O scurgere de documente clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO pentru a ajuta Kievul pare a fi o operațiune de dezinformare rusă pentru a semăna îndoieli cu privire la contraofensiva planificată de Ucraina, a declarat vineri Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, transmite Reuters.

Mihailo PodoliakFoto: Hennadii Minchenko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că scurgerile de date relatate de New York Times conțin o „cantitate foarte mare de informații fictive" și că Rusia încearcă să preia din nou inițiativa în război.

„Acestea sunt doar elemente standard ale jocurilor operaționale ale serviciilor secrete rusești. Și nimic mai mult", a spus Podoliak într-o declarație scrisă.

Reuters precizează că nu a reușit imediat să analizeze documentele scurse.

New York Times a relatat joi că Pentagonul investighează modul în care au fost postate pe rețelele de socializare în această săptămână documente care detaliază planurile de consolidare a armatei ucrainene pentru contraofensiva planificată în această primăvară.

Rusia vrea să preia inițiativa

„Rusia caută orice modalitate de a prelua din nou inițiativa", a declarat Podoliak.

„Pentru a încerca să influențeze scenariile pentru planurile de contraofensivă ale Ucrainei. Pentru a introduce îndoieli, pentru a compromite ... ideile și, în cele din urmă, pentru a ne intimida (pe noi) cu cât de „informați" sunt", a puctat Podoliak.

Trupele ucrainene se confruntă de luni de zile cu un atac rusesc în estul țării, unde se concentrează în jurul orașului Bahmut.

Ucraina speră să lanseze o contraofensivă în următoarele săptămâni sau luni pentru a recupera teritoriul capturat de Rusia.

Documentele au fost modificate

NYT a precizat în articolul publicat vineri că documentele par să fi fost modificate pe alocuri, specialiștii consultați de publicația americană apreciind că ar folosi pentru propaganda rusă.

O parte din documente o estimare a pierderilor militare ucrainene care era mult mai mare decât estimările occidentale puse la dispoziție până acum, în timp ce pierderile suferite de Rusia erau mai mici decât cele estimate de Marea Britanie.

Ucraina nu dezvăluie amploarea pierderilor sale și este foarte sensibilă în privința acestui subiect.

---

Urmărește ultimele evoluții din a 408-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.