Forțele rusești au bombardat orașele de pe linia frontului din estul Ucrainei, în timp ce Kievul susține că scurgerea de informații de la Pentagon nu modifică unele planuri pentru contraofensiva pregătită pentru viitorul apropiat. Rușii folosesc tactici de „pământ pârjolit" la Bahmut, a declarat luni un comandant militar ucrainean de rang înalt, în timp ce orașul ucrainean din regiunea Donețk și alte orașe și localități au fost supuse unor bombardamente intense.

Soldați ucraineni în apropiere de BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 412, LIVETEXT:

00:54Mercenarii Wagner care luptă în Bahmut vor mai rezista doar două luni dacă tactica lor rămâne neschimbată, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Est al armatei ucrainene, pe 11 aprilie, relatează Kyiv Independent. Declarația ucraineanul vine în aceeași zi în care Evgheni Prigojin susținea că Wagner a cucerit 80% din Bahmut.

00:39Trudeau confirmă atacul cibernetic asupra infrastructurii canadiane, dezvăluit pentru prima dată în scurgerea documentelor secrete ale Pentagonului

Infrastructura energetică canadiană nu a suferit nicio daună fizice în urma unui atac cibernetic care a fost menționat în documentele secrete americane, a declarat luni premierul Justin Trudeau, relatează Reuters.

23:41Cabinetul de Miniștri din Ucraina a aprobat marți numirea noilor șefi ai regiunilor Lugansk și Sumî, relatează Ukrainska Pravda.

23:15 Casa Albă spune că nu are niciun indiciu că Egiptul oferă Rusiei arme mortale pentru războiul său din Ucraina, relatează CNN, după ce un document secret al SUA, obținut de Washington Post, a indicat că armata egipteană plănuia să producă 40.000 de rachete pentru Rusia.

„Nu am văzut niciun indiciu că Egiptul oferă Rusiei capacități de armament letal”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Kirby a spus că Egiptul rămâne „un partener semnificativ de securitate” .

22:30Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți, în urma consultărilor cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, că fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 43,6 milioane de euro pe an pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina. Ajutoarele financiare vor fi acordate în două etape.

Ungaria semnează un nou acord cu Rusia

22:25 O lovitură cu o rachetă Javelin trasă de ucraineni, prinsă pe o filmare:

21:36Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a anunțat noi acorduri pentru a asigura accesul continuu al țării la energia rusă, un semn al legăturilor diplomatice și comerciale continue ale țării cu Moscova pe fondul războiului din Ucraina. Szijjártó a spus că gigantul energetic de stat rus Gazprom va menţine opţiunea de a furniza o cantitate suplimentară de gaze Ungariei în acest an, pe lângă livrările convenite în cadrul unui acord pe termen lung, transmite Reuters.

21:17 VIDEO Cum arată o aruncare de grenadă perfectă: Imagini dramatice în tranșee cu lupte la mică distanță

21:00Canada a impus marți noi sancțiuni pentru invazia Rusiei în Ucraina și a promis un nou sprijin militar pentru Kiev, a declarat premierul Justin Trudeau după întâlnirea cu premierul ucrainean Denîs Șmîhal la Toronto, relatează Reuters.

20:30Ucraina neagă afirmațiile fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, care a spus că grupul de mercenari a capturat 80% din Bahmut.

„Această declarație a lui Prigojin nu este adevărată”, a declarat marți pentru CNN Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operativ 'Est' al forţelor ucrainene. „Tocmai am luat legătura cu comandantul uneia dintre brigăzile care apără orașul. Pot afirma cu încredere că forțele de apărare ucrainene controlează un procent mult mai mare din teritoriul lui Bahmut”.

Britanicii avertizează cu privire la „un nivel grav de inexactitate” în presupusele scurgeri de informații clasificate

20:10 Investigațiile americane privind documentele scurse ar putea dura luni de zile până la finalizare, spun surse citate de CNN.

Investigațiile guvernului SUA privind o scurgere de documente clasificate ale Pentagonului – care includ informații despre războiul din Ucraina – încep să prindă contur, Pentagonul examinând modul în care scurgerea are impact asupra securității naționale a SUA, iar Departamentul de Justiție lansând o anchetă penală pentru a stabili cine ar fi putut sta în fost în spatele bresei.

Ancheta este condusă de Biroul de Informații și Securitate al Pentagonului, potrivit a trei oficiali americani, și ar putea dura câteva luni până la finalizare. Acesta va examina în principal dacă sursele și metodele au fost compromise din moment ce documentele, multe dintre ele marcate „top secret”, au fost postate pe o platformă de socializare la începutul acestui an.

Milancy Harris, subsecretarul adjunct al apărării pentru informații și securitate, va fi responsabilă de efortul din partea Pentagonului, au spus oficialii. Ancheta va încerca, de asemenea, să stabilească amploarea scurgerii, deoarece oficialii nu știu încă dacă online circulă mai multe documente clasificate.

20:05Kremlinul a declarat marți că reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a „încălcat legea rusă” și a fost prins „în flagrant”, la o zi după ce Departamentul de Stat al SUA a spus că acesta a fost „reținut pe nedrept” de Rusia, relatează Reuters.

19:36Ministerul britanic al Apărării a declarat marți că există „un nivel grav de inexactitate” în presupusele scurgeri de informații clasificate ale SUA, relatează Reuters.

„Scurgerea pe scară largă a presupuselor informații clasificate din SUA a demonstrat un nivel grav de inexactitate”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pe Twitter.

„Cititorii ar trebui să fie precauți în a accepta acuzațiile care au potențialul de a răspândi dezinformarea.”

19:31Informațiile secrete extrem de sensibile ale Pentagonului au fost scurse prima dată pe chaturile gamerilor găzduite de Discord, în timpul unei dispute pe tema războiului din Ucraina, spun analiștii informațiilor din surse deschise, relatează The Guardian.

19:25Imagini din timpul luptelor din Bahmut, filmate din perspectiva soldaților ucraineni:

Prigojin susține că Wagner controlează peste 80% din orașul Bahmut

18:53Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, susține că forțele sale controlează acum peste 80% din orașul asediat Bahmut din estul Ucrainei, scrie The Guardian.

Într-un videoclip publicat pe Telegram de un blogger militar rus, Prigojin este văzut cu o hartă a zonei, care arată cum forțele sale continuă încercuirea orașului. „În Bahmut, cea mai mare parte, peste 80%, se află acum sub controlul nostru, inclusiv întreg centrul administrativ, fabricile, depozitele, administrația orașului”, susține șeful Wagner.

Afirmațiile lui Prigojin nu au fost verificate în mod independent, iar acesta a mai făcut și în trecut afirmații despre controlul rusesc asupra Bahmut, care s-au dovedit neadevărate, notează The Guardian.

Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a acuzat luni forțele ruse că au folosit tactica „pământului pârjolit” în Bahmut. El a spus că situația este „dificilă, dar controlabilă”.

18:36 Un înalt oficial egiptean a negat că armata egipteană intenționează să producă 40.000 de rachete pentru Rusia, în urma unui raport de la The Washington Post care citează un document secret al SUA, a declarat presa egipteană afiliată statului, relatează CNN.

18:20Hackeri ucraineni susțin că au spart e-mailurile unui important spion militar rus căutat de Biroul Federal de Investigații pentru că a spart e-mailul lui Hillary Clinton, dar și a altor democrați de rang înalt din SUA înainte de alegerea lui Donald Trump la președinție în 2016, relatează Reuters.

18:03Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov a anunțat că a „inițiat o procedură de arbitraj împotriva Rusiei” și cere despăgubiri pentru „bunurile confiscate” în regiunile Donețk și Lugansk, scrie Tha Guardian.

17:13Guvernatorul pro-rus al peninsulei anexate Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat marţi că au fost luate toate măsurile pentru a face faţă unei ipotetice contraofensive a forţelor ucrainene, transmite EFE, potrivit Agerpres.

17:00Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunțat că se confirmă că aproape 8.500 de civili au fost uciși de la invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează CNN.

OHCHR a declarat că a înregistrat 22.734 de victime civile în Ucraina între începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie 2022 până la 9 aprilie 2023 - cu 8.490 de civili uciși și 14.244 răniți.

Ucraina minimalizează scurgerile de informații secrete ale Pentagonului

16:54Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), care săptămâna trecută zicea că nu mai mult de cinci persoane știu unde și când va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, susține că unele dintre informațiile din documentele Pentagonului care au fost scurse pe internet „nu erau deloc secrete”, relatează CNN.

16:35După ce unii ruși au încercat să ardă registrele birourilor de recrutare și fuga din toamnă a zeci mii de bărbați din calea mobilizării, Rusia vrea acum să trimită ordinele de chemare a rezerviștilor pe mail, potrivit Reuters.

16:03Rusia a început în acest an să exporte carburanţi spre Iran pe calea ferată, pentru prima dată după ce cumpărătorii tradiţionali de carburanţi ruseşti au refuzat să mai facă afaceri cu Moscova, arată datele şi sursele din industria petrolieră consultate de Reuters.

15:56Aliații occidentali ar putea lua o decizie privind transferul de avioane de luptă către Ucraina „înainte de începerea verii", după livrările făcute de Polonia și Slovacia, a declarat ministrul interimar al Apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, potrivit The Kyiv Independent.

România va cumpăra avioane F35 - decizia, luată de CSAT

15:00Premierul Ucrainei Denîş Şmîhal a sosit în Canada într-o călătorie oficială, în timpul căreia va încerca să obțină muniție și vehicule blindate pentru o contraofensivă împotriva forțelor rusești.

Şmîhal a scris într-o postare pe Twitter că „prietenoasa" Canada se numără printre primele țări care „sunt alături de Ucraina" și că urmează să se întâlnească cu omologul său canadian, Justin Trudeau, și cu vicepremierul Chrystia Freeland.

13:15Între timp, România a anunțat oficial că va cumpăra avioane F35 - Decizia, luată de CSAT / Când ar putea ajunge avioanele F-35 în România și cât ar putea costa achiziția

13:00Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, se vor întâlni miercuri, la sediul MApN, cu președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, în cadrul vizitei pe care înaltul oficial aliat o desfășoară, în perioada 11-14 aprilie, în țara noastră.

Sunt planificate discuții privind situația de securitate din regiunea Mării Negre, dinamica implementării măsurilor aliate de descurajare și apărare a spațiului euro-atlantic, operațiile și misiunile NATO, precum și evenimentele majore de instruire din acest an.

Comitetul Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, constituit din șefii Apărării din statele aliate, are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care NATO poate răspunde la provocările globale de securitate.

12:50Kremlinul a declarat marți că reporterul Evan Gershkovici de la Wall Street Journal a „încălcat legea rusă", după ce Departamentul de Stat al SUA a declarat că acesta a fost reținut pe nedrept în Rusia, transmite Reuters.

12:46Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, se află marți la Moscova pentru discuţii cu Rusia pe tema energiei cu vicepremierul rus Aleksandr Novak şi cu şeful Rosatom, Aleksei Lihacev, fiind primul oficial al unei ţări din UE şi NATO care merge în acest an în Rusia lui Vladimir Putin, supusă sancţiunilor occidentale.

„Astăzi, viceprim-ministrul Aleksandr Novak şi cu mine avem probleme serioase pe ordinea de zi: siguranţa fizică şi tehnică a gazoductului Turkish Stream, care aprovizionează ţara noastră cu gaze naturale, menţinerea tranzitului prin conducta Drujba, care aprovizionează ţara noastră cu petrol, şi prevenirea sancţiunilor împotriva industriei nucleare”, a scris Peter Szijjarto pe Facebook, într-o postare însoţită de mai multe fotografii din timpul întâlnirilor sale de la Moscova.

Anterior, el a postat o fotografie cu el în drum spre Moscova, în care spune că este necesară „o cooperare energetică neîntreruptă între Ungaria şi Rusia”: „Aceasta nu este o chestiune de politică, ci de fizică”.

Implicarea reală a României în războiul din Ucraina, dezvăluită în documentele secrete ajunse pe internet

12:30Un bărbat a fost reținut în Habarovsk, unul dintre cele mai îndepărtate orașe din estul Rusiei, fiind acuzat de trădare și acuzat că a trimis bani către forțele armate ucrainene, relatează agenția rusă de știri TASS, citată de The Guardian.

Bărbatul riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

11:34Pentagon Leaks. Implicarea reală a României în războiul din Ucraina, dezvăluită în documentele secrete ajunse pe internet

România are un rol la fel de important în războiul din Ucraina precum Polonia, arată documentele secrete scruse de la Pentagon care circulă pe internet încă de la începutul lunii martie, scrie Spotmedia. Oficialii români au refuzat constant să spună public în ce constă ajutorul oferit Kievul de către autoritățile române.

10:45Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a ordonat în luna februarie 2023 oficialilor guvernamentali să producă peste 40.000 de rachete pe care să le trimită în Rusia, potrivit unor documente divulgate luni de cotidianul american The Washington Post, citat de EFE. SUA nu ştiu ca un astfel de acord între Rusia şi Egipt să se fi materializat.

10:40O dronă a căzut luni în apropierea aeroportului din Belgorod, scrie agenția de presă rusă RIA Novosti, conform The Guardian. Serviciile ruse de urgență spun că nu au existat victime, iar gardul aeroportului a fost ușor deteriorat.

10:27Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, acuzat de înaltă trădare şi care riscă 25 de ani de închisoare, a afirmat luni că este „mândru" de angajamentul său politic, în timpul unei declaraţii făcute în cadrul procesului său, emblematic pentru ampla represiune declanşată de autorităţi în Rusia, informează AFP și Agerpres. Cunoscutul critic al Kremlinului regretă că nu a putut să determine mai multă lume să vadă ce pericol reprezintă Putin pentru Rusia și întreaga lume.

Cele mai usturătoare pierderi ale Rusiei și borna negativă atinsă de Armata Roșie

09:30Dificultăţile cu care se confruntă Ucraina în ceea ce priveşte acumularea unui număr suficient de trupe, muniţii şi echipamente ar putea face ca armata sa să fie "mult sub nivelul" obiectivelor iniţiale pe care Kievul şi le-a propus pentru anticipata sa contraofensivă de primăvară, ce vizează recucerirea zonelor ocupate de Rusia.

09:00Incursiune în lumea odioasă a vloggerilor din Rusia cu sute de mii de urmăritori: de la justificarea atacurilor nucleare, la cei 3 părinți ai unui copil în Occident

După ce am analizat „activitatea profesională” a lui Vladen Tatarski, ucis în explozia din Sankt Petersburg, am vrut să vedem și ce scriu și promovează ceilalți vloggeri cunoscuți ai Kremlinului. Am descoperit o lume macabră, în care ura față de Occident, supunerea față de Putin și discuțiile despre atacuri nucleare sunt la ordinea zilei.

08:24Într-un an și două luni de război în Ucraina, armata rusă ar fi pierdut peste 10.000 de echipamente militare, potrivit experților Oryx, care urmăresc pierderile de ambele părți, potrivit publicației independente The Moscow Times. Armata ucraineană ar fi pierdut de trei ori mai puține.

08:03Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, urmează să adopte un proiect de lege care va introduce somații electronice pentru recruți și va interzice bărbaților care le ignoră să părăsească țara, a relatat Meduza, o instituție media independentă rusă, potrivit Kyiv Independent.

07:51Compania ucraineană de stat Naftogaz a declarat luni că un grup de investitori i-a respins oferta de restructurare a datoriilor, nereuşind să scoată compania dintr-un default în care se află de luni de zile, transmite Reuters.

07:36Uzina de automobile Gorki, parte a grupului rus GAZ, care a fost contractată pentru asamblarea maşinilor Volkswagen, a intentat un proces pentru a recupera 28,4 miliarde de ruble (348 de milioane de dolari) de la producătorul german de automobile, potrivit documentelor din instanţă.

07:31Departamentul de Stat al SUA afirmă că Evan Gershkovich, jurnalistul de la Wall Street Journal care este reţinut în Rusia, este privat de libertate pe nedrept, relatează CNN.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un avion de luptă rusesc a fost pe punctul de a doborî un avion de supraveghere britanic anul trecut, potrivit unui document militar american scurt pe internet, acesta fiind un incident mai semnificativ decât se arătase anterior și care ar fi putut atrage Statele Unite și aliații săi NATO direct în războiul din Ucraina, relatează Washington Post.
  • Ruslan Kravcenko a fost numit guvernatorul regiunii Kiev, a informat biroul președintelui Volodimir Zelenski pe 10 aprilie, relatează Kyiv Independent.
  • Omul de afaceri Richard Branson s-a întâlnit cu Zelenski. Fondatorul Virgin Galactic, Richard Branson, s-a întâlnit luni, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Branson a devenit noul ambasador al UNITED24, platforma oficială de strângere de fonduri a Ucrainei, potrivit CNN.
  • Rusia ar putea încerca să folosească Paștele ortodox din 16 aprilie pentru a întârzia contraofensivele ucrainene, cerând o încetare a focului din respect pentru religie, avertizează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).
  • Danemarca va transfera Ucrainei tancuri Leopard 1 și obuziere Caesar până în vară. Danemarca își propune să înceapă să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 1 "până la vară", a declarat luni ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen.
  • Un tribunal din Rusia a condamnat un fost ofițer al serviciului de securitate și un fost ofițer al serviciilor de urgență la 19 ani de închisoare fiecare pentru că au incendiat o clădire a administrației orașului în toamna trecută, a informat luni presa rusă, relatează The Moscow Times.
  • Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, acuzat în special de înaltă trădare și care riscă 25 de ani de închisoare, a declarat luni că este „mândru” de angajamentul său politic, în cadrul unei declarații în timpul procesului său, emblematic pentru represiunea totală din Rusia, relatează AFP.
  • Scurgerea documentelor americane clasificate, în special legate de Ucraina și care par autentice în cea mai mare parte, prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat luni Pentagonul, relatează AFP.
  • Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, potrivit unuia dintre documentele clasificate ale SUA scurse pe internet în ultimele zile, relatează luni agenţiile EFE şi Novinite, potrivit Agerpres.
  • Viceministrul de externe al Ucrainei Emine Dzhaparova a declarat luni că Kievul dorește ca New Delhi să se implice mai mult în soluționarea conflictului său cu Rusia și a solicitat o vizită a premierului indian Narendra Modi și a altor oficiali de rang înalt, relatează Reuters.
  • Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat luni la televiziunea de stat că forțele ruse controlează 75% din orașul Bahmut, relatează Reuters.
  • Livrările de motorină rusească spre Turcia, țară membră NATO, au urcat luna trecută la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, arată datele furnizate de traderul Vortexa Ltd. şi analizate de Bloomberg, după ce în urmă cu două luni a intrat în vigoare un embargo privind achiziţionarea de produse rafinate ruseşti. Producția internă a Turciei ar putea fi vândută la preţuri mai mari în UE.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că există o tendință generală de a da mereu vina pe Rusia pentru orice, atunci când a fost întrebat despre acuzațiile potrivit cărora Moscova s-ar fi aflat în spatele unei scurgeri de documente ale serviciilor secrete americane despre mai multe țări, inclusiv Ucraina, transmite Reuters.
  • Scandalul documentelor secrete scurse de la Pentagon are ecouri puternice în Coreea de Sud, considerată un important aliat al SUA, după ce informațiile scurse arată că CIA ar fi spionat Seulul, care era îngrijorat că obuzele vândute Washingtonului ar putea ajunge în Ucraina, încâlcând, astfel, politica țării.
  • Documente militare şi de informaţii cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenţia de spionaj Mossad din Israel, au determinat oficialii americani să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informaţii, unii experţi occidentali în securitate şi oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din SUA, relatează Reuters. Unul dintre documente, datat 23 februarie şi marcat „Secret", prezintă în detaliu modul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare.

____________

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro