Bloggerii militari ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presupusele documente de război clasificate despre efortul de război al Ucrainei, recent scurse online, subliniind teama față de viitoarea contraofensivă, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare.

Imagini din satelit cu un depozitde tehnică militară din CrimeeaFoto: AFP / AFP / Profimedia

„În timp ce mai mulți milbloggeri ruși proeminenți au respins imediat validitatea documentelor și au sugerat că acestea sunt falsuri, ei s-au fixat pe posibilitatea ca documentele publicate să fie dezinformări menite să deruteze și să inducă în eroare comandamentul militar rus”, a scris ISW.

ISW a sugerat că articolul din New York Times care detaliază planurile SUA și NATO de sprijinire a Ucrainei „a expus un punct semnificativ de nevralgie în spațiul informațional rusesc”, citează Kyiv Independent.

Pentagonul a început să investigheze cine ar fi putut scurge documentele postate pe Twitter și Telegram, a relatat New York Times.

Documentele au o vechime de cinci săptămâni și nu dezvăluie când, cum sau unde intenționează Ucraina să își lanseze contraofensiva. Potrivit analiștilor militari, este probabil ca documentele să fi fost manipulate față de formatul lor original, reducând numărul victimelor de partea rusă și umflând pierderile ucrainene.

Analiștii au declarat pentru NYT că modificările aduse documentului ar putea face parte dintr-o campanie rusă de dezinformare. Cu toate acestea, scurgerea de informații reprezintă o „breșă semnificativă a serviciilor de informații americane în efortul de a ajuta Ucraina”, a scris NYT.

Serviciile secrete ucrainene au respins documentele ca fiind false.

„În ultimele decenii, cele mai de succes operațiuni ale serviciilor speciale rusești au avut loc în Photoshop”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Andrii Iusov, la televiziunea națională.