Autoritățile ruse au respins oferta Ucrainei de a face schimb cu toți prizonierii de război musulmani din ambele tabere la începutul lunii Ramadanului, pe 22 martie, a declarat pentru Vocea Americii Daria Zarivna, consilier de comunicare al șefului biroului președintelui ucrainean, citează Kyiv Independent.

Soldatii ceceni ce lupta de partea ucrainenilorFoto: Captura video

„Am venit cu propunerea de a face schimb de musulmani din ambele părți, în semn de respect pentru cultura și tradițiile lor, dar partea rusă a primit această idee fără prea mult entuziasm”, a declarat Zarivna.

În cel mai recent schimb de prizonieri, la 3 aprilie, Ucraina a adus înapoi din captivitatea rusă 10 soldați și doi civili, a anunțat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

Cinci dintre soldați sunt grav răniți, potrivit sediului coordonator.

Soldații au fost capturați în timpul luptelor din regiunile Donețk și Lugansk, inclusiv în apropiere de Bahmut. Un civil era din satul Liptsi din regiunea Harkov, iar celălalt era din Mariupol.

Potrivit cartierului general de coordonare, în captivitatea rusă se află încă peste cinci soldați grav răniți, iar Ucraina se aștepta ca aceștia să fie eliberați.

Cartierul general coordonator a efectuat 39 de schimburi de la începutul invaziei. Mai mult de 2.000 de persoane au fost eliberate din captivitatea rusă, potrivit cartierului general coordonator.