Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a declarat că coaliția de parteneri care a impus sancțiuni Rusiei din cauza invaziei din Ucraina a găsit o modalitate eficientă de a comunica cu China cu privire la faptul că nu trebuie să ofere sprijin material Rusiei, potrivit Reuters.

Xi Jinping și Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că această comunicare a însemnat că, deși China și Rusia au semnalat un fel de parteneriat deschis, SUA nu au văzut Beijingul dispus să ofere Rusiei tipul de sprijin material la o scară care să conteze în această privință.

Moscova, sceptică că Beijingul și-ar putea schimba poziția

Moscova urmărește discuțiile dintre liderul chinez Xi Jinping și președintele francez Emmanuel Macron, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

„Acestea sunt contacte foarte importante, am urmărit toate evoluțiile în această chestiune”, a declarat Peskov reporterilor, adăugând că Rusia și China au „relații bogate și cu multiple fațete”.

Întrebat dacă este posibil ca Beijingul să își schimbe poziția privind războiul după negocieri, Peskov a spus despre China că este o „putere foarte serioasă, mare, cu poziția sa suverană”, o poziție care a fost „puternic conturată”.

„Nu este o țară care își schimbă pozițiile atât de repede sub influența externă”, a adăugat Peskov.

Președintele francez și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își încheie vineri vizita de trei zile în China.