Comandamentul rus a decis să oprească aproape complet distribuția zilnică de muniție în zonele frontului unde nu există operațiuni ofensive active. Lipsa artileriei pe linia frontului rezultă în parte din pregătirile pentru o contraofensivă ucraineană. Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în ultima sa actualizare că „comandamentul rus trebuie să prioritizeze cu rigurozitate aprovizionarea cu muniție de artilerie din cauza penuriei”.

Poziție de artilerie ucraineană din Ceasov Iar, lângă BahmutFoto: Narciso Contreras / AFP / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 410, LIVETEXT:

00:00Volodimir Zelenski, în mesajul său de duminică seară: „Fiecare sărbătoare creştină ne arată că răul va pierde. Trebuie să credem. Iar noi credem”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis duminică seara, când creştin-ortodocşii sărbătoresc Floriile, iar romano-catolicii Paştele, că este nevoie inclusiv de credinţă pentru a obţine victoria împotriva agresorului rus, pentru că fiecare sărbătoare arată că răul va pierde, iar această convingere trebuie păstrată.

21:55Rusia se confruntă cu „pierderi colosale” la Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk

Armata rusă s-a confruntat în ultimele zile cu „pierderi colosale” în apropierea orașelor Avdiivka și Marinka din regiunea Donețk, pierzând în fiecare zi în jur de două companii de militari, sau până la 400 de soldați, a declarat la 9 aprilie purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksii Dmytrashkovskyi. Potrivit acestuia, armata rusă refuză în continuare să „renunțe la speranța” unei ofensive de succes în zonă.

„Este un iad în Bahmut”

20:55Evoluții politice interne în Ucraina, în timp de război, din februarie 2022, până astăzi

Economia, cultura și politica Ucrainei se transformă în prezent într-o asemenea măsură încât unii observatori vorbesc despre apariția unei „a treia republici”, sau a unui nou stat și a unei noi societăți.

20:15 Elveția: Exporturile de produse farmaceutice către Rusia au crescut vertiginos

Exporturile elvețiene către Rusia au scăzut doar ușor de la izbucnirea războiului din Ucraina, în ciuda sancțiunilor impuse de Berna, în timp ce exporturile farmaceutice au crescut la niveluri record, potrivit cifrelor publicate duminică, scrie Reuters.

18:36„Este un iad în Bahmut”, dar forțele Kievului încă mai păstrează poziții, afirmă un luptător ucrainean

Luptele din interiorul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, sunt „cele mai dificile, deoarece ești foarte aproape de inamic”, a declarat duminică la televiziunea națională Serhii Șerevati, un purtător de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene, potrivit CNN.

17:09Armata rusă a bombardat orașul Drujkivka din regiunea Donețk folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă, potrivit consilierului prezidențial Andrii Yermak.

Doi civili au fost răniți și unele case au fost avariate, a declarat Yermak.

Nu există alte rapoarte sau detalii despre acest atac în acest moment.

16:52Papa Francisc se roagă pentru ucrainenii și rușii prinși în conflict

Papa Francisc s-a rugat pentru locuitorii din Ucraina, Rusia și alte țări aflate în conflict, în timpul binecuvântării sale pascale, duminică, de la balconul Bazilicii Sfântul Petru.

Grupul Wagner a încercat să cumpere arme din Turcia

16:02Rusia recunoaşte că a lansat un atac cu rachete asupra oraşului ucrainean Zaporojie - atac în urma căruia au murit două persoane -, dar afirmă că ţinta a fost un depozit de combustibil.

Trupele ruse controlează o parte din regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei), inclusiv centrala atomică, dar nu şi capitala regiunii.

15:35 Macron reafirmă importanţa „autonomiei strategice” a Europei faţă de China şi SUA

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reafirmat viziunea asupra locului pe care Europa ar trebui să-l aibă în lume într-un interviu realizat vineri, în China, de cotidianul economic „Les Echos”, dar care a fost publicat duminică. Cuvântul „autonomie” este folosit de nu mai puţin de nouă ori de şeful statului în timpul acestui interviu, remarcă „Le Figaro”.

„Autonomia strategică trebuie să fie o luptă a Europei”, a pledat el.

14:51Rusia anunță că a distrus un depozit de combustibil de 70.000 de tone lângă Zaporojie

Rusia a distrus un depozit care conținea 70.000 de tone de combustibil în apropiere de orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării.

De asemenea, acesta a precizat că forțele ruse au distrus depozite ale armatei ucrainene care stocau rachete, muniții și alte arme de artilerie în regiunile Zaporojie și Donețk, potrivit Reuters.

14:30Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, califică drept „isterică” reacţia ţărilor occidentale la planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

14:12Washington Post: Documente de război scurse în presă arată că Grupul Wagner a încercat să cumpere arme din Turcia

Statele Unite ar fi obținut acces la „planurile interne” ale mercenarilor Wagner, susținuți de Kremlin, care au arătat că grupul „a căutat să cumpere arme din Turcia, un aliat al NATO”, a relatat Washington Post, citând documentele de război clasificate recent divulgate online.

Franța neagă prezența soldaților săi în Ucraina

12:44Tată și fiică uciși de loviturile rusești cu rachete asupra orașului ucrainean Zaporojie

Un bărbat în vârstă de 50 de ani și fiica sa de 11 ani au fost uciși de atacuri rusești care au lovit casa lor din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, au anunțat duminică oficiali ucraineni.

„Inamicul a efectuat un atac cu rachete asupra Zaporojie și a ucis încă o familie ucraineană”, a declarat pe rețelele de socializare șeful serviciilor de urgență din țară, Serghei Kruk.

Fata a murit în timp ce era transportată cu ambulanța, a declarat primarul Anatolii Kurtiev.

12:26 Mesajul de Paște al lui Volodimir Zelenski: „Ucraina stă de pază peste această lume”

„Îi felicit sincer pe ucraineni și pe toți creștinii care sărbătoresc astăzi Paștele. Ei sărbătoresc pe linia frontului și în diferitele noastre orașe și sate”, a scris el pe Telegram.

„Aceasta este lumea modernă - o lume care tânjește să trăiască liber. Aceasta este o lume care prețuiește viața, respectul și egalitatea fiecărei ființe umane. Astăzi, Ucraina stă de pază în această lume, luptând pentru pământul său și apărându-și valorile”, a mai transmis Zelenski.

11:55 Franța neagă prezența soldaților săi în Ucraina

Potrivit The Guardian, Ministerul francez al Apărării a negat prezența soldaților săi în Ucraina, ca răspuns la informațiile din documente presupus clasificate care ar fi fost scurse online la începutul acestei săptămâni.

După cum a relatat The Guardian, așa-zisele documente sugerează că un mic contingent de mai puțin de o sută de membri ai operațiunilor speciale din partea membrilor NATO Franța, SUA, Marea Britanie și Letonia se aflau în Ucraina.

11:15 Trupele rusești au bombardat regiunea Herson de 71 de ori în ultimele 24 de ore

Potrivit guvernatorului regional Oleksandr Prokudin, au fost trase în total 495 de obuze în toată regiunea Herson, care au lovit zone rezidențiale, linii electrice și un terminal de cereale din apropierea orașului Berislav.

Guvernatorul a adăugat că 23 de obuze au vizat capitala regională Herson, lovind șantierul naval, potrivit Kyiv Independent.

Nu s-au înregistrat victime, a precizat Prokudin.

Rusia a pierdut 178.150 de soldați

10:42Două rachete rusești au lovit o reședință privată din orașul Zaporojie, a anunțat pe Telegram primarul interimar al orașului, Anatolii Kurtiev.

Potrivit oficialului, un bărbat de 50 de ani și o fetiță de 11 ani au fost uciși în atacul care a distrus clădirea în care locuiau. Alte cel puțin 12 de clădiri din apropiere au fost avariate în urma atacului.

O femeie a fost salvată și este tratată la un spital local. Încă o persoană a fost tratată pentru rănile suferite la fața locului, a declarat Kurtiev.

09:51 Pierderile rușilor, conform Ucrainei

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat duminică că Rusia a pierdut 178.150 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut.

Această cifră include cele 470 de pierderi suferite de forțele rusești în ultimele 24 de ore.

De asemenea, Rusia a pierdut:

  • 3.636 de tancuri,
  • 7.024 de vehicule blindate de luptă,
  • 5.602 vehicule
  • 2.740 de sisteme de artilerie,
  • 533 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple,
  • 282 de sisteme de apărare aeriană,
  • 307 avioane,
  • 292 de elicoptere,
  • 2.312 drone
  • 18 nave, a precizat armata.

09:36Se pare că trupele rusești își concentrează eforturile în desfășurarea de ofensive spre Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk.

Trupele ucrainene au respins mai mult de 50 de atacuri rusești în aceste direcții pe 8 aprilie, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de dimineață. În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat patru rachete, 40 de lovituri aeriene și cel puțin 58 de atacuri MLRS care au vizat poziții militare ucrainene, precum și infrastructura civilă, potrivit Kyiv Independent.

09:20ISW: Forțele rusești folosesc artileria pentru a compensa capacitățile ofensive afectate

Un comandant susținut de Kremlin și fost oficial împuternicit de Rusia, Alexander Hodakovski, a declarat sâmbătă că comandamentul rus a decis să oprească aproape complet distribuția zilnică de muniție în zonele frontului unde nu există operațiuni ofensive active, potrivit Kyiv Independent.

08:28 „Mi-au oferit un loc într-un cimitir Wagner” - Un activist rus care a dezvăluit detalii despre mormintele mercenarilor uciși în Ucraina a fugit în Armenia

​Un activist rus care a dezvăluit detalii despre înmormântările mercenarilor Wagner ucişi în Ucraina a părăsit Rusia. Vitali Votanovski, care a început să documenteze moartea soldaţilor ruşi în Ucraina prin monitorizarea cimitirelor din regiunea sa natală, a fugit din ţară pe 4 aprilie, după ce a primit numeroase ameninţări cu moartea, relatează BBC, care a menţionat că acesta se află în capitala armeană Erevan.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

____________

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro