Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a anunțat luni că a vizitat orașul Bahmut, aflat pe linia frontului, unde se dau lupte crâncene de luni de zile. Șeful separatiștilor din regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o, împreună cu alte trei zone ucrainene, susține că forțele Moscovei au obținut câștiguri semnificative în Bahmut, notează The Moscow Times.

Denis PuşilinFoto: AP / AP / Profimedia

UPDATE Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat luni la televiziunea de stat că forțele ruse controlează 75% din orașul Bahmut, relatează Reuters.

Bătălia pentru Bahmut este cea mai lungă și mai sângeroasă din ofensiva Rusiei, iar orașul a căpătat o importanță simbolică uriașă, chiar dacă analiștii spun că are o valoare strategică mică.

Denis Pușilin, șeful instalat de Rusia la conducerea regiunii Donețk din estul Ucrainei, a postat pe Telegram o înregistrare video cu el în orașul puternic distrus.

„Aici este Artyomovsk al nostru", a spus Pușilin, folosind numele din epoca sovietică pentru Bahmut, denumire folosită în mod uzual de ruși pentru orașul aflat în ruine după luni de lupte aprige.

„Este eliberat de wagneriți", a adăugat el, făcând referire la grupul de mercenari Wagner, care este vârful de lance al luptei Rusiei în orașul minier.

Clădiri distruse și ruine pot fi văzute în fundal, în spatele lui Pushilin, care purta o cască de camuflaj.

El pare să se afle în piața centrală Svoboda din oraș. Sunetul artileriei poate fi auzit în videoclip.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat în urmă cu o săptămână că forțele sale au arborat steagul rusesc pe clădirea administrativă. Prigojin a susținut că, din punct de vedere „legal", Bahmut a fost capturat de Rusia.

Armata rusă nu a raportat astfel de câștiguri, iar Ucraina a declarat că continuă să apere orașul.

Ca un semn că Wagner a făcut câștiguri semnificative, mai mulți corespondenți de război ruși au publicat în ultimele zile videoclipuri din Bahmut.

Unul dintre aceștia a fost Semion Pegov, care a publicat imagini cu el mergând pe o motocicletă însoțit de luptători Wagner printre ruinele orașului.

Numărul soldaților ucraineni care au fost uciși la Bahmut este estimat la 15.000-20.000, susține Yan Gagin, un consilier al liderului separatist din Donețk, scrie agenția rusă de presă TASS.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro