Un comandant susținut de Kremlin și fost oficial împuternicit de Rusia, Alexander Hodakovski, a declarat sâmbătă că comandamentul rus a decis să oprească aproape complet distribuția zilnică de muniție în zonele frontului unde nu există operațiuni ofensive active, potrivit Kyiv Independent.

Obuze de artilerieFoto: DreamsTime / Swathi Mohan

Hodakovski, care acum supraveghează un batalion Vostok pro-Moscova, a declarat că lipsa artileriei pe linia frontului rezultă în parte din pregătirile pentru o contraofensivă ucraineană.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în ultima sa actualizare că declarația lui Hodakovski indică faptul că „comandamentul rus trebuie să prioritizeze cu rigurozitate aprovizionarea cu muniție de artilerie din cauza penuriei”.

„Cererea ridicată de obuze indică faptul că forțele rusești se bazează încă foarte mult pe artilerie pentru a compensa deficiențele cheie în capacitatea de luptă, inclusiv abilitățile slabe de țintire ale Rusiei, capacitățile insuficiente de asalt la sol și disponibilitatea inadecvată a puterii aeriene în Ucraina”, a constatat ISW.

Forțele rusești folosesc artileria grea pentru a distruge așezările mai degrabă decât pentru a expune avioanele și piloții la apărarea aeriană ucraineană și pentru a minimiza pierderile potențiale înainte de a încerca să intervină cu infanterie.

Continuarea penuriei rusești de obuze de artilerie va submina capacitatea armatei ruse de a continua să compenseze celelalte slăbiciuni și limitări ale acesteia.

Washington Post a raportat anterior că, prin contrast, forțele ucrainene folosesc o treime din numărul de obuze față de cele rusești și că forțele ucrainene conservă obuze prin prioritizarea atentă a țintelor.

Forțele ucrainene sunt mai precise în ceea ce privește țintirea, dar, de asemenea, probabil că beneficiază de faptul că se află în defensivă în majoritatea zonelor, deoarece operațiunile ofensive generează, de obicei, cerințe sporite de artilerie