Rusia ar putea încerca să folosească Paștele ortodox din 16 aprilie pentru a întârzia contraofensivele ucrainene, cerând o încetare a focului din respect pentru religie, avertizează Institutul pentru Studierea Războiului(ISW).

Soldați ucraineni în BahmutFoto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Grupul de reflecție cu sediul în SUA a spus că Kremlinul a cerut în mod selectiv încetarea focului în trecut și că de un astfel de armistițiu de Paște ar beneficia în mod disproporționat trupele ruse.

  • „Rusia continuă să folosească drept armă religia în efortul de a discredita Ucraina pe arena internațională și folosește operațiuni de informare despre religie pentru avansarea obiectivelor militare, în ciuda faptului că a comis încălcări grave ale libertății religioase în Ucraina ocupată.
  • „Rusia ar putea folosi sărbătoarea de Paște ortodox de pe 16 aprilie într-un efort de a întârzia contraofensivele ucrainene, cerând o încetare a focului din respect pentru religia ortodoxă, în ciuda faptului că Rusia nu a arătat un astfel de respect față de religie în zonele pe care le ocupă forțele sale. Persecuțiile religioase ale Rusiei fac, probabil, parte, de asemenea, dintr-o campanie de genocid cultural și de curățare etnică în curs de desfășurare, care vizează extirparea ideii unei naționalități ucrainene independente sau a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene.
  • Autoritățile de ocupație ruse desfășoară probabil o campanie de persecuție religioasă sistematică în Ucraina ocupată.
  • De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, soldații ruși sau autoritățile de ocupație ruse au comis cel puțin 76 de acte de persecuție religioasă în Ucraina.
  • Autoritățile ruse au închis, naționalizat sau convertit cu forța cel puțin 26 de lăcașuri de cult în Biserica Ortodoxă Rusă a Patriarhiei Moscovei, controlată de Kremlin, au ucis sau au reținut cel puțin 29 de clerici sau lideri religioși și au jefuit, profanat sau distrus în mod deliberat 13 lăcașuri de cult în Ucraina ocupată.
  • Aceste cazuri de represiune religioasă nu sunt probabil incidente izolate, ci mai degrabă fac parte dintr-o campanie deliberată de eradicare sistematică a organizațiilor religioase „indezirabile” din Ucraina și de promovare a Patriarhiei Moscovei”.

Rusia spune că nu există planuri pentru un armistițiu

Kremlinul a declarat că nu există planuri pentru o încetare a focului de Paște în Ucraina, a informat presa de stat rusă, potrivit The Guardian.

Agenția de presă rusă Tass l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că ideea unui armistițiu de Paște „nu a fost propusă de nimeni, nu a fost prezentată”.

„Până acum, nu au existat inițiative în acest sens, dar Săptămâna noastră Mare abia a început. Nu au existat astfel de inițiative până acum”, a spus Peskov.