Mercenarii Wagner care luptă în Bahmut vor mai rezista doar două luni dacă tactica lor rămâne neschimbată, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Est al armatei ucrainene, pe 11 aprilie, relatează Kyiv Independent.Declarația ucraineanului vine în aceeași zi în care Evgheni Prigojin susținea că Wagner a cucerit 80% din Bahmut.

Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea WagnerFoto: WillWest News / Profimedia Images

Vorbind la televiziunea națională, Cerevatîi a recunoscut că prognoza este subiectivă, deși bazată pe ratele mari de victime în rândul trupelor Wagner.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a scris pe 16 februarie că grupul mercenar privat susținut de Kremlin Wagner și unitățile pro-ruse active în estul Ucrainei pierd până la 80% din unele unități de asalt.

Tot Cerevatîi a fost cel care a negat marți afirmațiile fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, care a spus că grupul de mercenari a capturat 80% din Bahmut.

„Această declarație a lui Prigojin nu este adevărată”, a declarat marți pentru CNN Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operativ 'Est' al forţelor ucrainene. „Tocmai am luat legătura cu comandantul uneia dintre brigăzile care apără orașul. Pot afirma cu încredere că forțele de apărare ucrainene controlează un procent mult mai mare din teritoriul lui Bahmut”.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, susține că forțele sale controlează acum peste 80% din orașul asediat Bahmut din estul Ucrainei, scrie The Guardian.

Într-un videoclip publicat pe Telegram de un blogger militar rus, Prigojin este văzut cu o hartă a zonei, care arată cum forțele sale continuă încercuirea orașului. „În Bahmut, cea mai mare parte, peste 80%, se află acum sub controlul nostru, inclusiv întreg centrul administrativ, fabricile, depozitele, administrația orașului”, susține șeful Wagner.

Afirmațiile lui Prigojin nu au fost verificate în mod independent, iar acesta a mai făcut și în trecut afirmații despre controlul rusesc asupra Bahmut, care s-au dovedit neadevărate, notează The Guardian.

Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Sirskii, a acuzat luni forțele ruse că au folosit tactica „pământului pârjolit” în Bahmut. El a spus că situația este „dificilă, dar controlabilă”.

Wagner recurge la reclame pe străzile Moscovei pentru a atrage mercenari

Un anunț uriaș de recrutare pentru grupul de mercenari Wagner din Rusia a apărut pe fațada unei clădiri de birouri de lângă o autostradă din nord-estul Moscovei, din cauză că grupul a suferit pierderi uriașe în timp ce luptă pentru a obține controlul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei.

Șeful acesteia, Evgheni Prigojin, în vârstă de 61 de ani, a cărui companie s-a îmbogățit prin evenimente de catering și contracte cu Kremlin și ministerele guvernamentale, a declarat la începutul lunii martie că își propune să recruteze 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai.

În ianuarie, Statele Unite au evaluat că Wagner avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnați pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile rusești cu promisiunea unei grațieri dacă supraviețuiesc șase luni.

Oficialii ucraineni au afirmat că aproximativ 30.000 de luptători ai lui Wagner au dezertat sau au fost uciși sau răniți, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent.

Șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut în luna februarie că grupul său de mercenari se confruntă cu dificultăți în Ucraina și că în curând va „scădea” în dimensiune, pe fondul dovezilor tot mai mari că influența sa politică la Kremlin este în scădere.