Aliații occidentali ar putea lua o decizie privind transferul de avioane de luptă către Ucraina „înainte de începerea verii", după livrările făcute de Polonia și Slovacia, a declarat ministrul interimar al Apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, potrivit The Kyiv Independent.

MiG-29Foto: Andreas Franke / DPA / Profimedia

Discuțiile necesită timp, deoarece aliații trebuie să acționeze împreună, dar o soluție rămâne realizabilă „pe termen scurt", a declarat ministrul, potrivit AFP, citat de Le Figaro.

„Danemarca nu va face acest lucru singură", a adăugat Poulsen. „Va trebui să facem acest lucru împreună cu mai multe țări. Și va trebui, de asemenea, să purtăm un dialog cu americanii pe această temă".

Slovacia și Polonia au livrat deja câte patru avioane MiG-29 Ucrainei. Președintele Andrzej Duda a declarat la începutul lunii aprilie că Polonia s-a pregătit să transfere alte patru și că pregătește alte șase care „pot fi transferate destul de curând", ceea ce duce numărul total promis Kievului la 14.

Duda a sugerat, de asemenea, că, în viitor, Polonia ar putea furniza întreaga sa flotă de avioane de vânătoare MiG-29 Ucrainei, odată ce Forțele Aeriene poloneze vor achiziționa noi aeronave pentru a le înlocui.

Deși a recunoscut că transferul MiG-29 este un ajutor major, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat că este puțin probabil ca avioanele de luptă din epoca sovietică „să schimbe situația pe front".

Ucraina încearcă să achiziționeze avioane occidentale mai avansate, cum ar fi avioanele F-16 de fabricație americană, dar nicio țară nu s-a angajat încă să le livreze.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro