Încă 24 de copii din regiunea Herson s-au întors acasă luni, după ce au fost duși ilegal pe teritoriul Rusiei, au declarat autoritățile ucrainene, relatează CNN.

Soldat ucrainean în orașul HersonFoto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Astăzi i-am întâmpinat în Herson pentru a vorbi cu ei și a le oferi cadouri frumoase”, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, într-o postare pe Telegram.

"Aceasta a fost una dintre cele mai dificile misiuni de salvare. Rușii i-au interogat pe copii timp de 13 ore și ulterior i-au forțat să participe la un material de propagandă", a spus el.

CNN nu poate verifica independent această afirmație.

Cu toate acestea, un raport din februarie al Observatorului Conflictelor, susținut de Departamentul de Stat al SUA, al Laboratorului de Cercetare Umanitară Yale, spunea că Moscova este implicată într-o rețea extinsă de tabere în care copiii au suferit „reeducare politică”.

"Principalul lucru este că acum copiii sunt acasă cu familiile lor. Îndrăznind să trăiască, îndrăznind să fie din nou fericiți", a spus Prokuduin, adăugând că "le suntem recunoscători voluntarilor Fundației de Caritate „Salvați Ucraina", care au făcut eforturi incredibile pentru a-i salva pe micii ucraineni din captivitatea rusă”.

„Cu siguranță îi vom aduce acasă pe toți ucrainenii reținuți ilegal de Rusia!” a spus el, dar nu a împărtășit detalii suplimentare despre această „misiune de salvare”.

Acest lucru vine după ce un grup de 31 de copii ucraineni s-au reunit cu familiile lor în weekend după mai multe luni de când au fost luați din casele lor și mutați în teritoriile ocupate de ruși.

Acuzațiile de deportare forțată pe scară largă a copiilor din Ucraina stau la baza acuzațiilor de crime de război ale Curții Penale Internaționale împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a unui înalt oficial rus, Maria Lvova-Belova.

Biroul Președintelui Ucrainei a estimat recent că numărul total de copii ucraineni scoși cu forța din Ucraina este de cel puțin 20.000. Rusia neagă că face ceva ilegal și spune că duce copiii ucraineni în siguranță.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro