Ruslan Kravcenko a fost numit guvernatorul regiunii Kiev, a informat biroul președintelui Volodimir Zelenski pe 10 aprilie, relatează Kyiv Independent.

Volodimir ZelenskiFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kravcenko este în prezent procurorul șef al districtului Bucha din regiunea Kiev. El a candidat pentru șefia Biroului Național Anticorupție (NABU), dar comisia de selecție a concluzionat că nu a îndeplinit standardele de etică și integritate.

În urma acestei decizii, Kravcenko a acuzat că fost ținta „subiectivismului” într-un interviu din 2 martie și a cerut Comisiei să ofere o justificare.

El a explicat, de asemenea, comisiei că cei 53.000 de dolari în numerar din declarația sa de avere din 2021 se datorau faptului că el și soția sa au economisit bani din salarii din 2015. În plus, el a spus că a primit o indemnizație de 20.000 de dolari după ce a servit în armată timp de peste un deceniu.

Centrul de Acțiune Anticorupție a raportat pe 17 februarie că Kravcenko a primit locuință de la stat în decembrie 2018 doar pentru a o privatiza și a o vinde în 2019.

A fost distins cu Ordinul Merit de gradul III (23 august 2022), potrivit Ukrainska Pravda.

Kravcenko a fost procuror în cazul în care Ianukovici a fost găsit vinovat de trădare și a ajutat și a favorizat războiul.

Kravcenko îl înlocuiește pe fostul guvernator al regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, care a fost înlăturat din funcție pe 24 ianuarie în timpul unei remanieri guvernamentale și ulterior numit în funcția de șef adjunct al Biroului Președintelui.

​Cinci guvernatori regionali, printre care și Kuleba, şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina pe 24 ianuarie, în urma scandalurilor de corupție.