Compania ucraineană de stat Naftogaz a declarat luni că un grup de investitori i-a respins oferta de restructurare a datoriilor, nereuşind să scoată compania dintr-un default în care se află de luni de zile, transmite Reuters.

Yuri Vitrenko, CEO-ul NaftogazFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Scrisoarea de respingere a fost trimisă în numele unui grup format din peste 10 investitori care deţin în mod colectiv cu mult peste 50% din obligaţiunile din 2022 ale companiei şi aproape 20% din obligaţiunile cuy maturitate în 2026, a spus Naftogaz.

Naftogaz a adăugat că creditorii doresc ca compania să se angajeze în negocieri de fond. Compania a prezentat luna trecută o ofertă îmbunătăţită.

Principalele îmbunătăţiri au inclus oferta de a plăti 5% din obligaţiunile sale deja implicite din 2022 şi o plată a ”cuponului” restant, care, împreună, s-ar ridica la aproximativ 30 de milioane de dolari.

De asemenea, s-a oferit să mărească rata dobânzii la cuponul obligaţiunilor respective la 7,65%, de la 7,375%, şi să plătească ”un comision de consimţământ” de 0,5% deţinătorilor obligaţiunilor sale cu scandenţa în 2026 dacă aceştia, la fel ca deţinătorii de obligaţiuni din 2022, sunt de acord să împartă plăţile datoriei lor în două tranşe separate.