Rusia nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident, chiar dacă Moscova va trebui să accepte o scădere a producției, a declarat duminică cel mai important om de încredere al lui Vladimir Putin din domeniul energiei, citat de Reuters.

Petrol rusescFoto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

„Lucrăm la mecanisme care să împiedice utilizarea unui instrument de plafonare a prețurilor, indiferent de nivelul stabilit, deoarece o astfel de interferență ar putea destabiliza și mai mult piața", a declarat vicepremierul rus Alexander Novak.

Rusia nu va acționa sub un plafon de preț, chiar dacă Moscova va trebui să reducă producția, a spus Novak.

Vineri, națiunile G7 și Australia au convenit asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, într-o mișcare menită să-l priveze pe Putin de venituri, menținând în același timp fluxul de petrol rusesc pe piețele globale.

Declarațiile lui Novak vin în contextul în care cartelul petrolier OPEC condus de Arabia Saudită va decide duminică cât de mult petrol să furnizeze economiei globale, pe fondul slăbirii cererii din China și al incertitudinii cu privire la impactul noilor sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.

Rusia a acumulat în secret o flotă de peste 100 de petroliere vechi pentru a ajuta la eludarea restricțiilor occidentale privind vânzările de petrol.

„Nu vom accepta acest plafon", a declarat sâmbătă Dmitri Peskov, adăugând că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.