Comisia Europeană a emis vineri o propunere de amendare a companiilor cu cel puțin 5% din cifra de afaceri mondială dacă acestea încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei, transmite Reuters.

Sancţiuni împotriva RusieiFoto: Olekcii Mach / Alamy / Alamy / Profimedia

Propunerea, care trebuie aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de state membre ale UE, prevede, de asemenea, că persoanele care încalcă sancțiunile UE ar putea fi condamnate la pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani.

Încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei este deja o infracțiune penală în unele țări UE, dar în altele este tratată ca o infracțiune administrativă, iar sancțiunile variază în cadrul blocului comunitar.

"Există încă prea multe diferențe între statele membre în ceea ce privește pedeapsa pentru încălcarea sancțiunilor UE", a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders, adăugând că normele propuse vor aduce claritate.

Economia Rusiei se va contracta cu 2,5% anul viitor, pe lângă o contracție de 3% în 2022, potrivit unui sondaj Reuters publicat vineri, în condițiile în care inflația persistentă și ridicată oferă băncii centrale un spațiu de manevră limitat pentru reducerea ratelor dobânzilor.

Peisajul economic al Rusiei s-a schimbat drastic după ce Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie, declanșând restricții occidentale radicale asupra sectoarelor sale energetic și financiar, inclusiv o înghețare parțială a rezervelor rusești, și determinând zeci de companii să iasă de pe piață.