Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până în prezent în sezonul 2022/23, în scădere cu 29,6% față de cele 25,8 milioane de tone exportate în aceeași perioadă a sezonului precedent, arată datele Ministerului Agriculturii, citate de Reuters.

Război în Ucraina: depozit de cereale distrus în regiunea Zaporojie după un atac cu rachete a forțelor ruseFoto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images

Este vorba de 6,9 milioane de tone de grâu, 9,7 milioane de tone de porumb și aproximativ 1,5 milioane de tone de orz.

După o blocadă de aproape șase luni cauzată de invazia rusă, trei porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost redeschise la sfârșitul lunii iulie, în baza unui acord între Moscova și Kiev, mediat de ONU și Turcia.

Președintele Volodimir Zelenskiy a declarat că acordul a permis Ucrainei să exporte aproape 13 milioane de tone de produse agricole.

Guvernul a anunțat că Ucraina ar putea recolta aproximativ 51 de milioane de tone de cereale în acest an, în scădere de la un record de 86 de milioane de tone în 2021, din cauza pierderii de terenuri în favoarea forțelor rusești și a randamentelor mai mici.

Sâmbăta trecută, Ucraina și națiunile aliate au lansat un plan de export de cereale în valoare de 150 de milioane de dolari către țările cele mai vulnerabile la foamete și secetă.