Aproape 100% din trupele Rusiei sunt în pozițiile necesare pentru o invazie, a avertizat un oficial american al Apărării în timp două convoaie cu echipament militar au fost văzute miercuri înaintând spre Donețk. Ucraina s-a confruntat miercuri cu un nou atac cibernetic, în timp ce Rusia a promis că va avea un răspuns „puternic” și dureros” la sancțiunile anunțate de SUA, după ce Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste pro-ruse din Ucraina. În acest context, liderii UE au stabilit pentru joi un summit extraordinar cu privire la criza din Ucraina. Într-un ultim apel disperat, după ce liderul de la Kremlin nu a răspuns invitației la negocieri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, face apel la rușii de rând pentru a preveni un război.

Protest împotriva agresiunii rusești în UcrainaFoto: Aleksander Kalka / Zuma Press / Profimedia Images

Cele mai noi informații despre criza din Ucraina, LIVETEXT:

02.02: O nouă reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU are loc miercuri noapte (diplomați)

Un proiect de rezoluție al Statelor Unite și al Albaniei care vizează condamnarea Rusiei pentru acțiunile sale cu privire la Ucraina ar trebui să fie înaintat în curând Consiliului de Securitate al ONU, a aflat AFP din surse diplomatice.

01.33: Zelenski spune că l-a sunat pe Putin, dar nu a răspuns: Rusia a aprobat un atac asupra Ucrainei

O invazie rusă a Ucrainei ar putea începe „de pe o zi pe alta” cu riscul de a „deveni începutul unui mare război în Europa”, a avertizat el.

Totodată, Zelenski a spus că inițiat chiar și astăzi o conversație telefonică cu omologul său rus, dar nu i-a răspuns.

”Am auzit tăcerea în schimb”, a zis el, potrivit The Kyiv Independent.

Președintele ucrainean a făcut un apel la ruși pentru a preveni războiul.

El a spus că Ucraina vrea pace și că se va apăra dacă Rusia înaintează cu invazia.

„Vor rușii un război”, a întrebat el.

”Răspunsul depinde de voi, cetățenii Federației Ruse”.

00.32: Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat miercuri că a cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la cel mai recent apel al separatiștilor pro-ruși la Rusia pentru asistență militară, relatează Reuters.

„Ucraina a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza apelului adresat Rusiei de către administrațiile ruse de ocupație din Donețk și Lugansk cu o solicitare de a le oferi asistență militară, ceea ce reprezintă o nouă escaladare a situației de securitate”, a spus Kuleba pe Twitter.

00:20Două drone Global Hawk survolează Ucraina / Aeroportul din Harkiv a fost închis

Două drone americane Global Hawk zboară deasupra Ucrainei în condițiile în care o invazie rusă este considerată iminentă. Una survolează estul țării, în zona Donbas, iar alta se află în nord-vest, în zona graniței cu Belarus, potrivit Aviația Magazin.

23.44: Pentagonul confirmă că forțe militare ruse se deplasează în Donețk și Luhansk

23.30:FOTO Kremlinul spune că separatiștii din Ucraina au cerut Rusiei „ajutor” împotriva Kievului

22:30 Ce impact au sancțiunile Occidentului pentru împrumuturile rusești / Răspunsul analiștilor economici

Pentru Anna Zadornova, economist la UBS, „implicațiile bugetare ale restricțiilor asupra noilor emisiuni de datorii suverane sunt limitate de nivelul scăzut al datoriei publice (16% din Produsul Intern Brut), venituri bugetare mai mari decât cele așteptat și capacitatea pieței locale de a absorbi datoria viitoare denominată în ruble”, potrivit AFP.

22:00 Londra consideră că invazia rusă este „foarte probabilă” și oferă sprijin economic și militar Kievului

Regatul Unit este pregătit să ofere Ucrainei garanții de credit de până la 500 de milioane de dolari pentru a atenua impactul unei invazii ruse „foarte probabile”, a anunțat miercuri ministrul britanic de externe, Liz Truss, potrivit AFP.

21.53: Parlamentul ucrainean a aprobat starea de urgență

Starea de urgență va începe pe 24 februarie și va dura 30 de zile.

21.45: Liderul separatist din Donețk sugerează Ucrainei să predea noul teritoriu

21:40 Sancțiuni împotriva Rusiei: Elveția cere timp „pentru a analiza situația”

Elveția, care a condamnat luni recunoașterea teritoriilor separatiste de către Vladimir Putin, amână o decizie cu privire la eventualele sancțiuni împotriva Rusiei și intenționează mai întâi să „analizeze situația”, potrivit AFP.

21.15: Biden impune sancțiuni companiei care construiește gazoductul Nord Stream 2

20.17:Uniunea Europeană va fi pregătită să lanseze un al doilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv controale la export, dacă trupele ruse trec dincolo de regiunile ucrainene deținute de separatiștii susținuți de ruși, a declarat miercuri pentru Reuters vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează Reuters.

20:00 Analiști occidentali îi fac portretul lui Vladimir Putin: Între brutalitate și „paranoia”

19.55: Rusia are aproape 100% din trupe într-o poziție pregătită de invazie, a spus un înalt oficial american al apărării, scriu The Guardian și Reuters.

”Este cât se poate de pregătit. Am spus în orice zi și este cu siguranță posibil ca astăzi să fie acea zi”, a spus oficialul american al apărării, fără a prezice că o invazie va avea loc miercuri.

Un înalt oficial american al apărării a spus că Rusia a adunat aproape 100% din trupele sale în pozițiile necesare pentru o invazie.

Oficialul apărării nu a putut confirma dacă trupe suplimentare sunt în zona Donbasului.

19.10: Două convoaie separate cu echipament militar au fost văzute înaintând spre Donețk în estul Ucrainei din direcția frontierei Rusiei,potrivit unui martor Reuters.

Un convoi include 9 tancuri și un alt vehicul militar fără însemne identificabile

18.44: Conflict ruso-ucrainean ar putea produce 5 milioane de posibili refugiați, spune ambasadoarea americană la ONU

Conflictul declanșat de Rusia cu Ucraina ar putea duce la „o nouă criză a refugiaților” cu „până la 5 milioane de persoane suplimentare strămutate”, a avertizat miercuri ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, relatează AFP.

„Dacă Rusia va continua pe această cale, ar putea – conform estimărilor noastre – să creeze o nouă criză a refugiaților, una dintre cele mai mari cu care se confruntă lumea astăzi, cu până la 5 milioane de persoane suplimentare strămutate de războiul ales de Rusia și de presiunea acesteia asupra vecinilor Ucrainei," a spus ea.

18.22:Mesajul lui Erdogan pentru Putin: Turcia nu va recunoaşte nicio măsură care să afecteze integritatea Ucrainei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atenţionat miercuri pe omologul său rus Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, că Ankara nu va recunoaşte nicio măsură care să afecteze suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, a anunţat Preşedinţia turcă, informează AFP şi Interfax, potrivit Agerpres.

17.50: Spania le-a recomandat spaniolilor să părăsească temporar Ucraina cât mai curând posibil, având în vedere înrăutățirea situației de securitate, a declarat miercuri ministrul de externe Jose Manuel Albares.

„Recomandăm părăsirea temporară a țării cât mai curând posibil și vă sfătuim să nu călătoriți în Ucraina”, a declarat Albares.

17.48:Cehia propune UE înăsprirea regulilor de intrare în spațiul Schengen pentru ruși

17.18: 17.40: Un soldat ucrainean a fost ucis miercuri de un bombardament al separatiștilor proruși pe linia frontului din estul Ucrainei, a anunțat armata, pe fondul tensiunilor tot mai mari, relatează AFP.

Forțele armate ale Ucrainei nu au spus unde a avut loc atacul, spunând doar într-o declarație că un soldat „a murit din cauza rănilor ”, iar altul a fost rănit în timpul bombardamentului.

17.15: Liderii UE se vor întîlni pentru un summit extraordinar cu privire la criza din Ucraina pe 24 februarie.

Liderii UE se vor întâlni joi la un summit extraordinar la Bruxelles pentru a discuta cum va răspunde în continuare blocul comunitar la agresiunea Rusiei, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

„Acțiunile agresive ale Federației Ruse încalcă dreptul internațional, precum și integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ele subminează, de asemenea, ordinea europeană de securitate. Este important să continuăm să fim uniți și hotărâți și să definim împreună abordarea și acțiunile noastre colective”, a declarat miercuri șeful Consiliului UE care reunește statele membre ale blocului, Charles Michel.

Summitul va avea loc de la 20:00 (19.00 GMT).

17.12: Un alt atac cibernetic în Ucraina (ministru). Site-urile Guvernului, Parlamentului și Ministerului de Externe au picat

16.40: Evacuarea diplomaţilor ruşi din Ucraina a început

Rusia a început miercuri evacuarea personalului său diplomatic din Ucraina, ţară care acuză Moscova în continuare că pregăteşte o invazie, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei ruse la Kiev, Denis Golenko, a răspuns afirmativ agenţiei France Presse când a fost întrebat dacă evacuarea este în desfăşurare.

Drapelul rus a fost deja coborât de pe sediul misiunii diplomatice ruse şi mai multe persoane au fost văzute ieşind cu bagaje.

Diplomatul rus menţionat a spus că mai multe ambasade occidentale şi-au evacuat şi ele o parte a personalului diplomatic, iar Moscova a decis să procedeze la fel în mod ''temporar''.

16.18 Miniștri, parlamentari, bancheri, propagandiști ai Kremlinului, „bucătarul lui Putin”, printre cei vizați de sancțiunile UE

16.10 Ucraina vrea garanții de securitatea de la Rusia, spune Zelenski

Ucraina dorește garanții de securitate din partea Rusiei ca un pas către încheierea conflictului dintre cele două țări, a declarat miercuri președintele Volodimir Zelenski într-o conferință de presă susținută la Kiev alături de omologii săi polonezi și lituanieni, relatează Reuters.

16.00 Rusia promite că va avea un răspuns „puternic” și dureros” la sancțiunile anunțate de SUA după ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste pro-ruse din Ucraina.

15.28 Președinții Poloniei și Lituaniei își exprimă solidaritatea cu Ucraina, într-o conferință de presă susținută la Kiev alături de omologul lor ucrainean.

15.20Jumătate din ruși sunt de acord cu un război pentru a împiedica Ucraina să intre în NATO (sondaj)

15.07 Liderul separatiștilor din Donețk spune că mobilizarea militară se accelerează, dar vrea o soluție pașnică

14.28Rusia a început evacuarea personalului tuturor misiunilor sale diplomatice din Ucraina, alimentând temerile Kievului că un atac asupra țării este iminent

14.14 Ministrul britanic al culturii a cerut autorităților din domeniul audiovizual revizuirea licenței de transmisie pentru principalul organ de propagandă al Rusiei ”Russia Today” care emite în mai multe state occidentale. Precizarea a fost făcută miercuri de premierul Boris Johnson care dă explicații în Camera Comunelor. O astfel de decizie este argumentată prin temerile că RT va continua să răspândească știri false despre criza din Ucraina, promovând propaganda Kremlinului.

Johnson a mai respins și acuzațiile potrivit cărora Marea Britanie întârzie anunțarea sancțiunilor din cauza faptului că oligarhi ruși se află printre donatorii partidului conservator.

13.47 Precizări din partea Kievului: Va fi decretată stare de urgență însă, deocamdată, NU va fi introdusă legea marțială. (Reuters)

Unii parlamentari ceruseră guvernului să introducă legea marțială, o mișcare însă care ar putea declanșa un răspuns pe măsură din partea rușilor. Dacă evoluția evenimentelor o va cere, o astfel de măsură va fi adoptată la momentul oportun, însă acum nu este luată în calcul, a precizat un oficial citat de Reuters. Legea marțială ar presupune impunerea unor restricții dure, inclusiv interzicerea adunărilor publice, a mișcărilor și partidelor politice.

13.29 FSB a revenit cu detalii despre așa-zisa operațiune de dejucare a unui act terorist, publicând fotografii cu cei 6 bărbați arestați miercuri. Aceștia ar fi simpatizanți ai unui grup de extremă dreapta și ar fi pregătit un atac asupra bisericii ortodoxe din Crimeea.

13.20 Ambasadorii statelor UE la Bruxelles au dat undă verde primei tranșe de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters. Sancțiunile trebuie să fie aprobate formal și de miniștrii de externe, procedură ce ar urma să fie finalizată în cursul după-amiezii de miercuri și vor intra în vigoare imediat. Este însă o simplă formalitate, în condițiile în care prima tranșă de sancțiuni a fost deja prezentată marți de Josep Borrell.

13.14 Papa Francisc a deplâns miercuri "scenariile cele mai alarmante" care se anunţă la orizont în Ucraina şi care ameninţă "pacea tuturor", îndemnându-i în acelaşi timp pe responsabilii politici să îşi facă un "examen de conştiinţă serios" în faţa lui Dumnezeu în legătură cu acţiunile lor.

12.57 Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că va condamna recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste din estul Ucrainei ca țări independente dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski va condamna la televizor campania NATO de bombardare a Serbiei din 1999.

12.31 Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a precizat miercuri că ar fi dejucat ”un act de terorism” în Crimeea, arestând 6 cetățeni ruși care ar fi fost simpatizanți ai unui grup extremist ucrainean, potrivit agenției RIA.

FSB a mai susținut că a ridicat componente care sunt folosite la fabricarea de dispozitive explozive.

12.19 Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat în timpul unei conferințe de presă susținută miercuri că „omuleții verzi” ai Rusiei „sunt peste tot în estul Ucrainei” și că aceștia „ajută la crearea premiselor pentru război”.

12.10 Ucraina va decreta stare de urgență pe întregul teritoriu al țării, cu excepția regiunilor separatiste Donețk și Luhansk, a anunțat un oficial de la vârful serviciilor de securitate citat de Reuters. Starea de urgență va fi valabilă pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire.

Cererea Consiliului de Securitate privind decretarea stării de urgență trebuie aprobată și de Parlament.

11.52 Parlamentul de la Kiev a adoptat, într-o primă lectură, un proiect de lege care le va permite cetățenilor să poarte arme de foc în scopuri defensive, transmite Reuters. ”Adoptarea acestui proiect este în interesul statului și al societății”, susțin inițiatorii.

11.14 Parlamentul Ucrainei a aprobat sancțiuni pentru nu mai puțin de 350 de ruși printre care și parlamentari pentru decizia de recunoaștere a teritoriilor de la granița de est, Donețk și Luhansk. Cei de pe lista neagră a sancțiunilor nu vor mai avea dreptul de intrare în țară și li se va bloca accesul la propietăți, conturi bancare și afaceri. (Reuters)

11.13 FOTO. Rusia a desfășurat noi echipamente și trupe în Belarus, lângă granița cu Ucraina - imagini din satelit

11.00 Kievul face apel la statele occidentale să impună noi sancțiuni.

”Pentru a-l opri pe Putin de la noi agresiuni, facem apel la partenerii noștri să impună sancțiuni suplimentare acum. Primii pași decisivi au fost făcuți ieri și suntem recunoscători pentru asta. Acum trebuie intensificată presiunea pentru a-l opri pe Putin. Loviți în economia lui și în apropiații săi. ”, a transmis ministrul afacerilor externe Dmitro Kuleba.

10.51 Asistență militară continuă să sosească în Ucraina din partea statelor occidentale. Ultimul transport vine din Canada.

10.46 Ministerul de externe de la Kiev a emis o nouă alertă prin care le cere cetățenilor ucraineni să părăsească Rusia cât mai repede posibil sau să evite călătoriile în țara vecină . Din cauza intensificării tensiunilor, serviciile consulare de asistență vor fi limitate. (AFP)

10.35Părinții din Ucraina au început să își trimită copiii la școală cu stickere pe care le este trecută grupa sanguină, temându-se de bombardamente în contextul în care Kievul se pregătește pentru o invazie a Rusiei

10.25 Potrivit decretului semnat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au fost mobilizați rezerviștii cu vârste între 18 și 60 de ani, pentru o perioadă de un an, informează conducerea armatei citată de Reuters. Amintim că Zelenski a exclus totuși mobilizarea generală.

09.59 China nu crede că sancțiunile împotriva Rusiei reprezintă soluția actualei crize, a transmis ministerul de externe întrebat dacă Beijingul ar trebui să se alăture statelor occidentale, informează Reuters.

China speră că părțile relevante vor încerca să soluționeze diferendul prin dialog și că își vor păstra calmul, a transmis purtătorul de cuvânt al ministerului.

În schimb, Coreea de Sud a anunțat că ia în calcul să se alăture țărilor occidentale în demersurile de sancționare a regimului de la Moscova.

09.55 Mai mulți demonstranți pro-Ucraina au manifestat marți seara în orașul Mariupol din sud-estul țării. Imagini ale acestor manifestații au început să apară pe rețelele sociale.

09.36 Un soldat ucrainean a fost ucis și alți 6 răniți ca urmare a bombardamentelor lansate de separatiștii din estul Ucrainei, a anunțat miercuri dimineața armata Ucrainei, pe Facebook.

09.04 Vladimir Putin a susținut miercuri că este gata pentru ”o soluție diplomatică”, însă interesele Rusiei nu sunt negociabile.

Putin s-a adresat miercuri dimineața cu ocazia unei sărbători naționale.

  • ”Țara noastră este întotdeauna deschisă pentru un dialog onest și direct, pentru găsirea unor soluții diplomatice pentru cele mai complexe probleme. Interesele Rusiei, securitatea cetățenilor noștri nu sunt negociabile”, a declarat el, potrivit AFP, cu ocazia zilei apărătorilor patriei.

08.45 Washingtonul a transmis că este exclus un summit Biden-Putin în acest moment, a anunțat Casa Albă citată de BBC. Un astfel de summit era vehiculat la sfârșitul săptămânii trecute, după o serie de convorbiri la nivel înalt între Emmanuel Macron și Vladimir Putin.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat rezerviștii și a avertizat că este posibil ca Ucraina să fie nevoită să lupte pentru însăși existența sa, în timp ce SUA și tot mai multe state au anunțat sancțiuni împotirva Rusiei.

Volodimir Zelenski a exclus mobilizarea generală în discursul său către națiune, însă decizia de a convoca rezerviștii este încă un semn că Ucraina se pregătește de o confruntare militară cu Rusia, notează agențiile de presă citate de The Guardian.

07.40Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunțat marți seara că a anulat întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, după recunoaşterea de către Moscova a două regiuni separatiste din estul Ucrainei. "Acum că vedem că invazia a început şi Rusia a respins în mod clar diplomaţia, nu are sens să ne întâlnim în această etapă", a declarat Antony Blinken în cursul unei conferinţe de presă, comună cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

07.25 Fostul președinte american Donald Trump a avut o primă intervenție de la izbucnirea crizei, lăudându-l pe Vladimir Putin și acuzându-l pe succesorul său de la Casa Albă că nu a avut pregătit niciun răspuns concret la acțiunile Moscovei. Referindu-se la recunoșterea independenței celor două regiuni separatiste și la invadarea Ucrainei, Trump a spus că Putin este genial.

Președintele american Joe Biden a anunțat marți seară impunerea unei "prime tranșe" de sancțiuni pentru Rusia, cea mai dură fiind tăierea posibilității de finanțare de la instituțiile financiare vestice sau de pe piețele de capital.

"Rusia a decis să rupă o bucată din Ucraina", a afirmat Joe Biden, vorbind despre "începutul unei invazii" rusești a Ucrainei'', în prima sa apariție publică după anunțul Rusiei de recunoaștere a regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat desfășurarea de trupe în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut ca fiind independente, accelerând criza de care Occidentul se teme că ar putea duce la un război major. Echipamente militare grele fără însemne au fost văzute deja în Donețk.