Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat vineri că se aşteaptă la o "imagine clară" asupra războiului din Ucraina până în primăvară, în condiţiile în care bombardamentele şi ciocnirile ruso-ucrainene continuă, iar Kremlinul susţine că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi deschis la negocieri, relatează Reuters și News.ro.

Război în UcrainaFoto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Acum, Ucraina avansează pe teren, recucerind unele dintre teritoriile lor ocupate. Dar Rusia, în schimb, vizează în mod deliberat infrastructura civilă. Aşa că viaţa devine dificilă pentru ucraineni, în special, şi pentru noi toţi", a declarat Cavusoglu la un forum organizat la Roma.

"Cred că până la primăvară vom avea o imagine clară despre o încetare a focului sau un armistiţiu sau despre masa negocierilor. Dar nu vom renunţa. Noi, Turcia, ne vom continua eforturile", a spus Cavusoglu.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a devenit mai complicat odată cu intensificarea luptelor pe teren, a arătat Cavusoglu, adăugând că unele ţări occidentale ar trebui să facă mai mult pentru a aduce cele două părţi la masa negocierilor.

Putin este "deschis la negocieri" pe tema Ucraina, dar are o condiţie: Occidentul trebuie să accepte cererile Moscovei, a declarat vineri Kremlinul, la o zi după ce preşedintele american Joe Biden a spus că ar fi dispus să discute, dacă Putin ar căuta o modalitate de a pune capăt războiului.

După mai bine de nouă luni de lupte şi în timp ce iarna îşi face tot mai simţită prezenţa, ţările occidentale încearcă să stimuleze ajutorul pentru Ucraina, care se confruntă cu atacuri cu rachete şi drone ruseşti ce vizează cu precădere infrastructura energetică-cheie lăsând milioane de oameni fără încălzire, electricitate şi apă.

Luptele sunt intense în estul Ucrainei, în timp ce forţele ruseşti din regiunile sudice Herson şi Zaporojie rămân în defensivă.

___