Seria de documente provenind de la Pentagon şi scurse pe reţelele sociale dezvăluie cât de adânc au fost penetrate serviciile de securitate şi de informaţii ale Rusiei de către Statele Unite. Ele demonstrează cum a avut Washingtonul capacitatea de a avertiza Ucraina cu privire la loviturile planificate de ruşi şi oferă o evaluare a puterii maşinii de război a Moscovei, relatează sâmbătă ziarul american New York Times (NYT), într-un nou articol din seria celor care detaliază breşa de securitate apărută la Pentagon, citează News.ro.

Soldati pe frontFoto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images

Documentele reliefează o armată rusă epuizată care se luptă în Ucraina şi un aparat militar profund compromis. Ele conţin avertismente zilnice în timp real transmise către agenţiile americane de informaţii cu privire la momentul loviturilor Moscovei şi chiar la ţintele sale specifice. Astfel de informaţii au permis Statelor Unite să transmită Ucrainei informaţii cruciale despre cum să se apere, arată The New York Times.

Pe de altă parte, documentele expun evaluarea americană în privinţa armatei ucrainene, care se află, de asemenea, într-o situaţie disperată. Documentele, datând de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie, dar care au fost găsite pe site-urile de socializare în ultimele zile, descriu lipsuri critice de muniţie pentru apărarea antiaeriană şi se referă la câştigurile teritoriale reuşite de trupele ruseşti în jurul oraşului Bahmut din estul ţării.

SUA îi spionează și pe ucraineni

Rapoartele serviciilor de informaţii arată că Statele Unite par, de asemenea, să îi spioneze pe liderii militari şi politici de top din Ucraina, ceea ce reflectă lupta Washingtonului pentru a obţine o imagine clară a strategiilor de luptă ale Ucrainei, scrie NYT.

Materialul întăreşte o idee pe care oficialii serviciilor de informaţii o recunosc de mult timp: Statele Unite au o înţelegere mai clară a operaţiunilor militare ruseşti decât a planificării ucrainene.

Colectarea de informaţii este adesea dificilă şi uneori greşită, dar documentele scurse oferă poate cea mai completă imagine de până acum a mecanismelor interne ale celui mai amplu război terestru din Europa din ultimele decenii.

Un moment nepotrivit pentru Ucraina

Oficialii americani au declarat că, deşi documentele oferă indicii cu privire la metodele americane de colectare a informaţiilor despre planurile ruseşti, agenţiile de informaţii americane nu ştiu încă dacă vreuna dintre sursele lor de informaţii va fi întreruptă ca urmare a scurgerii de informaţii.

Oficialii americani au recunoscut că au pierdut unele surse de informaţii de când a început războiul, dar noile documente par să arate că înţelegerea de către America a planurilor ruseşti rămâne extinsă.

Totuşi, scurgerea de informaţii are potenţialul de a provoca daune reale efortului de război al Ucrainei prin expunerea agenţiilor ruseşti pe care Statele Unite le-au spionat cel mai bine, oferind astfel Moscovei o potenţială oportunitate de a tăia sursele de informaţii, arată NYT.

Aliații sunt supărați

Scurgerea de informaţii a complicat deja relaţiile cu ţările aliate şi a ridicat îndoieli cu privire la capacitatea Americii de a-şi păstra secretele.

După ce a analizat documentele, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii occidentale a declarat că publicarea materialului a fost dureroasă şi a sugerat că ar putea frâna schimbul de informaţii. Pentru ca diverse agenţii să îşi furnizeze reciproc materiale, a spus oficialul, este nevoie de încredere şi de asigurări că anumite informaţii sensibile vor fi ţinute secrete.

De asemenea, documentele ar putea afecta legăturile diplomatice şi în alte moduri. Ele arată clar că SUA nu spionează doar Rusia, ci şi pe aliaţii săi. Deşi acest lucru nu îi va surprinde deloc pe oficiali, faptul de a face publice astfel de interceptări îngreunează întotdeauna relaţiile cu parteneri-cheie, precum Coreea de Sud, al cărei ajutor este necesar pentru a aproviziona Ucraina cu armament, notează NYT.

Ce șase sunt să fie aflată sursa scurgerii de informații?

Oficiali americani de rang înalt au declarat că o anchetă, lansată vineri de Biroul Federal de Investigaţii, va încerca să acţioneze rapid pentru a determina sursa scurgerii de informaţii. Oficialii au recunoscut că documentele par a fi autentice şi sunt în general note operaţionale compilate de Statul Major al Pentagonului, folosind rapoarte ale comunităţii guvernamentale de informaţii, dar că cel puţin unul dintre ele a fost modificat ulterior faţă de original.

Un oficial american de rang înalt a calificat scurgerea de informaţii drept „o breşă masivă a seriviciilor”, agravată de faptul că arată Rusiei cât de adânc au reuşit să pătrundă agenţii americani de informaţii în aparatul militar rusesc.

Oficialii din cadrul guvernului american care au autorizaţie de securitate primesc adesea astfel de documente prin intermediul e-mailurilor zilnice, a declarat un oficial, iar aceste e-mailuri ar putea fi apoi transmise automat altor persoane.

Un alt oficial american de rang înalt a declarat că depistarea sursei iniţiale a scurgerii de informaţii ar putea fi dificilă, deoarece sute, dacă nu mii de militari şi alţi oficiali din guvernul SUA au autorizaţiile de securitate necesare pentru a avea acces la documente.

Oficialul a declarat că Pentagonul a instituit proceduri în ultimele zile pentru a „bloca” distribuirea documentelor de informare extrem de sensibile.

Documentele postate online erau fotografii ale unor hârtii împăturite, unele cu imagini ale unei reviste în spatele lor, informaţii ce îi pot ajuta pe anchetatori.

Toate serviciile de securitate rusești au fost penetrate de SUA

Documentele arată că aproape toate serviciile de securitate ruseşti par a fi penetrate de Statele Unite într-un fel sau altul. De exemplu, un document, marcat ca fiind strict secret, discută planurile Statului Major General rus pentru a contracara tancurile pe care ţările NATO le furnizau Ucrainei, inclusiv crearea unor „zone de tir” diferite şi începerea instruirii soldaţilor ruşi cu privire la vulnerabilităţile diferitelor tancuri aliate.

O altă sursă vorbeşte despre o campanie de informare planificată de GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, în Africa, pentru a încearca să modeleze opinia publică împotriva Statelor Unite şi să „promoveze politica externă rusă”.

În timp ce unele dintre fişele de informaţii oferă analize şi avertismente generale cu privire la planurile ruseşti, altele sunt genul de informaţii pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a se apăra. Unul dintre documente vorbeşte despre faptul că Ministerul rus al Apărării are planuri de a efectua atacuri cu rachete asupra forţelor ucrainene în anumite locaţii din Odesa şi Mikolaiv, la 3 martie, un atac despre care agenţiile de informaţii americane credeau că ar fi fost conceput pentru a distruge o zonă de depozitare a dronelor, un tun de apărare aeriană şi pentru a ucide soldaţi ucraineni.

Un alt document menţionează un raport din februarie difuzat de Centrul de Comandă al Apărării Naţionale a Rusiei despre „scăderea capacităţii de luptă” a forţelor ruseşti din estul Ucrainei.

Documentele scurse de la Pentagon conțin informații de la mai multe agenții SUA

Deşi documentele au fost compilate de Statul Major al Pentagonului, ele conţin informaţii de la mai multe agenţii, inclusiv de la Agenţia Naţională de Securitate, Biroul de Informaţii şi Cercetare al Departamentului de Stat şi Agenţia Centrală de Informaţii. Unele dintre materiale sunt etichetate ca fiind colectate în temeiul Federal Intelligence Surveillance Act, sau F.I.S.A., menţionând că distribuirea lor ulterioară nu este permisă fără aprobarea procurorului general.

Într-un document etichetat drept actualizare de informaţii din partea Centrului de Operaţiuni al CIA, datat 2 martie, sunt menţionate informaţii despre modul în care Ministerul rus al Apărării a luat în considerare măsuri pentru a contracara acuzaţiile potrivit cărora nu ar fi furnizat muniţii trupelor grupului Wagner din Ucraina.

SUA își spionează aliați importanți

Documentele dezvăluie faptul că serviciile de informaţii americane nu numai că îi spionează pe ruşi, dar îi ascultă şi pe aliaţii importanţi.

În paginile postate online, există cel puţin două discuţii despre dezbaterea din Coreea de Sud cu privire la oportunitatea de a da SUA obuze de artilerie pentru a fi folosite în Ucraina, încălcând politica Seulului privind furnizarea de ajutor letal. O secţiune a documentelor relatează că oficialii sud-coreeni erau îngrijoraţi că preşedintele Biden l-ar putea suna pe preşedintele sud-coreean presând Seulul să livreze muniţiile. O altă secţiune a documentelor, provenind de la CIA, este mai explicită cu privire la modul în care Statele Unite au aflat despre dezbaterile sud-coreene, menţionând că informaţia provine dintr-un „raport de informaţii de semnal”.

___