Serviciile de informații americane se așteaptă ca tempoul redus al luptelor din Ucraina să se mențină și în următoarele câteva luni și nu văd nicio dovadă a unei diminuări a voinței ucrainene de a rezista, în pofida atacurilor asupra rețelei sale electrice și a altor infrastructuri critice de iarnă, a spus sâmbătă directorul Serviciului Național de Informații, potrivit Reuters.

Terenul noroios și vremea rece le fac viața grea soldaților de pe frontFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Observăm deja un fel de reducere a ritmului ... și probabil că asta vom vedea și în lunile următoare", a declarat Avril Haines la Forumul național anual de apărare Reagan din California.

Ea a spus că atât armata ucraineană, cât și cea rusă vor încerca să încerce să se refacă și să se reaprovizioneze pentru a se pregăti pentru o contraofensivă după iarnă, dar există un semn de întrebare cu privire la modul în care va arăta aceasta, și a adăugat:

„De fapt, suntem destul de sceptici în ceea ce privește posibilitatea ca rușii să fie pregătiți să facă acest lucru. Sunt mai optimistă în ce-i privește pe ucraineni”.

Niciun semn că hotărârea ucrainenilor ar scădea

Întrebată despre efectele atacurilor rusești asupra rețelei electrice și a altor infrastructuri civile din Ucraina, Haines a afirmat că scopul Moscovei este, în parte, de a submina voința ucrainenilor de a rezista și a adăugat:

„Nu vedem nicio dovadă că aceasta a fost subminată în acest moment".

Ea a spus că Rusia urmărește, de asemenea, să afecteze capacitatea Ucrainei de a continua conflictul și a adăugat că economia Kievului a avut foarte mult de suferit.

„Poate, în timp, în mod evident, să aibă un impact. Cât de mare va fi impactul va depinde de cât de mult vor vrea să facă, de ceea ce sunt capabili să facă, de rezistența acelei infrastructuri esențiale, de capacitatea noastră de a-i ajuta să o apere. Economia Ucrainei suferă foarte mult. A fost devastată".

Putin a fost surprins de slăbiciunea armatei sale

Haines a spus că ea crede că președintele rus Vladimir Putin a fost surprins că armata sa nu a realizat mai mult.:

„Cred că este din ce în ce mai informat cu privire la dificultățile cu care se confruntă armata rusă. Dar încă nu ne este clar pentru noi că el are o imagine completă în acest stadiu despre nivelul provocărilor cu care se confruntă... vedem lipsuri de muniție, probleme de moral, de aprovizionare, logistică, o serie întreagă de probleme cu care se confruntă."

Haines a declarat că obiectivele politice ale lui Putin în Ucraina nu par să se fi schimbat, dar analiștii serviciilor de informații americane au considerat că acesta ar putea fi dispus să își reducă obiectivele militare pe termen scurt „temporar, în ideea că ar putea reveni asupra acestei chestiuni mai târziu".

Rusia își consumă rapid stocurile armatei

Ea a spus că Rusia pare să își epuizeze stocurile militare „destul de repede": „Este într-adevăr ceva destul de neașteptat, iar sentimentul nostru este că nu sunt capabili să producă pe plan intern ceea ce consumă în acest stadiu", a spus ea.

„De aceea îi vedeți mergând pur și simplu în alte țări pentru a încerca să obțină muniție... și am arătat că munițiile lor de precizie se epuizează mult mai repede în multe privințe".

Haines a declarat că Statele Unite au „văzut anumite mișcări" în ceea ce privește livrările de muniții din Coreea de Nord, „dar nu au fost foarte multe în acest stadiu".

Ea a spus că Iranul a furnizat Rusiei drone și că Moscova cere alte tipuri de muniții de precizie de la Teheran, lucru care ar fi „foarte îngrijorător din cauza capacităților lor”.