La numai șase zile de la preluarea misiunii de Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO în Țările Baltice, două avioane de luptă F-16 ale detașamentului „Carpathian Vipers” au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania.

F-16 romanesc intercepteaza un Suhoi Su-27 FlankerFoto: Fortele Aeriene Romane

Două aeronave neidentificate au fost detectate zburând deasupra apelor internaționale din zona de responsabilitate a NATO.

În conformitate cu procedurile standard, avioanele F-16 românești au fost alertate pentru a clarifica situația aeriană. După interceptare, aeronavele au fost identificate ca fiind două Suhoi Su-27 Flanker, aparținând Federației Ruse.

Acestea au fost escortate în siguranță până la ieșirea din zona de responsabilitate a Alianței, potrivit Forțelor Aeriene Române.

(sursă: Forțele Aeriene Române)

„Îndeplinirea cu succes a primei interceptări din cadrul misiunii de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice, confirmă nivelul ridicat al capacității de luptă al militarilor detașamentului „Carpathian Vipers” și capacitatea Forțelor Aeriene Române de a disloca și întrebuința aeronavele F-16 în misiuni NATO.” a declarat comandantul detașamentului, comandor Cosmin Vlad.