Luptele continuă la Bahmut în timp ce șeful Wagner, Evgheni Prigojin, spune că forțele ucrainene nu au abandonat orașul, deși spusese anterior că Rusia l-a capturat „legal”. Luptele au loc, de asemenea, mai la sud, în jurul Avdiivka, un oraș din apropierea capitalei regionale Donețk, aflată sub controlul rușilor. Autoritățile din zonele controlate de Rusia în estul Ucrainei au declarat că șapte civili au fost uciși în două lovituri separate de artilerie ucraineană, au relatat agențiile de presă rusești. Președintele Xi Jinping, care ar dori să joace rolul de mediator, speră că Moscova și Kievul ar putea organiza negocieri de pace cât mai curând posibil, dar un consilier al președintelui rus Vladimir Putin a evaluat la „zero" șansele ca negocierile de pace să înceapă în acest an.

Blindat ucrainean din Bahmut, unde se duc lupte greleFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski acuză Rusia de reprimarea musulmanilor din Crimeea: „Ne vom întoarce în peninsulă”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că reprimă comunitatea tătarilor din Crimeea, angajându-se să reia controlul asupra peninsulei anexate cu ocazia cinei de iftar din perioada Ramadanului.
  • Rusia pare a fi autoarea scurgerii documentelor Pentagonului despre războiul din Ucraina, afirmă oficiali americani. Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii pe social media a mai multor documente militare clasificate ale SUA despre războiul din Ucraina, ajutorul militar occidental oferit acestei ţări şi pregătirea aşteptatei contraofensive ucrainene, au declarat vineri agenţiei Reuters oficiali americani care au solicitat anonimatul.
  • Rusia: Rubla se prăbușește la minimul ultimului an. Moneda rusă a coborât vineri la cel mai scăzut nivel din ultimul an, ajungând în finalul zilei la 81 de ruble pentru un dolar și la 88,9 pentru un euro, în condițiile în care veniturile valutare ale Moscovei s-au prăbușit pe fondul sancțiunilor, potrivit AFP.
  • Moscova se pregăteşte să pedepsească trădarea cu închisoare pe viaţă. Un proiect pentru amendarea legislaţiei penale astfel încât trădarea să fie pedepsită cu închisoare pe viaţă a fost introdus în Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, informează agenţia de stat TASS, care îl citează pe Vasili Piskarev, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate şi combaterea corupţiei.
  • Financial Times: O firmă britanică a exportat produse electronice de 1,2 miliarde de dolari în Rusia, în ciuda sancțiunilor / Un ucrainean implicat. Firma britanică Mykines Corporation ar fi exportat în Rusia echipamente tehnice în valoare de 1,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei în Ucraina, inclusiv microcipuri de înaltă performanță, echipamente de telecomunicații și servere, încălcând potențial sancțiunile la export, a relatat Financial Times.
  • Ucraina spune că Rusia refuză schimbul total de prizonieri de război musulmani pentru Ramadan. Autoritățile ruse au respins oferta Ucrainei de a face schimb cu toți prizonierii de război musulmani din ambele tabere la începutul lunii Ramadanului, pe 22 martie, a declarat pentru Vocea Americii Daria Zarivna, consilier de comunicare al șefului biroului președintelui ucrainean, potrivit Kyiv Independent.
  • Oficial american: Coaliția comunică bine cu Beijingul în cazul respectării sancțiunilor impuse Moscovei. Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a declarat că coaliția de parteneri care a impus sancțiuni Rusiei din cauza invaziei din Ucraina a găsit o modalitate eficientă de a comunica cu China cu privire la faptul că nu trebuie să ofere sprijin material Rusiei, potrivit Reuters.
  • Ambasadorul Chinei la Moscova, către Occident: „Nu ne spuneţi nouă ce să facem în privinţa Rusiei!”. Puterile occidentale nu pot spune Beijingului ce să facă în privinţa Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Chinei la Moscova, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia, scrie Politico.eu.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 408, LIVETEXT:

02:00Volodimir Zelenski clarifică lucrurile: „Lumea trebuie să ştie - respectul şi ordinea vor reveni în relaţiile internaţionale doar atunci când drapelul ucrainean se va întoarce în Crimeea!”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tranşat, în discursul de vineri seară, controversa apărută în ultimele zile în legătură cu Crimeea şi o eventuală flexibilizare a poziţiei Kievului în privinţa negocierilor de pace, spunând clar că Ucraina nu va renunţa la obiectivul de a recupera întreg teritoriul ocupat de ruşi, inclusiv peninsula anexată ilegal de Moscova în 2014.

01:19Parlamentarii ruși propun și înăsprirea pedepselor pentru terorism

Legiuitorii ruși au propus vineri înăsprirea pedepselor pentru cei condamnați pentru terorism și sabotaj, au relatat agențiile de știri interne, o măsură despre care oficialii citați spun că a fost determinată de războiul din Ucraina, scrie Reuters.

00:57 Un număr de 31 de copii ucraineni, care au fost duși ilegal în Rusia, au revenit vineri acasă, a anunțat Save Ukraine, organizația umanitară cu ajutorul căreia copiii au fost readuși în țară.

00:32Zelenski acuză Rusia de reprimarea musulmanilor din Crimeea: „Ne vom întoarce în peninsulă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că reprimă comunitatea tătarilor din Crimeea, angajându-se să reia controlul asupra peninsulei anexate cu ocazia cinei de iftar din perioada Ramadanului.

00:09 Moscova se pregăteşte să pedepsească trădarea cu închisoare pe viaţă

Un proiect pentru amendarea legislaţiei penale astfel încât trădarea să fie pedepsită cu închisoare pe viaţă a fost introdus în Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, informează agenţia de stat TASS, care îl citează pe Vasili Piskarev, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate şi combaterea corupţiei.

Rusia pare a fi autoarea scurgerii documentelor Pentagonului

23:24Kievul îi răspunde preşedintelui brazilian Lula da Silva: Ucraina „nu face comerţ cu teritoriile sale”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, a declarat vineri că Ucraina „nu face comerţ cu teritoriile sale”, ca răspuns la sugestia preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva ca țara să renunţe la Crimeea pentru a pune capăt războiului.

22:22Ucraina spune că Rusia refuză schimbul total de prizonieri de război musulmani pentru Ramadan

Autoritățile ruse au respins oferta Ucrainei de a face schimb cu toți prizonierii de război musulmani din ambele tabere la începutul lunii Ramadanului, pe 22 martie, a declarat pentru Vocea Americii Daria Zarivna, consilier de comunicare al șefului biroului președintelui ucrainean, potrivit Kyiv Independent.

22:02Financial Times: O firmă britanică a exportat produse electronice de 1,2 miliarde de dolari în Rusia, în ciuda sancțiunilor / Un ucrainean implicat

Firma britanică Mykines Corporation ar fi exportat în Rusia echipamente tehnice în valoare de 1,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei în Ucraina, inclusiv microcipuri de înaltă performanță, echipamente de telecomunicații și servere, încălcând potențial sancțiunile la export, a relatat FT.

21:44Rusia pare a fi autoarea scurgerii documentelor Pentagonului despre războiul din Ucraina, afirmă oficiali americani

Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii pe social media a mai multor documente militare clasificate ale SUA despre războiul din Ucraina, ajutorul militar occidental oferit acestei ţări şi pregătirea aşteptatei contraofensive ucrainene, au declarat vineri agenţiei Reuters oficiali americani care au solicitat anonimatul.

21:15Oficial american: Coaliția comunică bine cu Beijingul în cazul respectării sancțiunilor impuse Moscovei

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a declarat că coaliția de parteneri care a impus sancțiuni Rusiei din cauza invaziei din Ucraina a găsit o modalitate eficientă de a comunica cu China cu privire la faptul că nu trebuie să ofere sprijin material Rusiei.

Rubla rusească s-a prăbuşit la minimul ultimului an

20:52Rusia: Rubla se prăbușește la minimul ultimului an

Moneda rusă a coborât vineri la cel mai scăzut nivel din ultimul an, ajungând în finalul zilei la 81 de ruble pentru un dolar și la 88,9 pentru un euro, în condițiile în care veniturile valutare ale Moscovei s-au prăbușit pe fondul sancțiunilor, potrivit AFP.

20:33Ambasadorul Chinei la Moscova, către Occident: „Nu ne spuneţi nouă ce să facem în privinţa Rusiei!”

Puterile occidentale nu pot spune Beijingului ce să facă în privinţa Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Chinei la Moscova, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia, scrie Politico.eu.

20:20Cel puțin opt răniți după bombardamente rusești asupra regiunii Herson, care au lovit inclusiv o ambulanță

Doi membri ai echipajului unei ambulanțe și șase localnici au fost răniți după ce forțele ruse au deschis focul, vineri, în regiunea ucraineană Herson, relatează CNN.

Potrivit administrației militare regionale din Herson, incidentul a avut loc în orașul Beryslav, în timp ce ambulanța încerca să ajungă la localnici răniți în urma bombardamentelor rusești.

„Opt răniți până acum. Doi dintre ei, paramedici pe ambulanță, care se îndreptau spre persoane rănite în urma bombardamentelor. Potrivit informațiilor preliminare, soldații ruși au lansat mine din drone asupra ambulanței”, a spus Yurii Sobolevskyi, un oficial local din Herson.

19:55Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal intenționează să viziteze Canada pentru a căuta muniție și vehicule blindate pentru o contraofensivă împotriva forțelor rusești invadatoare, a relatat vineri Globe and Mail.

„Acum, avem nevoie de vehicule blindate grele. Și avem nevoie de mai multe proiectile de artilerie: muniție pentru obuziere și muniție pentru tancuri”, a declarat Șmihal. „Este de o importanță crucială pentru organizarea contraofensivei noastre”.

Importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar

19:37Moscova, sceptică că Beijingul și-ar putea schimba poziția după discuțiile Xi - Macron

Moscova urmărește discuțiile dintre liderul chinez Xi Jinping și președintele francez Emmanuel Macron, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

18:55Jurnalistul american Evan Gershkovici, acuzat oficial de spionaj, potrivit presei de stat rusești

Anchetatorii ruși l-au acuzat oficial de spionaj pe reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a anunțat vineri presa de stat rusă.

Gershkovici a negat acuzațiile, potrivit agenției de presă de stat TASS.

18:15 Ucraina ia în considerare măsuri pentru a preveni scurgerile de informații militare

Forțele armate ucrainene au discutat măsuri de prevenire a scurgerilor de informații militare, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Sky News. Această nouă declarație a reprezentantului președinției ucrainene nu face însă nicio referire la faptul că ar fi avut loc o scurgere de informații.

17:57​Importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar, pentru a atenua impactul asupra preţurilor, dar tranzitul va fi încă permis, a anunţat vineri ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus. Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE, atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Când spune Xi că va discuta cu Zelenski?

17:35Când spune Xi că va discuta cu Zelenski? Așa cum a dat asigurări partea franceză, Xi Jinping s-a declarat gata să îl sune pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, dar președintele chinez a precizat că va face acest lucru la un moment ales de el.

17:10Rusia a votat la Congresul UEFA - Explicația forului european

O delegaţie a Federaţiei de Fotbal din Rusia a votat la Congresul UEFA (care a avut loc la Lisabona), în ciuda sancţiunilor decise la nivel internaţional după startul ofensivei militare a ruşilor în Ucraina, informează CNN. „Da, o delegaţie a Federaţiei din Rusia a fost prezentă la Congresul UEFA de la Lisabona şi a participat la vot”, a declarat un purtător de cuvânt al UEFA, care a precizat că fiecare federaţie membru UEFA are un vot.

16:44 China și Franța își reafirmă, într-o declarație comună, angajamentul de a promova neproliferarea armelor nucleare, dezarmarea nucleară și utilizarea pașnică a energiei nucleare, relatează Reuters, citând agenția oficială chineză de presă Xinhua.

În această declarație, China și Franța se declară totodată dispuse să coopereze pentru a rezolva dificultățile financiare ale economiilor în curs de dezvoltare și ale economiilor de piață emergente, iar ambele țări au subliniat sprijinul pentru un sistem comercial multilateral bazat pe reguli, centrat pe normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

15:39Ministerul Agriculturii din Rusia previzionează o recoltă de cereale de 120 milioane de tone în 2023, după nivelul record din 2022, a anunţat agenţia rusă Interfax, potrivit DPA și Agerpres.

Recolta de 120 milioane de tone reprezintă un declin de 5% faţă de estimarea din decembrie a Ministerului Agriculturii.

Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, astfel încât recolta sa este importantă pentru evoluţia preţurilor alimentelor la nivel global.

15:08O scurgere de documente clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO pentru a ajuta Kievul pare a fi o operațiune de dezinformare rusă pentru a semăna îndoieli cu privire la contraofensiva planificată de Ucraina, a declarat vineri Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, transmite Reuters.

Rusia pune condiția supremă pentru pacea din Ucraina

14:39Negocierile de pace cu privire la Ucraina vor fi posibile doar dacă acestea vizează stabilirea unei „noi ordini mondiale” fără dominaţie americană, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă susţinută la Ankara, unde se află într-o vizită oficială.

13:05Un bărbat înarmat cu un pistol ar fi încercat să intre vineri în clădirea principală a Ministerului rus al Apărării din centrul Moscovei, dar a fost reţinut de agenţi de securitate, a relatat agenţia de presă oficială rusă TASS.

„Bărbatul, aflat într-o stare neadecvată şi care avea asupra sa un pistol, a încercat să intre în clădirea Ministerului Apărării. Intrusul gesticula şi striga ceva”, a declarat pentru TASS o sursă din cadrul serviciilor de securitate.

Agenţii de securitate i-au confiscat arma cetăţeanului identificat de unele publicații sub numele de Dmitri, în vârstă de 40 de ani, originar din oraşul Iaroslavl, şi l-au trimis la un centru medical pentru examinare psihiatrică.

12:51Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri, în timpul unei conferințe de presă cu omologul său turc, Mevlüt Çavușoğlu, că obstacolele în calea exporturilor agricole rusești sunt din ce în ce mai dificile și că au discutat despre ceea ce Lavrov a descris ca fiind un „eșec" în ceea ce privește punerea în aplicare a termenilor acordului privind cerealele din Marea Neagră, scrie Reuters.

Lavrov a mai spus că Rusia va lucra în afara acordului privind cerealele dacă Occidentul va continua să pună obstacole în calea Rusiei.

Referindu-se la surplusul de cereale din Ucraina, care a afectat prețurile în Europa de Est și care a dus la începutul acestei săptămâni la demisia ministrului polonez al agriculturii, Lavrov a sugerat că, dacă Europa are un surplus de cereale ieftine, ar trebui să le ofere țărilor mai sărace.

Primele imagini pe front cu blindatele americane Stryker trimise în Ucraina

12:01Finlanda a devenit o „ţintă nucleară legitimă” pentru Rusia după aderarea sa la NATO, a declarat vineri expertul militar rus Vladislav Şurîghin, citat de EFE.

11:52VIDEO FOTO Primele imagini pe front cu blindatele americane Stryker trimise în Ucraina

11:06Pierderile Rusiei de până acum, conform ultimei estimări publicate de forțele ucrainene:

- 177.110 militari (+480 în ultimele 24 de ore)

- 3.633 tancuri (+2)

- 7.016 blindate de luptă (+3)

- 2.722 sisteme de artilerie (+8)

- 533 lansatoare multiple de rachete MLRS (+1)

- 281 sisteme antiaeriene

- 306 avioane

- 292 elicoptere

- 2.291 drone (+4)

10:43Imagini cu prizonieri torturați și uciși, dușmanii sunt „homosexuali latenți”, schizofrenici, „porci” - ce aflau rușii care-l urmăreau pe vloggerul Tatarski / ​Un discurs al urii greu de digerat în lumea civilizată era propagat de Vladen Tatarski pe canalul său de Telegram, urmărit de peste jumătate de milion de ruși. HotNews.ro a făcut o scurtă analiză a „activității profesionale” a vloggerului ucis în explozia din Sankt Petersburg.

10:22Explozii au fost auzite în satul Vesele, în apropiere de orașul Melitopol, ocupat de ruși, în regiunea Zaporojie, în noaptea de joi spre vineri, a declarat primarul exilat Ivan Fedorov la televiziunea națională din Ucraina, citat de publicația Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent.

09:43 Ucraina a reparat și, în unele cazuri, a reconstruit multe dintre obiectivele distruse de atacurile rusești, inclusiv poduri, drumuri și clădiri guvernamentale, relatează The Guardian.

Acesta este doar începutul a ceea ce Kievul a descris ca fiind cel mai mare efort de reconstrucție de după cel de-al Doilea Război Mondial și poate cel mai costisitor din istorie, cu un cost estimat la jumătate de trilion de dolari.

Documente secrete despre contraofensiva ucraineană ale SUA și NATO, scurse pe rețelele de socializare

09:15Rusia a ocupat malul vestic al râului Bakhmutka, punând în pericol o rută cheie de aprovizionare a Ucrainei, în încercarea sa de a recâștiga controlul asupra orașului Bahmut din estul țării, a anunțat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de vineri dimineață.

Rusia a făcut noi câștiguri și acum, foarte probabil, a avansat în centrul orașului ... Ruta cheie de aprovizionare a Ucrainei 0506 la vest de oraș este probabil grav amenințată, apreciază serviciile secrete militare britanice.

09:10Președintele ucrainean Volodimir Zelenski poate decide dacă și când să negocieze cu Rusia, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în timpul unei conferințe de presă, scrie The Kyiv Independent.

„Președintele Zelenski poate decide dacă și când este pregătit să negocieze și în ce context și asupra a ce", a declarat Kirby ca răspuns la o întrebare referitoare la un articol din Financial Times care îl citează pe Andrii Sîbiha, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean, care a afirmat că Ucraina ar putea fi dispusă să negocieze în privința Crimeei.

„Credem că nu ar trebui să se negocieze nimic despre Ucraina fără Ucraina. Nimic nu ar trebui să fie făcut, spus sau trecut mai departe fără aprobarea deplină a președintelui Zelenski. În această situație ne aflăm". a adăugat Kirby.

Kievul este dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei, dacă forţele sale ajung la graniţa peninsulei ocupate de Rusia, a declarat Sîbiha pentru Financial Times.

Declaraţiile lui Andrii Sîbiha, adjunct al şefului de cabinet al lui Zelenski, reprezintă cea mai explicită declaraţie a interesului Ucrainei pentru negocieri de când Kievul a întrerupt discuţiile de pace cu Kremlinul, în aprilie anul trecut.

07:50Planuri secrete americane și ale NATO pentru furnizarea de ajutor Ucrainei înainte de contaofensiva așteptată în această primăvară au fost postate pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni, ceea ce a determinat o investigație a Pentagonului, au declarat pentru New York Times înalți oficiali ai administrației Biden, relatează The Kiyv Independent.

01:04 Doi recruți ruși care au refuzat anul trecut să lupte în Ucraina au fost condamnați la trei ani de închisoare, a informat joi cotidianul Kommersant, citând surse familiare cazului, relatează Moscow Times.

00:07Războiul din Ucraina a dus la o creștere dramatică a mortalității delfinilor și marsuinilor din cauza operațiunilor militare din Marea Neagră, a constatat un studiu „sfâșietor”, relatează Newseek.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro