Ultimele sondaje făcute în Rusia arată că sprijinul pentru „operațiunea militară specială” a scăzut dramatic în rândul populației, care resimte tot mai acut efectele războiului declanșat de Vladimir Putin, subliniază ministerul britanic al apărării.

Piata Rosie din MoscovaFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

Ce spune acesta în evaluarea de duminică dimineață:

  • Sondaje recente sugerează că sprijinul populației ruse pentru „operațiunea militară specială" este în scădere semnificativă.
  • O publicație independentă din Rusia a afirmat că a avut acces la datele colectate de Serviciul Federal de Protecție al Rusiei pentru uz intern. Datele au indicat că 55% dintre ruși sunt în favoarea negocierilor de pace cu Ucraina, doar 25% susținând continuarea conflictului.
  • Aceste rezultate sunt în concordanță cu un alt sondaj din octombrie 2022, în care 57% dintre respondenți au declarat că sunt în favoarea negocierilor.
  • În aprilie 2022, aproximativ 80 la sută dintre ruși susțineau că sprijină operațiunea.
  • În ciuda eforturilor autorităților ruse de a impune un control generalizat al mediului informațional, conflictul a devenit din ce în ce mai perceptibil pentru mulți ruși după „mobilizarea parțială" din septembrie 2022.
  • Având în vedere că este puțin probabil ca Rusia să obțină succese majore pe câmpul de luptă în următoarele câteva luni, menținerea chiar și a unei aprobări tacite a războiului în rândul populației va fi probabil din ce în ce mai dificilă pentru Kremlin.