Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov a anunțat că a „inițiat o procedură de arbitraj împotriva Rusiei” și cere despăgubiri pentru „bunurile confiscate” în regiunile Donețk și Lugansk, scrie The Guardian.

Rinat AhmetovFoto: DreamsTime

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om al Ucrainei, cere despăgubiri de la Rusia pentru toate pierderile care i-au fost provocate între 2014 și 2017, ca urmare a confiscării activelor sale, a intervenției în afacerile și investițiile sale în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk.

  • „Rusia trebuie pedepsită pentru crimele sale împotriva Ucrainei și ucrainenilor, care au loc din 2014. Prin urmare, depun o cerere de despăgubire integrală din partea țării agresoare pentru toate pierderile pe care le-am suferit din 2014 în teritoriile ocupate ilegal din Donețk și Lugansk.
  • Justiția trebuie restabilită, iar agresorul trebuie tras la răspundere atât financiar, cât și în procesul penal. Voi investi compensația acordată pentru a reconstrui și deschide noi fabrici, pentru a crea locuri de muncă și pentru a contribui la creșterea economiei ucrainene”, a declarat Ahmetov, conform unui comunicat al uneia dintre companiile sale dintre companiile sale, System Capital Management.

În iunie 2022, cel mai bogat om al Ucrainei că a dat în judecată Rusia la CEDO pentru pierderile de circa 20 de miliarde de dolari cauzate de bombardarea uzinelor siderurgice pe care le deținea în Mariupol, unul dintre orașele ucrainene devastate de armata rusă. Rinat Ahmetov, proprietarul oțelăriilor Azovstal din orașul Mariupol, unde luptătorii ucraineni au rezistat săptămâni întregi bombardamentelor rusești, a dat în judecată Rusia pentru „încălcări grave ale drepturilor sale de proprietate”, a anunțat atunci, într-un comunicat de presă, compania System Capital Management, deţinută de Ahmetov.

Ahmetov are o avere estimată la 7,3 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

(Sursa: Dreamstime.com)