Scurgerea documentelor americane clasificate, în special legate de Ucraina și care par autentice în cea mai mare parte, prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat luni Pentagonul, relatează AFP.

Chris MeagherFoto: Patrick Semansky / AP / Profimedia

Faptul că aceste documente circulă online reprezintă „un risc foarte grav pentru securitatea națională și are potențialul de a alimenta dezinformarea”, a declarat , Chris Meagher, asistent al secretarului Departamentului Apărării, reporterilor.

. Pentagonul încă nu știe amploarea scurgerii de informații

Potrivit acestuia, Pentagonul încă lucrează pentru a determina amploarea scurgerilor de informații clasificate care a avut loc în ultimele săptămâni, scrie CNN.

„Departamentul Apărării lucrează non-stop pentru a analiza anvergura și amploarea distribuției, evaluarea impactului și măsurile noastre de atenuare”, a spus Meagher.

„Încă investigăm cum s-a întâmplat acest lucru, precum și amploarea problemei. Au fost făcuți pași pentru a arunca o privire mai atentă asupra modului în care acest tip de informații sunt distribuite și cui. De asemenea, încă încercăm să evaluăm ce ar putea fi acolo.”

Un flux constant de fotografii cu documente clasificate a fost descoperit pe Twitter, Telegram, Discord și alte site-uri în ultimele zile, deși este posibil ca unele să fi circulat online de câteva săptămâni înainte de a atrage atenția presei.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze autenticitatea lor, spunând că o echipă a ministerului lucrează pentru a determina dacă sunt sau nu, dar a remarcat că fotografiile publicate păreau să conţină informaţii sensibile.

„Fotografiile par să arate documente într-un format similar cu cel folosit pentru a furniza actualizări zilnice pentru operațiunile noastre legate de Ucraina și Rusia, precum și alte actualizări de informații”, a spus el, dar unele „par să fi fost editate”.

Cel puțin unul dintre documente pare să fi fost modificat pentru a sugera că Ucraina a suferit pierderi mai mari decât Rusia, când presupusul original spunea contrariul.

Meagher a spus că secretarul Apărării Lloyd Austin a fost informat pentru prima dată cu privire la scurgere de informații pe 6 aprilie și a început „să convoace zilnic lideri superiori” a doua zi.

În weekend, oficialii americani au implicat aliați și parteneri – dintre care unii au fost, de asemenea, implicați în scurgerea de documente, a spus Meagher.

Echipa Pentagonului lucrează, de asemenea, pentru a determina amploarea unei scurgeri de documente de materiale clasificate care includ afacerile legislative ale Departamentului de Apărare, afacerile publice, politica, consiliere juridică, a spus Meagher.

Reamintim că mai multe documente militare americane clasificate, vechi de o lună, au fost postate recent pe rețelele de socializare, oferind o imagine parțială a războiului din Ucraina, au declarat vineri trei oficiali americani pentru Reuters, adăugând că Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii de informații.

Cu toate acestea, mai mulți experți și oficiali americani cred că există posibilitatea ca cineva din SUA să fie sursa.

Citește și:

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro