Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tranşat, în discursul de vineri seară, controversa apărută în ultimele zile în legătură cu Crimeea şi o eventuală flexibilizare a poziţiei Kievului în privinţa negocierilor de pace, spunând clar că Ucraina nu va renunţa la obiectivul de a recupera întreg teritoriul ocupat de ruşi, inclusiv peninsula anexată ilegal de Moscova în 2014. Legiuitorii ruși au propus vineri înăsprirea pedepselor pentru cei condamnați pentru terorism și sabotaj, au relatat agențiile de știri interne, o măsură despre care oficialii citați spun că a fost determinată de războiul din Ucraina.

Soldați ucraineni în zona BahmutFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 409, LIVETEXT:

00:27Volodimir Zelenski, în mesajul de sâmbătă seară: „Numai împreună cu Ucraina NATO va garanta o protecţie reală a Europei”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea să obţină la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, invitaţia de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind, în discursul său de sâmbătă seară, că fără Ucraina NATO nu poate apăra Europa.

23:52Papa Francisc deplânge, la slujba de Înviere, „vântul rece al războiului”

La Vatican, Papa Francisc a oficiat slujba de Înviere la Bazilica Sfântul Petru, în mesajul adresat credincioșilor el deplângând „vântul rece al războiului” și alte nedreptăți.

22:30 New York Times continuă seria dezvăluirilor: Documentele scurse arată că SUA au spionat masiv armata rusă. Serviciile de informaţii americane ascultă şi aliaţi importanţi

Seria de documente provenind de la Pentagon şi scurse pe reţelele sociale dezvăluie cât de adânc au fost penetrate serviciile de securitate şi de informaţii ale Rusiei de către Statele Unite. Ele demonstrează cum a avut Washingtonul capacitatea de a avertiza Ucraina cu privire la loviturile planificate de ruşi şi oferă o evaluare a puterii maşinii de război a Moscovei, relatează New York Times, într-un nou articol din seria celor care detaliază breşa de securitate apărută la Pentagon.

21:50Un ministru estonian avertizează că „pacea falsă este preludiul unor noi războaie” și cere aderarea Ucrainei la NATO

Într-un interviu în exclusivitate pentru Kyiv Independent, ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu a recunoscut că nu este mulțumit nici de cantitatea, nici de ritmul sprijinului în materie de armament acordat de aliați „pentru că războiul continuă”.

Reinsalu, care anterior a cerut aliaților să trimită în sfârșit tancuri în Ucraina, a subliniat că a nu livra armament crucial pentru Kiev ar fi același lucru cu a „co-semna o decizie ca Ucraina să piardă pe teren”, chiar dacă Rusia „se joacă” cu amenințările nucleare.

Ucraina reia apelurile pentru avioane de luptă F-16

21:24Ucraina îi curtează pe republicanii americani, deocamdată cu rezultate modeste, scrie EFE

Ucraina încearcă să obţină mai mult sprijin în cadrul Partidului Republican din SUA, în contextul în care cei doi lideri de dreapta favoriţi pentru nominalizarea prezidenţială a formaţiunii lor, Donald Trump şi Ron DeSantis, s-au distanţat de cauza ucraineană, scrie sâmbătă agenţia EFE, care notează că analiştii consultaţi sunt de acord că rezultatele sunt, deocamdată, modeste.

20:38 Forțele Aeriene Ucrainene: Folosirea din ce în ce mai frecventă de către Rusia a bombelor ghidate evidențiază nevoia de avioane F-16

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat că forțele ruse folosesc bombe de 500 de kilograme, foarte explozive, care au fost modificate cu aripi și sisteme de ghidare elementare pentru a permite avioanelor rusești să lovească din afara razei de acțiune a apărării aeriene a Ucrainei. El a reînnoit apelurile ca aliații să trimită Ucrainei avioane de luptă F-16.

20:24Ucraina și Polonia vor repara în comun tancurile T-64

Conglomeratul de stat ucrainean din domeniul apărării Ukroboronprom a anunțat la 8 aprilie că va lansa întreținerea în comun a tancurilor T-64 din epoca sovietică cu o unitate a producătorului de armament de stat Polish Armaments Group (PGZ).

Acordul, semnat de Ukroboronprom și de producătorul de armament Bumar-Labedy al PGZ, dă startul unui parteneriat ucraineano-polonez pentru repararea și întreținerea tancurilor T-64 în orașul Gliwice din sudul Poloniei, potrivit Kyiv Independent.

19:49Rusia se pregătește pentru evacuări forțate în Crimeea, susține Ucraina

Rusia a „intensificat pregătirile” pentru evacuarea forțată a civililor din regiunile ocupate din sudul Ucrainei către Crimeea la sfârșitul lunii, a afirmat armata ucraineană. Într-o postare pe Telegram, Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că oficialii instalați de Rusia au organizat un „sondaj al populației locale” în orașele Melitopol, Zaporojie și Skadovsk din Herson.

Andrii Yermak: Cel puțin 20.000 de copii au fost luaţi cu forţa de Rusia

19:14Cel puțin 20.000 de copii au fost scoşi cu forţa de către armata rusă din teritoriile ucrainene ocupate, afirmă un consilier al lui Zelenski. Andrii Yermak a vorbit cu avocata Amal Clooney

Amal Clooney, soţia actorului George Clooney, o avocată binecunoscută care este specializată în drepturile omului, a vorbit cu Andrii Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, despre protejarea copiilor ucraineni şi tragerea la răspundere a Rusiei pentru presupusele sale crime de război comise împotriva lor.

18:37Rusia a lansat peste 1.200 de rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei începând din octombrie

Operatorul rețelei electrice a Ucrainei, Ukrenergo, a raportat sâmbătă că forțele ruse au folosit peste 1.200 de rachete și drone kamikaze pentru a ataca sistemul energetic al Ucrainei începând cu luna octombrie, când Rusia a declanșat primul său atac masiv cu rachete împotriva infrastructurii critice a țării. Atacurile au ucis zeci de persoane și au forțat autoritățile să impună opriri ale energiei electrice.

18:04Ucraina își va spori apărarea de-a lungul graniței cu Belarus

Forțele ucrainene lucrează la consolidarea liniilor de apărare și a pozițiilor de-a lungul graniței cu Belarus și Rusia, a informat sâmbătă Ministerul Apărării de la Kiev.

Ministerul îl citează, într-o postare pe Facebook, pe general-locotenentul Serhiy Nayev, comandantul forțelor reunite ucrainene: „Extinderea sistemului de bariere inginerești în zonele de la granița cu Belarus și Rusia e în curs de desfășurare. Se creează câmpuri de mine antitanc în zonele accesibile tancurilor și în posibilele căi de pătrundere a inamicului pe teritoriul nostru”.

17:35 Cel puțin 3.000 de soldați ruși ar fi apelat luna trecută la „linia telefonică de predare” / Ce a generat această creștere bruscă?

Această cifră reprezintă o creștere bruscă a numărului de trupe rusești care au sunat pentru a se preda sau a-și preda unitățile armatei ucrainene, a declarat un purtător de cuvânt al liniei telefonice directe create în scopul facilitării predării soldaților ruși care nu vor să ia parte la război și să ucidă.

Sute de persoane, inclusiv Prigojin, la funeraliile vloggerului Tatarski

16:42Rușii susțin că au doborât o rachetă ucraineană deasupra Crimeei

Apărarea aeriană rusă a doborât o rachetă trasă din Ucraina deasupra portului Feodosia din Crimeea, situat pe coasta de sud a peninsulei, a anunţat sâmbătă Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Moscova în peninsula ucraineană ocupată.

Locul este, teoretic, cu mult în afara razei de acţiune a armelor despre care se ştie că le are Ucraina, notează CNN.

16:13 Sute de persoane, inclusiv Prigojin, au participat la funeraliile bloggerului militar Vladlen Tatarski. Mercenarii din Wagner au depus pe sicriu un baros în loc de jerbă

Câteva sute de persoane, între care liderul grupului paramilitar Wagner, s-au adunat sâmbătă la Moscova pentru funeraliile unui important blogger militar pro-război, Vladlen Tatarki, care a fost ucis recent într-un atac cu bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg.

15:45 Ucraina marchează un an de la atacul asupra gării din Kramatorsk

Ucraina a marcat sâmbătă un an de la atacul cu rachete comis de ruși asupra gării din Kramatorsk, care a ucis zeci de oameni, inclusiv mai mulți copii.

Pe 8 aprilie 2022, rușii au tras două rachete într-o stație de tren plină cu civili care încercau să fugă de război. Cel puțin 58 de oameni au murit și 121 au fost răniți. Este vorba despre gara din Kramatorsk, oraș din regiunea Donețk controlat de ucraineni. „Este un rău fără limite. Dacă nu îl pedepsim, nu se va opri niciodată”, a spus atunci președintele Volodimir Zelenski.

Rușii au bombardat opt regiuni din Ucraina în ultimele 24 de ore

15:12Imagini remarcabile din cabina de pilotaj a unui avion de vânătoare ucrainean

Un pilot ucrainean a postat imagini surprinzătoare cu felul în care arată țara din cabina unui avion de vânătoare. Vadim Voroșilov, al cărui indicativ de apel este Karaya, a distribuit înregistrarea video de la unul dintre zborurile sale recente.

14:56Elina Svitolina și jucătoarea din circuitul WTA care „promovează crima, jaful și violul”

Elina Svitolina a revenit în circuit la turneul de la Charleston, iar ucraineanca își continuă războiul personal cu jucătoarele din Rusia și Belarus, dar și cu WTA. Svitolina (fostă ocupantă a locului 3 mondial) a acuzat-o pe rusoaica Anastasia Gasanova (locul 273 WTA) pentru activitatea ei pe rețelele de socializare.

14:33 Dmitri Medvedev spune că Ucraina actuală nu interesează pe nimeni în lume

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a dat asigurări sâmbătă că actualul stat ucrainean nu interesează pe nimeni în Rusia, Europa, SUA, America Latină, Asia şi Africa, motiv pentru care zilele Ucrainei sunt numărate.

14:06Atacurile rusești au lovit 8 regiuni și au ucis 5 civili în 24 de ore

În ultimele 24 de ore, au fost raportate atacuri rusești în regiunile Sumî, Cernihiv, Harkiv, Herson, Zaporojie, Nikolaiv, Lugansk și Donețk. Potrivit guvernatorilor regionali, cinci civili au fost uciși și cel puțin zece au fost răniți.

Două F-16 românești au interceptat două Suhoi Su-27 Flanker

13:47Două avioane de vânătoare F-16 românești au interceptat două Suhoi Su-27 Flanker

La numai șase zile de la preluarea misiunii de Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO în Țările Baltice, două avioane de luptă F-16 ale detașamentului „Carpathian Vipers” au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania.

Două aeronave neidentificate au fost detectate zburând deasupra apelor internaționale din zona de responsabilitate a NATO. După interceptare, aeronavele au fost identificate ca fiind două Suhoi Su-27 Flanker, aparținând Federației Ruse. Acestea au fost escortate în siguranță până la ieșirea din zona de responsabilitate a Alianței, potrivit Forțelor Aeriene Române.

13:11Zelenski împarte Iftar cu soldații musulmani într-o „nouă tradiție de respect”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a împărțit vineri Iftar cu soldații ucraineni musulmani care sunt în Ramada, în ceea ce a spus că va deveni o "nouă tradiție anuală de respect", potrivit CNN.

Iftar este masa de întrerupere a postului zilnic în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului.

Adresându-se participanților la dineul care a inclus lideri ai Mejlis, cel mai înalt organism executiv-reprezentativ unic al tătarilor din Crimeea, și reprezentanți ai clerului musulman, Zelenski a mulțumit comunității musulmane.

12:4931 de copii ucraineni se întorc acasă după ce au fost duși ilegal în Rusia

Treizeci și unu de copii s-au întors în Ucraina după ce au fost duși ilegal în Rusia, potrivit Save Ukraine, o organizație umanitară cu sediul la Kiev, informează CNN.

Copiii - trăgând valize și saci cu lucruri, unii dintre ei strângând în brațe animale de pluș - însoțiți de membri ai familiilor, au fost îmbrățișați de voluntari după ce au trecut granița în Ucraina pe jos. Ei s-au urcat apoi într-un autocar pentru a-și continua călătoria.

Ucraina anunţă că poate relua exporturile de energie electrică

12:26Luptele dintre forțele ucrainene și cele rusești pentru Bahmut continuă, în timp ce forțele rusești încearcă să preia "controlul total" al orașului cheie din estul țării, a declarat vineri Statul Major al armatei ucrainene într-o actualizare, potrivit CNN.

Principalul focar al atacurilor rusești rămâne în zonele Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Lîman, unde forțele rusești au lansat peste 40 de atacuri în ultimele 24 de ore, a precizat Statul Major General.

11:58Pentagonul investighează ceea ce par a fi capturi de ecran ale unor informații militare clasificate ale SUA și NATO despre Ucraina care circulă pe rețelele de socializare, a declarat un oficial al Pentagonului pentru CNN.

11:27Ministerul britanic al Apărării: Rusia "foarte probabil" nu a reușit să degradeze sistemul energetic al Ucrainei.

Rusia a efectuat atacuri masive cu rachete din octombrie 2022, dar frecvența atacurilor a scăzut de la începutul lunii martie 2023, potrivit Kyiv Independent.

11:00Aryna Sabalenka, declarațiile despre războiul din Ucraina și reproșul lui Lukașenko

Aryna Sabalenka a afirmat luna trecută că își dorește „să fie pace în toată lumea” și a spus jucătoarele din Rusia și Belarus nu au nicio vină pentru războiul din Ucraina, iar declarațiile campioanei de la Australian Open au fost comentate de președintele Aleksandr Lukașenko.

10:47Ucraina anunţă că poate relua exporturile de energie electrică după o pauză de şase luni

Ucraina îşi poate relua exportul de energie electrică după o pauză de şase luni, având în vedere succesul reparaţiilor efectuate după atacurile repetate ale Rusiei, a declarat vineri ministrul Energiei, Herman Haluşcenko, citat de Reuters.

În octombrie anul trecut, Ucraina a oprit exporturile de electricitate către Uniunea Europeană - principala sa piaţă de export de energie după începerea războiului - în urma loviturilor Rusiei asupra infrastructurii energetice.

10:33Compania rusă Gazprom a declarat că va livra sâmbătă 37,2 milioane de metri cubi de gaz către Europa prin Ucraina. (Reuters)

Microsoft, amendată pentru vânzări către companii ruseşti

10:16Noile pierderi ale Rusiei

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat la 8 aprilie că Rusia a pierdut 177.680 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut.

Acest număr include 570 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultimele 24 de ore.

De asemenea, Rusia a pierdut:

  • 3.636 de tancuri
  • 7.020 de vehicule blindate de luptă
  • 5.599 de vehicule
  • 2.727 de sisteme de artilerie
  • 533 de sisteme de rachete cu lansare multiplă,
  • 282 de sisteme de apărare aeriană
  • 307 avioane
  • 292 de elicoptere
  • 2.298 de drone
  • 18 ambarcațiuni

09:41Microsoft, amendată pentru vânzări către companii ruseşti

Vreme de şapte ani, Microsoft a vândut software unor companii ruseşti aflate pe lista neagră, motiv pentru care gigantul american primeşte o amendă modestă.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite anunţă că a găsit Microsoft vinovată de vânzarea de software cu violarea restricţiilor impuse entităţilor ruseşti din peninsula Crimeea în perioada 2012 - 2019.

Microsoft, Microsoft Irlanda şi Microsoft Rusia au eşuat în verificarea entităţilor care ajungeau să folosească software-ul vândut, se arată în raportul iniţial. Gigantul american făcea tranzacţia cu un intermediar, care apoi vindea licenţele către companii aflate pe lista neagră.

09:33 ISW: Presupusa scurgere de documente de război clasificate evidențiază teama rușilor față de viitoarea contraofensivă ucraineană

Bloggerii militari ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presupusele documente de război clasificate despre efortul de război al Ucrainei, recent scurse online, subliniind teama față de viitoarea contraofensivă, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare.

„În timp ce mai mulți milbloggeri ruși proeminenți au respins imediat validitatea documentelor și au sugerat că acestea sunt falsuri, ei s-au axat pe posibilitatea ca documentele publicate să fie dezinformări menite să deruteze și să inducă în eroare comandamentul militar rus”, a scris ISW.

02:00Volodimir Zelenski clarifică lucrurile: „Lumea trebuie să ştie - respectul şi ordinea vor reveni în relaţiile internaţionale doar atunci când drapelul ucrainean se va întoarce în Crimeea!”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tranşat, în discursul de vineri seară, controversa apărută în ultimele zile în legătură cu Crimeea şi o eventuală flexibilizare a poziţiei Kievului în privinţa negocierilor de pace, spunând clar că Ucraina nu va renunţa la obiectivul de a recupera întreg teritoriul ocupat de ruşi, inclusiv peninsula anexată ilegal de Moscova în 2014.

01:19Parlamentarii ruși propun și înăsprirea pedepselor pentru terorism

Legiuitorii ruși au propus vineri înăsprirea pedepselor pentru cei condamnați pentru terorism și sabotaj, au relatat agențiile de știri interne, o măsură despre care oficialii citați spun că a fost determinată de războiul din Ucraina, scrie Reuters.

00:57 Un număr de 31 de copii ucraineni, care au fost duși ilegal în Rusia, au revenit vineri acasă, a anunțat Save Ukraine, organizația umanitară cu ajutorul căreia copiii au fost readuși în țară.

00:32Zelenski acuză Rusia de reprimarea musulmanilor din Crimeea: „Ne vom întoarce în peninsulă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că reprimă comunitatea tătarilor din Crimeea, angajându-se să reia controlul asupra peninsulei anexate cu ocazia cinei de iftar din perioada Ramadanului.

00:09 Moscova se pregăteşte să pedepsească trădarea cu închisoare pe viaţă

Un proiect pentru amendarea legislaţiei penale astfel încât trădarea să fie pedepsită cu închisoare pe viaţă a fost introdus în Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, informează agenţia de stat TASS, care îl citează pe Vasili Piskarev, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate şi combaterea corupţiei.

SINTEZA ZILEI de vineri

  • Zelenski acuză Rusia de reprimarea musulmanilor din Crimeea: „Ne vom întoarce în peninsulă”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că reprimă comunitatea tătarilor din Crimeea, angajându-se să reia controlul asupra peninsulei anexate cu ocazia cinei de iftar din perioada Ramadanului.
  • Rusia pare a fi autoarea scurgerii documentelor Pentagonului despre războiul din Ucraina, afirmă oficiali americani. Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii pe social media a mai multor documente militare clasificate ale SUA despre războiul din Ucraina, ajutorul militar occidental oferit acestei ţări şi pregătirea aşteptatei contraofensive ucrainene, au declarat vineri agenţiei Reuters oficiali americani care au solicitat anonimatul.
  • Rusia: Rubla se prăbușește la minimul ultimului an. Moneda rusă a coborât vineri la cel mai scăzut nivel din ultimul an, ajungând în finalul zilei la 81 de ruble pentru un dolar și la 88,9 pentru un euro, în condițiile în care veniturile valutare ale Moscovei s-au prăbușit pe fondul sancțiunilor, potrivit AFP.
  • Moscova se pregăteşte să pedepsească trădarea cu închisoare pe viaţă. Un proiect pentru amendarea legislaţiei penale astfel încât trădarea să fie pedepsită cu închisoare pe viaţă a fost introdus în Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, informează agenţia de stat TASS, care îl citează pe Vasili Piskarev, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate şi combaterea corupţiei.
  • Financial Times: O firmă britanică a exportat produse electronice de 1,2 miliarde de dolari în Rusia, în ciuda sancțiunilor / Un ucrainean implicat. Firma britanică Mykines Corporation ar fi exportat în Rusia echipamente tehnice în valoare de 1,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei în Ucraina, inclusiv microcipuri de înaltă performanță, echipamente de telecomunicații și servere, încălcând potențial sancțiunile la export, a relatat Financial Times.
  • Ucraina spune că Rusia refuză schimbul total de prizonieri de război musulmani pentru Ramadan. Autoritățile ruse au respins oferta Ucrainei de a face schimb cu toți prizonierii de război musulmani din ambele tabere la începutul lunii Ramadanului, pe 22 martie, a declarat pentru Vocea Americii Daria Zarivna, consilier de comunicare al șefului biroului președintelui ucrainean, potrivit Kyiv Independent.
  • Oficial american: Coaliția comunică bine cu Beijingul în cazul respectării sancțiunilor impuse Moscovei. Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a declarat că coaliția de parteneri care a impus sancțiuni Rusiei din cauza invaziei din Ucraina a găsit o modalitate eficientă de a comunica cu China cu privire la faptul că nu trebuie să ofere sprijin material Rusiei, potrivit Reuters.
  • Ambasadorul Chinei la Moscova, către Occident: „Nu ne spuneţi nouă ce să facem în privinţa Rusiei!”. Puterile occidentale nu pot spune Beijingului ce să facă în privinţa Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Chinei la Moscova, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia, scrie Politico.eu.

____________

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro