Viceministrul de externe al Ucrainei Emine Dzhaparova a declarat luni că Kievul dorește ca New Delhi să se implice mai mult în soluționarea conflictului său cu Rusia și a solicitat o vizită a premierului indian Narendra Modi și a altor oficiali de rang înalt, relatează Reuters.

Emine Dzhaparova Foto: Lyashonok Nina/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Emine Dzhaparova a declarat într-un interviu pentru postul CNBC TV18 că țara sa se aștepta, de asemenea, ca India să invite oficialii ucraineni să participe la evenimentele G20 și să intensifice dialogul politic cu Kiev.

India deține președinția rotativă a Grupului celor 20 în acest an și găzduiește un summit al liderilor în septembrie. New Delhi nu a fost la fel de critic ca alții la adresa Moscovei cu privire la invadarea Ucrainei și chiar și-a intensificat achiziția de petrol rusesc - un element vital al economiei sale - în timp ce alții au încercat să cumpere mai puțin sau să-l interzică.

Dzhaparova, care se află într-o vizită de patru zile la New Delhi, a declarat postului de televiziune: „Credem că India ar trebui să fie angajată și implicată în problema Ucrainei într-o mare măsură”.

"Credem că intensificarea dialogului politic la cel mai înalt nivel este primul pas către acest mare obiectiv. Președintele meu solicită o conversație telefonică cu prim-ministrul. Așteptăm cu nerăbdare să-l primim într-o zi la Kiev", a spus ea.

Adresându-se reporterilor la începutul zilei, ea a spus că India ar trebui să fie pragmatică în asigurarea resurselor sale, inclusiv energie și echipamente de apărare, avertizând în același timp împotriva dependenței de Rusia.

India a căutat o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina, în timp ce Modi i-a spus în septembrie președintelui rus Vladimir Putin că acum „nu este timpul potrivit pentru război”.

Ucraina avertizează India cu privire la „dependența față de Rusia”

India și-a sporit, de asemenea, achizițiile de petrol rusesc, profitând de reducerile profunde ca urmare a interzicerii europene a importurilor de petrol rusesc.

Rusia, ca și Uniunea Sovietică înaintea ei, a fost principala sursă de arme și echipamente de apărare a Indiei de zeci de ani și acum a înlocuit Irakul ca principal furnizor de țiței al Indiei.

„Credem doar că este crucial să diversificăm toate resursele, nu doar energie, ci și resurse militare”, a spus Dzhaparova. „Când ești dependent de Rusia, ei folosesc întotdeauna acest instrument de șantaj”.

Dzhaparova se va întâlni cu consilierul adjunct pentru securitate națională al Indiei și cu un reprezentant al ministerului de externe în timpul vizitei sale și se va adresa unui think tank pentru afaceri mondiale.