5 tancuri, 6 blindate de luptă ale infanteriei, 2 piese de artilerie, un avion și o dronă:

12:08 Lituania a trimis în Ucraina încă două Panzerhaubitze 2000 reparate

12:01 OPEC+ este pe cale să își mențină țintele de producție la reuniunea de duminică, după ce G7 a convenit plafonarea prețului petrolului rusesc, au declarat Reuters patru surse din alianța petrolieră.

OPEC+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alți câțiva producători mari, inclusiv Rusia, a provocat furia SUA și a altor națiuni occidentale în octombrie, când a convenit să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi, 2% din cererea mondială, din noiembrie până la sfârșitul anului 2023.

Washingtonul a acuzat grupul și pe unul dintre liderii săi, Arabia Saudită, că se află de partea Rusiei, în pofida războiului purtat de Moscova în Ucraina. OPEC+ a susținut că a redus producția din cauza perspectivelor economice mai slabe.

Ritmul luptelor va rămâne redus peste iarnă

11:25 Locuința din Moscova a fiului lui Alexander Litvinenko, dezertorul ucis de ruși cu poloniu-210 la Londra în 2006, a fost vizitată de ofițeri de recrutare din armata rusă care sperau să îl înroleze.

Anatoli Litvinenko, în vârstă de 28 de ani, a dezvăluit că a fost căutat pentru serviciu militar în urmă cu câteva săptămâni de către soldați care păreau să nu știe de tragica sa legătură cu regimul Vladimir Putin.

„Pe la jumătatea lunii octombrie, la aproape o lună după ce Putin a declarat mobilizarea parțială în Rusia, s-a bătut la ușa apartamentului din apartamentul din Moscova înregistrat ca fiind reședința mea oficială.

Prietenii familiei care locuiesc în prezent acolo au deschis ușa și au fost întâmpinați de doi ofițeri din administrația militară rusă, care m-au întrebat dacă sunt acasă. I-au informat că nu mai fusesem pe acasă de peste 20 de ani", a scris el duminică în Observer.

11:06 Șefa serviciilor secrete din SUA: Tempoul luptelor din Ucraina va rămâne redus luni de zile / Ce spune Haines despre Putin și despre armata rusă.

Prăbușire a susținerii rușilor pentru război

10:27 Ucraina a pus sancțiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt din biserica ortodoxă ucraieană ce este subordonată patriarhiei ruse, a anunțat sâmbătă serviciul de securitate.

Într-un comunicat, serviciul de securitate spune că cei 10 clerici au fost de acord să coopereze în diferite moduri cu autoritățile de ocupație, au promovat narațiuni pro-ruse și au justificat agresiunea militară rusă în.

Majoritatea clericilor - toți fie membri ai bisericii, fie strâns legați de aceasta - trăiesc în teritoriile controlate de Rusia sau se află în străinătate, a precizat serviciul.

10:00Prăbușire dramatică a sprijinului populației ruse pentru războiul din Ucraina. Ce arată ultimele două sondaje.

Macron: Occidentul să rezolve nevoia Rusiei de garanții de securitate

09:08 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare (concluziile-cheie):

  • Se pare că forțele ucrainene au ajuns pe malul estic al fluviului Nipru, vizavi de orașul Herson. Emmanuel Macron a amplificat operațiunile informaționale rusești cu privire la necesitatea ca NATO să ia în considerare „garanții de securitate" care să fie oferite Moscovei.
  • Condițiile din estul Ucrainei devin probabil mai favorabile unui ritm mai ridicat al operațiunilor pe măsură ce se instalează iarna.
  • Miniștrii rus și belarus ai apărării s-au întâlnit la Minsk, probabil pentru a consolida în continuare legăturile bilaterale de securitate.
  • Forțele ucrainene continuă probabil să avanseze la nord-vest de Kremina.
  • Forțele rusești au continuat atacurile terestre în jurul Bahmut, în zona orașului Avdiivka, precum și în vestul regiunii Donețk și în estul regiunii Zaporojie.
  • Se pare că autoritățile ruse au evacuat colaboratorii ruși din Oleshky.
  • Departamentul de organizare și stat major al Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia) a confirmat că mobilizarea continuă în pofida anunțului lui Putin privind încheierea oficială a acesteia la 31 octombrie.

08:57Macron, noi declarații înțelegătoare față de cererile lui Putin: Trebuie să rezolvăm nevoia Rusiei de garanții de securitate

Moldova anunță că Gazprom nu mai e singurul său furnizor de gaze

08:37 O navă cu grâu ucrainean destinat Etiopiei a sosit sâmbătă în port, fiind prima navă care a plecat în cadrul unui efort de a trimite alimente în țările cele mai vulnerabile la foamete și secetă, a anunțat Zelenski.

Sâmbăta trecută, Ucraina și națiunile aliate au lansat o inițiativă pentru a exporta cereale în valoare de 150 de milioane de dolari către Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia, Congo, Kenya și Yemen.

„Noi transportăm alimente. Transportăm speranță", a declarat Zelenskiy într-un tweet care însoțește un scurt clip cu o navă care transporta 25.000 de tone de grâu pentru Etiopia și despre care a spus că a sosit în portul Doraleh din Djibouti, țară vecină.

08:22 Compania moldovenească Moldovagaz va începe să cumpere gaze de la furnizorul intern Energocom, continuând să achiziționeze și de la Gazprom, a declarat sâmbătă seara șeful Moldovagaz, citat de Reuters.

„Începând de mâine, Moldovagaz va cumpăra gaze naturale din două surse: 5,7 milioane de metri cubi vor fi furnizate de Gazprom în baza contractului actual și în conformitate cu volumele aprobate pentru luna decembrie. De asemenea, începând de mâine, Moldovagaz va cumpăra gaze naturale de la Energocom, conform nominalizărilor zilnice, în cantitate de 3,5 milioane de metri cubi", a scris Vadim Ceban pe Telegram.

Nu s-a anunțat de unde va cumpăra gaze Energocom, dar trebuie menționat că România a început sâmbătă exportul de gaze către Republica Moldova.

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a evenimentelor recente:

  • Macron a spus că Europa trebuie să răspundă la teama lui Putin că „NATO vine până la porțile sale" și la desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia, în timp ce Europa își pregătește viitoarea arhitectură de securitate.
  • Putin nu este sincer în ceea ce privește discuțiile de pace cu Ucraina, în condițiile în care duce războiul la un nou nivel de „barbarism", încercând să lase fără energie electrică civilii, a declarat un diplomat american de rang înalt.
  • Suedia a deportat un bărbat kurd cu presupuse legături cu PKKi, în timp ce Ankara menține presiunea asupra țării nordice pentru a îndeplini cererile sale în schimbul aderării la NATO.
  • G7 și Australia au convenit asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, după ce membrii UE au ajuns la un acord în acest sens.
  • Plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rusesc transportat pe cale maritimă nu este serios și nu va face mare lucru pentru a descuraja Rusia să își ducă războiul, a declarat Zelenski. Petrolul rusesc ar trebui plafonat la 30 de dolari barilul, spune șeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Yermak
  • Ungaria a fost scutită de plafonarea preţuluila petrolul rusesc decisă de UE, a anunțat Peter Szijjarto.
  • Moscova „nu va accepta acest plafon", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că Rusia va efectua o analiză rapidă a acordului, apoi va răspunde. Rusia a declarat că va continua să găsească cumpărători pentru petrolul său, în ciuda a ceea ce a declarat că este o încercare „periculoasă" a guvernelor occidentale.
  • „Flota fantomă” a Rusiei: Moscova a cumpărat anul acesta, în secret, peste 100 de nave vechi, ce ar trebui casate în următorii ani.
  • Autoritățile din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, au anunțat că vor ajuta cetățenii să se evacueze din părți ale teritoriului ocupat de Rusia pe malul estic al râului Nipru, pe fondul temerilor legate de intensificarea luptelor.
  • Lupte incredibil de dure în jurul Bahmut, cu pierderi mari pentru ruși. Putin alocă resurse enorme pentru cucerirea orașului, obiectivul său numărul 1 încă din luna august.
  • Rusia își construiește o bază militară uriașă în Mariupol. Pe acoperiș e scris: „De la armata rusă pentru oamenii din Mariupol”
  • Putin va merge în Donbas „la momentul potrivit”, afirmă Kremlinul „La momentul potrivit, desigur, (o astfel de vizită) se va produce. Este o regiune a Rusiei”
  • Agenția națională britanică pentru combaterea criminalității (NCA) a arestat un „bogat om de afaceri rus”, sub suspiciunea de spălare de bani și alte infracțiuni, după care ambasada Rusiei la Londra a cerut explicații de la Ministerul de Externe britanic.

---------------