Forțele Rusiei au continuat atacurile de-a lungul frontului concentrat în două orașe ucrainene din estul regiunii Donețk, a raportat armata ucraineană, în timp ce Kievul a declarat că a respins peste 40 de lovituri inamice în ultimele 24 de ore. Luptele au fost cele mai intense în Bahmut, a declarat duminică statul major al forțelor armate ucrainene, unul dintre cele două orașe din est, alături de Avdiivka, pe care armata rusă le vizează. Forțele rusești asediază Bahmut de luni de zile, în cea mai lungă bătălie a războiului care a început în urmă cu mai bine de un an.

Medici militari ajută un soldat rănit să iasă dintr-un vehicul militar în arpopiere de BahmutFoto: Iryna Rybakova / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Un avion de luptă rusesc a fost pe punctul de a doborî un avion de supraveghere britanic anul trecut, potrivit unui document militar american scurt pe internet, acesta fiind un incident mai semnificativ decât se arătase anterior și care ar fi putut atrage Statele Unite și aliații săi NATO direct în războiul din Ucraina, relatează Washington Post.
  • Ruslan Kravcenko a fost numit guvernatorul regiunii Kiev, a informat biroul președintelui Volodimir Zelenski pe 10 aprilie, relatează Kyiv Independent.
  • Omul de afaceri Richard Branson s-a întâlnit cu Zelenski. Fondatorul Virgin Galactic, Richard Branson, s-a întâlnit luni, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Branson a devenit noul ambasador al UNITED24, platforma oficială de strângere de fonduri a Ucrainei, potrivit CNN.
  • Rusia ar putea încerca să folosească Paștele ortodox din 16 aprilie pentru a întârzia contraofensivele ucrainene, cerând o încetare a focului din respect pentru religie, avertizează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).
  • Danemarca va transfera Ucrainei tancuri Leopard 1 și obuziere Caesar până în vară. Danemarca își propune să înceapă să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 1 "până la vară", a declarat luni ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen.
  • Un tribunal din Rusia a condamnat un fost ofițer al serviciului de securitate și un fost ofițer al serviciilor de urgență la 19 ani de închisoare fiecare pentru că au incendiat o clădire a administrației orașului în toamna trecută, a informat luni presa rusă, relatează The Moscow Times.
  • Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, acuzat în special de înaltă trădare și care riscă 25 de ani de închisoare, a declarat luni că este „mândru” de angajamentul său politic, în cadrul unei declarații în timpul procesul său, emblematic pentru represiunea totală din Rusia, relatează AFP.
  • Scurgerea documentelor americane clasificate, în special legate de Ucraina și care par autentice în cea mai mare parte, prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat luni Pentagonul, relatează AFP.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 411, LIVETEXT:

01:03VIDEO Zelenski: Termenul „înfrângere” ar trebui să însoţească termenul „agresor”, şi doar victoria ucraineană va asigura acest

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, că între prizonierii de război primiţi la schimb cu Rusia se află şi apărători ai uzinei de la Azovstal. Liderul ucrainean a anunţat că s-a întâlnit, luni, şi cu omul de afaceri Richard Branson, un susţinător a Ucrainei, potrivit News.ro.

„Astăzi avem veşti bune de la echipa noastră care lucrează la schimburi. Am reuşit să aducem acasă 100 de apărători. 80 de bărbaţi şi 20 de femei. Aceştia sunt soldaţi, grăniceri, marinari, membri ai Gărzi Naţionale. Apropo, printre ei se numără apărători de la Azovstal.

00:48 Ruslan Kravcenko a fost numit guvernatorul regiunii Kiev, a informat biroul președintelui Volodimir Zelenski pe 10 aprilie, relatează Kyiv Independent.

00:04 Statele Unite au denunţat oficial luni „detenţia arbitrară” a lui Evan Gershkovich, un jurnalist american reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj, şi au cerut „eliberarea imediată” a acestuia, relatează AFP.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a „determinat că Evan Gershkovich este reținut în mod arbitrar de Rusia”, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al departamentului, Vedant Patel.

"Jurnalismul nu este o crimă. Condamnăm represiunea continuă a Kremlinului împotriva vocilor independente din Rusia și războiul său împotriva adevărului", arată declarația, adăugând că guvernul SUA va oferi "tot sprijinul necesar" jurnalistului Wall Street Journal și apropiaților acestuia.

23:48Omul de afaceri Richard Branson s-a întâlnit cu Zelenski

Fondatorul Virgin Galactic, Richard Branson, s-a întâlnit luni, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Branson a devenit noul ambasador al UNITED24, platforma oficială de strângere de fonduri a Ucrainei, potrivit CNN.

Danemarca va transfera Ucrainei tancuri Leopard 1 și obuziere Caesar

22:13Un avion de luptă rusesc a fost pe punctul de a doborî un avion de supraveghere britanic anul trecut, potrivit unui document militar american scurt pe internet, acesta fiind un incident mai semnificativ decât se arătase anterior și care ar fi putut atrage Statele Unite și aliații săi NATO direct în războiul din Ucraina, relatează Washington Post.

22:56Danemarca va transfera Ucrainei tancuri Leopard 1 și obuziere Caesar până în vară

Danemarca își propune să înceapă să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 1 "până la vară", a declarat luni ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen.

Vorbind în timpul unei conferințe de presă comune cu ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, Poulsen a declarat că "privind cu jumătate de an înainte", aliații pot furniza Ucrainei până la 100 de tancuri Leopard 1, scrie Kyiv Independent.

20:23 Un tribunal din Rusia a condamnat un fost ofițer al serviciului de securitate și un fost ofițer al serviciilor de urgență la 19 ani de închisoare fiecare pentru că au incendiat o clădire a administrației orașului în toamna trecută, a informat luni presa rusă, relatează The Moscow Times.

22:10Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, acuzat în special de înaltă trădare și care riscă 25 de ani de închisoare, a declarat luni că este „mândru” de angajamentul său politic, în cadrul unei declarații în timpul procesul său, emblematic pentru represiunea totală din Rusia, relatează AFP.

„Nu numai că nu mă pocăiesc de toate acestea, dar sunt mândru”, a adăugat el în cadrul acestei ultime declarații a acuzatului înainte de declararea sentinței de către instanță și publicată pe Telegram de jurnalistul Alexei Venediktov.

„Mă învinovăţesc doar pentru un singur lucru (...) Nu am reuşit să-i conving suficient pe compatrioţii mei şi pe politicienii din ţările democratice de pericolul pe care îl reprezintă actualul regim de la Kremlin pentru Rusia şi pentru lume”, a adăugat el.

Scurgerea documentelor americane clasificate prezintă un risc „foarte grav”

22:07 O zi a diplomației pentru Ucraina: Zelenski a discutat telefonic cu liderii din Irak și Grecia

Volodimir Zelenski i-a sunat pe prim-miniștrii din Irak și Grecia în ceea ce pare a fi o zi de diplomație pentru Ucraina, potrivit Sky News.

Președintele a declarat că Ucraina și Irakul sunt pregătite să lanseze noi mijloace de cooperare.

21:55Președintele american Joe Biden a fost informat săptămâna trecută cu privire la scurgerea de documente militare americane clasificate, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.

21:41Proteste pașnice de Paște împotriva armelor germane pentru Ucraina

Departe de Ucraina, în Germania au avut loc marșuri de Paște pentru pace, cerând guvernului să nu producă arme pentru Ucraina și să urmărească în schimb pacea cu Rusia, potrivit Sky News.

Germania a încălcat precedentul stabilit la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial prin furnizarea de asistență militară, inclusiv tancuri Leopard 2, către Ucraina.

21:10 Scurgerea documentelor americane clasificate, în special legate de Ucraina și care par autentice în cea mai mare parte, prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat luni Pentagonul, relatează AFP.

20:52Zeci de jurnalişti ruşi şi activişti pentru drepturile omului au făcut apel la eliberarea lui Vladimir Kara-Murza, un politician de opoziţie care riscă până la 25 de ani de închisoare, sub acuzaţia de trădare, despre care susținătorii opozantului spun că este motivată politic, relatează Reuters.

Apelul pentru eliberarea lui Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, vine înaintea unui verdict la Moscova, când procesul său, pe care jurnaliştii l-au asemănat cu teroarea politică provocată de liderul sovietic Josef Stalin în anii 1930, se apropie de sfârșit.

Procurorii ruși au cerut joi o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru Kara-Murza, tată a trei copii, autor și fost jurnalist care deține pașapoarte rusești și britanice.

A fost arestat în urmă cu un an, acuzat că a răspândit informații false despre forțele armate și a fost declarat „agent străin”, termen cu conotații de spionaj pe care autoritățile ruse l-au aplicat unor numeroși activiști și jurnalişti.

Încă 24 de copii din regiunea Herson s-au întors acasă

20:30Valeria Karpilenko, care este polițist de frontieră și a luptat la uzina de oțel Azovstal din Mariupol, se numără printre militarii eliberați în timpul schimbului de prizonieri de luni, relatează CNN.

Ea este vizibilă în videoclipurile difuzate de guvernul ucrainean care arată prizonierii de război care se întorc acasă.

Karpilenko a luptat alături de soțul ei în uzina de oțel Azovstal. Pe 5 mai 2022, ea și soțul ei s-au căsătorit într-un buncăr din Azovstal - dar la doar trei zile mai târziu, el a fost ucis, potrivit unei postări pe Facebook a lui Karpilenko la acea vreme. Ea a promis atunci că va supraviețui asediului și va trăi pentru amândoi.

20:06Aproape 80% dintre polonezi au o părere pozitivă despre relațiile polono-ucrainene, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat de Rzeczpospolita la 9 aprilie.

Aproximativ 56% dintre respondenții la sondaj au răspuns că văd relația dintre cele două țări ca fiind "bună", în timp ce aproximativ 23% au răspuns cu "foarte bună", potrivit Kyiv Independent.

19:04Încă 24 de copii din regiunea Herson s-au întors acasă luni, după ce au fost duși ilegal pe teritoriul Rusiei, au declarat autoritățile ucrainene, relatează CNN.

18:44Rusia ar putea încerca să folosească Paștele ortodox din 16 aprilie pentru a întârzia contraofensivele ucrainene, cerând o încetare a focului din respect pentru religie, avertizează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Un număr de 100 de soldați ucraineni au fost eliberați într-un schimb de prizonieri cu Rusia

17:40Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, potrivit unuia dintre documentele clasificate ale SUA scurse pe internet în ultimele zile, relatează luni agenţiile EFE şi Novinite, potrivit Agerpres.

17:24 Rusia și Ucraina au efectuat luni un schimb important de prizonieri, 106 prizonieri de război ruși fiind eliberați în schimbul a 100 de ucraineni, au declarat ambele părți, relatează Reuters.

Într-o postare pe Telegram, consilierul prezidențial ucrainean Andrii Yermak a spus că printre ucrainenii eliberați sunt și apărătorii orașului Mariupol și ai fabricii de oțel Azovstal, capturați în primele luni ale războiului.

Ministerul rus al Apărării a declarat că prizonierii săi au fost eliberați după un proces de negocieri.

Rusia și Ucraina s-au angajat în schimburi periodice de prizonieri de la începutul războiului din februarie 2022, într-un exemplu rar de contact direct între inamici.

Pușilin spune că Rusia deține 75% din Bahmut

17:08Doar 1.800 de civili mai locuiesc în „ruinele” orașului Avdiivka, care înainte de război avea o populație de 32.000, potrivit guvernatorului local, relatează The Guardian.

„Rușii au transformat Avdiivka într-o ruină totală”, a spus Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regional al Donețk.

Cei care încă rămân în Avdiivka, care se află la aproximativ 90 km sud-vest de Bahmut, „își riscă viața în fiecare zi”, a spus el.

El a spus că un atac aerian rusesc a lovit orașul luni, distrugând o clădire cu mai multe etaje.

„Din fericire, nu au fost victime, toți locuitorii clădirii au fost evacuați la timp”, a declarat el.

Într-o declarație separată, statul major ucrainean a declarat că forțele ruse continuă să desfășoare operațiuni ofensive în jurul Avdiivka, dar suferă pierderi grele atât de oameni, cât și de echipament.

16:50 Viceministrul de externe al Ucrainei Emine Dzhaparova a declarat luni că Kievul dorește ca New Delhi să se implice mai mult în soluționarea conflictului său cu Rusia și a solicitat o vizită a premierului indian Narendra Modi și a altor oficiali de rang înalt, relatează Reuters.

16:25Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat luni la televiziunea de stat că forțele ruse controlează 75% din orașul Bahmut, relatează Reuters.

15:54Livrările de motorină rusească spre Turcia, țară membră NATO, au urcat luna trecută la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, arată datele furnizate de traderul Vortexa Ltd. şi analizate de Bloomberg, după ce în urmă cu două luni a intrat în vigoare un embargo privind achiziţionarea de produse rafinate ruseşti. Producția internă a Turciei ar putea fi vândută la preţuri mai mari în UE.

Rusia nu va lua nicio inițiativă privind încetarea focului de Paști

15:40Kremlinul nu a primit nicio iniţiativă cu privire la încetarea focului în Ucraina de Paştele ortodox, a transmis luni preşedinţia rusă, potrivit EFE şi TASS.

„Nimeni nu a luat o astfel de iniţiativă. Nu s-a propus" aşa ceva, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Întrebat dacă Moscova intenţionează să propună singură un astfel de armistiţiu, Peskov a precizat că Rusia a mai făcut acest lucru în trecut, dar „s-a lovit de lipsa de voinţă a regimului de la Kiev de a respecta un astfel de regim" de încetare a focului. (Agerpres)

14:41Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că există o tendință generală de a da mereu vina pe Rusia pentru orice, atunci când a fost întrebat despre acuzațiile potrivit cărora Moscova s-ar fi aflat în spatele unei scurgeri de documente ale serviciilor secrete americane despre mai multe țări, inclusiv Ucraina, transmite Reuters.

13:36Belarusul are nevoie de garanţii că Rusia îl va apăra „ca pe propriul teritoriu” în eventualitatea unui atac extern, a declarat luni preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia de presă BelTA, transmite Reuters.

Liderul separatist din Donețk spune că a fost la Bahmut

13:16Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a anunțat luni că a vizitat orașul Bahmut, aflat pe linia frontului, unde se dau lupte crâncene de luni de zile. Șeful separatiștilor din regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o, împreună cu alte trei zone ucrainene, susține că forțele Moscovei au obținut câștiguri semnifactiv în Bahmut, notează The Moscow Times.

12:45„Ea m-a condamnat, dar nu-mi pasă de reclamațiile ei”. Criticată de Iga Swiatek și avertizată de WTA după ce a apărut îmbrăcată în tricoul celor de la Spartak Moscova la Indian Wells, Anastasia Potapova a ieșit din nou în evidență după ce a asistat la un meci al echipei favorite.​

11:56Ucraina ar fi convocat peste 200.000 de militari pentru contraofensiva sa iminentă asupra forţelor ruse, spune Evgheni Prigojin, șeful celui mai important grup de mercenari din Rusia.

11:41Rusia vrea să își reformeze forțele de apărare aeriană după ce a dobândit o nouă experiență în războiul din Ucraina și își va consolida, de asemenea, apărarea aeriană pentru a contracara aderarea Finlandei la alianța militară NATO, a declarat un comandant al forțelor aerospațiale ruse, transmite Reuters.

11:30Comandantul forțelor terestre ucrainene acuză trupele ruse că au trecut la tactica sitiană de „pământ pârjolit” în orașul Bahmut, unde se dau cele mai aprige lupte, scrie Reuters.

10:56Scandalul documentelor secrete scurse de la Pentagon are ecouri puternice în Coreea de Sud, considerată un important aliat al SUA, după ce informațiile scurse arată că CIA ar fi spionat Seulul, care era îngrijorat că obuzele vândute Washintongului ar putea ajunge în Ucraina, încâlcând, astfel, politica țării.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei ar putea rămâne fără rachete și muniții în câteva săptămâni - documentele secrete scurse de la Pentagon

09:54Forţele ruseşti au continuat atacurile de-a lungul frontului şi le-au concentrat asupra a două oraşe ucrainene din regiunea estică Doneţk, a anunţat armata ucraineană, care spune că a respins peste 40 de lovituri inamice în ultimele 24 de ore, conform Reuters.

Luptele cele mai intense au fost de-a lungul periferiilor vestice ale Bahmutului, unul dintre cele două oraşe din est, alături de Avdiivka, pe care armata rusă le-a vizat cu atacurile sale, a declarat duminică Statul Major al forţelor armate ucrainene. Forţele ruseşti asediază Bahmutul de luni de zile, în cea mai lungă bătălie din mai bine de un an de război.

Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei a declarat că un bărbat în vârstă de 50 de ani şi fiica sa, în vârstă de 11 ani, au fost ucişi după ce forţele ruseşti au lovit o clădire rezidenţială din Zaporojie, în sud-estul ţării. O femeie identificată ca fiind soţia, respectiv mama victimelor a fost scoasă de sub dărâmături şi este în stare gravă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au distrus un depozit cu 70.000 de tone de combustibil în apropiere de Zaporojie. Forţele ruse au distrus depozite ale armatei ucrainene care depozitau rachete, muniţii şi artilerie în regiunile Zaporojie şi Doneţk, a precizat ministerul.

09:35Ucraina și-a modificat o parte din planurile militare în urma scurgerii a zeci de documente ale Pentagonului, a declarat o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru CNN.

08:27Letonia vrea să construiască un gard pe distanţa de 64 de kilometri la graniţa cu Belarus, lucrările urmând să înceapă în această lună, informează kyivindependent.com, citând Delfi.

08:08Documente militare şi de informaţii cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenţia de spionaj Mossad din Israel, au determinat oficialii americani să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informaţii, unii experţi occidentali în securitate şi oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din SUA, relatează Reuters. Unul dintre documente, datat 23 februarie şi marcat „Secret", prezintă în detaliu modul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare.

07:26 Un adevărat „tezaur” cu documente ale Pentagonului dezvăluie cât de adânc au pătruns Statele Unite în interiorul serviciilor de securitate și de informații rusești, demonstrând capacitatea Washingtonului de a putea avertiza Ucraina cu privire la atacurile plănuite, oferindu-i totodată și o estimare a forței mașinăriei de război a Moscovei.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Departamentul american al apărării a declarat că agențiile evaluează impactul pe care presupusele scurgeri de documente de informații, multe dintre ele referitoare la războiul din Ucraina, l-ar putea avea asupra securității naționale a SUA și asupra aliaților și partenerilor. Scurgerea reprezintă o tot mai mare de îngrijorare pentru agențiile de informații americane, în timp ce aliații SUA au fost nevoiți să nege conținutul acestora.
  • Documentele sugerează că, fără un spor uriaș de muniții, apărarea aeriană a Ucrainei ar putea fi în pericol, potrivit New York Times, care a adăugat că acest lucru ar putea permite forțelor aeriene rusești să schimbe cursul războiului.
  • În documente se mai precizează că faimosul grup de mercenari Wagner are ambiția de a opera în statele africane, precum și în Haiti, și că intenționează să se aprovizioneze cu arme pe ascuns din Turcia, țară membră NATO.
  • Președintele rus, Vladimir Putin, a prezidat o sesiune completă a Consiliului de Securitate la 5 aprilie, prima din 2022, potrivit celei mai recente actualizări a informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării. Raportul principal a fost prezentat de ministrul de interne Vladimir Kolokoltsev, o alegere despre care Ministerul Apărării a spus că a fost probabil o încercare a Kremlinului de a prezenta situația din aceste teritorii ca fiind una „normală". Cu toate acestea, „în realitate, în cea mai mare parte din zonă sunt lupte active, supusă atacurilor partizanilor și cu un acces extrem de limitat la serviciile de bază pentru mulți cetățeni".
  • Un oficial al guvernului de la Kiev urmează să facă o vizită luni în India și va căuta ajutor umanitar și echipamente pentru a repara infrastructura energetică deteriorată în timpul invaziei rusești, potrivit ziarului Hindu. Primul adjunct al ministrului ucrainean de externe, Emine Dzhaparova, va face prima vizită în India a unui ministru de la Kiev de la invazia rusă.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, califică drept „isterică” reacţia ţărilor occidentale la planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus.
  • Papa Francisc și arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, au făcut apel la pace în mesajele lor de Paște. Papa i-a cerut lui Dumnezeu să „arunce lumina Paștelui asupra poporului rus", părând să le ceară rușilor să caute adevărul despre invazia lor în Ucraina.
  • Bombardamentele rusești au ucis cel puțin șapte civili în orașele Kupiansk și Zaporojie în weekend, au declarat autoritățile ucrainene. „Acesta este modul în care statul terorist marchează Duminica Floriilor", a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în mesajul său de seară. „Acesta este modul în care Rusia se plasează într-o și mai mare izolare față de lume". Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși și vor sărbători Paștele pe 16 aprilie.
  • Ministerul rus al Apărării a afirmat că a distrus un depozit care conținea 70.000 de tone de combustibil în apropiere de Zaporojie, precum și depozite militare ucrainene în regiunile Donețk și Zaporojie.
  • „Mi-au oferit un loc într-un cimitir Wagner” - Un activist rus care a dezvăluit detalii despre mormintele mercenarilor uciși în Ucraina a fugit în Armenia.
  • Evoluții politice interne în Ucraina, în timp de război, din februarie 2022, până astăzi. Economia, cultura și politica Ucrainei se transformă în prezent într-o asemenea măsură încât unii observatori vorbesc despre apariția unei „a treia republici”, sau a unui nou stat și a unei noi societăți.
  • Rusia se confruntă cu „pierderi colosale” la Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk.

____________

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro