Legiuitorii ruși au propus vineri înăsprirea pedepselor pentru cei condamnați pentru terorism și sabotaj, au relatat agențiile de știri interne, o măsură despre care oficialii citați spun că a fost determinată de războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Duma de stat a RusieiFoto: TASS / Profimedia Images

Pedeapsa maximă pentru săvârșirea unui „act terorist” - definit ca fiind o faptă care pune în pericol vieți omenești și are ca scop destabilizarea Rusiei - ar urma să fie ridicată la 20 de ani, de la 15 ani în prezent.

Cei găsiți vinovați de sabotaj ar putea merge, de asemenea, la închisoare pentru 20 de ani, față de 15 ani, în timp ce persoanele condamnate pentru ”terorism internațional” ar putea fi condamnate la închisoare pe viață, față de 12 ani.

Modificările propuse au fost prezentate de Vasili Piskariov, șeful comisiei pentru securitate și anticorupție din Duma de Stat sau camera inferioară a parlamentului.

La începutul acestei săptămâni, agenția de știri Tass l-a citat spunând că măsurile mai dure sunt necesare pentru protecția împotriva a ceea ce el a numit amenințările fără precedent cu care se confruntă Rusia din partea Ucrainei și a sponsorilor săi occidentali.

Președintele Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt acuză în mod regulat Ucraina și Occidentul că doresc să submineze și să dezmembreze Rusia. Autoritățile au reprimat disidența de când a început războiul în februarie 2022.