Un tribunal din Rusia a condamnat un fost ofițer al serviciului de securitate și un fost ofițer al serviciilor de urgență la 19 ani de închisoare fiecare pentru că au incendiat o clădire a administrației orașului în toamna trecută, a informat luni presa rusă, relatează The Moscow Times.

un tribunal din EkaterinburgFoto: Donat Sorokin / TASS / Profimedia Images

Roman Nasriev, fost șofer al Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia), și Alexei Nuriev, ofițer în Ministerul pentru Situații de Urgență, au fost găsiți vinovați de conspirație pentru a comite o incendiere „pentru a destabiliza activitățile organelor guvernamentale” și „pregătire cu scopul desfășurării activităților teroriste.”

Pe 11 octombrie 2022, cei doi bărbați au aruncat un cocktail Molotov într-o clădire administrativă din orașul Bakal din regiunea Celeabinsk , în semn de protest față de războiul din Ucraina și mobilizarea „parțială” din Rusia.

Clădirea administrației orașului găzduiește un birou de înrolare militară.

Cei doi bărbați au fost reținuți de ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) la scurt timp după ce au incendiat imobilul, iar un agent de securitate a reușit să stingă rapid incendiul.

Potrivit forțelor de ordine ruse, cei doi bărbați sunt membri ai „celor căteva zeci de comunități online de stânga și extremă-dreapta, inclusiv cele cu o orientare naționalistă pro-ucraineană”.

Incendiul ar fi paralizat eforturile de mobilizare din localitate

În timpul procesului celor doi bărbați, un angajat de la biroul de înrolare Bakal a declarat că incendiul declanșat de cocktailul Molotov ar fi putut arde registrele în care erau înregistrați aproximativ 4.000 de persoane, ceea ce ar fi paralizat eforturile de mobilizare ale autorităților locale.

Procurorii de stat au cerut vineri o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru Nasriev și Nuriev.

Un tribunal din Ekaterinburg a admis această cerere în sentința sa de luni, condamnându-i la o pedeapsă inițială de patru ani de închisoare, urmată de încă 15 ani într-o colonie corecțională de maximă siguranță.