Forțele armate ucrainene au discutat măsuri de prevenire a scurgerilor de informații militare, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Amintim că, în urmă cu o zi, ziarul american New York Times a relatat că Pentagonul investighează modul în care au fost postate pe rețelele de socializare în această săptămână documente de război clasificate ce detaliază planurile SUA și NATO de consolidare a armatei ucrainene pentru contraofensiva planificată în această primăvară.

Cu toate acestea, nouă declarație a reprezentantului președinției ucrainene nu face nicio referire la faptul că ar fi avut loc o scurgere de informații.

Anterior vineri, Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Zelenski, a afirmat despre această scurgere de documente clasificate că „pare a fi o operațiune de dezinformare rusă” pentru a semăna îndoieli cu privire la contraofensiva planificată de Ucraina.

Podoliak a declarat pentru agenția Reuters că scurgerile de date relatate de New York Times conțin o „cantitate foarte mare de informații fictive” și că Rusia încearcă să preia din nou inițiativa în război. „Acestea sunt doar elemente standard ale jocurilor operaționale ale serviciilor secrete rusești. Și nimic mai mult”, a spus Podoliak într-o declarație scrisă.

Documentele au fost modificate

Documentele nu dezvăluie detalii despre când, cum sau unde intenționează Ucraina să lanseze contraofensiva și sunt vechi de cinci săptămâni.

NYT a precizat în articolul publicat joi că documentele par să fi fost modificate pe alocuri, specialiștii consultați de publicația americană apreciind că ar folosi pentru propaganda rusă.

O parte din documente prezintă o estimare a pierderilor militare ucrainene care era mult mai mare decât estimările occidentale puse la dispoziție până acum, în timp ce pierderile suferite de Rusia erau mai mici decât cele estimate de Marea Britanie.

Ucraina nu dezvăluie amploarea pierderilor sale și este foarte sensibilă în privința acestui subiect.

___