Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), care săptămâna trecută zicea că nu mai mult de cinci persoane știu unde și când va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, susține că unele dintre informațiile din documentele Pentagonului care au fost scurse pe internet „nu erau deloc secrete”, relatează CNN.

PentagonulFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„O puteți găsi în surse disponibile public”, a spus Oleksii Danilov jurnalistului Vassili Golod de la postul german ARD, într-un interviu de duminică. Potrivit lui Danilov, Ucraina este în contact permanent cu aliații săi cheie, precum SUA, Marea Britanie, Germania și Polonia.

"Datele pentru efectuarea anumitor operațiuni, dimensiunea unităților, cine este implicat și în ce direcție - această informație este absolut secretă. Dacă cineva crede că le are, nu pot decât să-l felicit. Dar nu știu de unde ar fi putut să le ia”, a spus el.

„Pentru cealaltă parte a informațiilor - dacă era într-adevăr secretă - agențiile din Statele Unite și Marea Britanie vor ști exact de unde provine. Și de ce a apărut în acest moment anume", a adăugat Danilov.

Danilov susține că nu există doar un plan al contraofensivei Ucrainei

Începutul contraofensivei ucrainene va fi decis de personalul comandantului șef chiar în ultimul moment, a subliniat Danilov.

"Dacă cineva crede că avem o singură variantă, aceasta nu corespunde realității. Nici măcar trei variante nu ar fi prea mult", a spus Danilov în interviu.

„Agențiile de informații trebuie să fie mai vigilente când vine vorba de documente clasificate”, a adăugat el.

Ucraina a fost nevoită să-și modifice unele dintre planurile militare după scurgerea unor documente clasificate ale Pentagonului, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Totuși, Mihailo Podoliak, consilier al șefului Președintelui Ucrainei, a spus că crede că documentele nu au „nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei” și se bazează pe „o mare cantitate de informații fictive” difuzate de Rusia.

Scurgerea de documente clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO pentru a ajuta Kievul pare a fi o operațiune de dezinformare rusă pentru a semăna îndoieli cu privire la contraofensiva planificată de Ucraina, a declarat vineri Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, potrivit Reuters.

New York Times a relatat vineri că Pentagonul investighează modul în care au fost postate pe rețelele de socializare în această săptămână documente care detaliază planurile de consolidare a armatei ucrainene pentru contraofensiva planificată în această primăvară.

Pe același subiect:

___