Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că administrația sa va impune sancțiuni Nord Stream 2 AG, compania responsabilă de construirea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, relatează Reuters și AFP.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Astăzi, mi-am îndrumat administrația să impună sancțiuni Nord Stream 2 AG și liderilor săi”, a spus Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.

Astfel, Statele Unite l-au sancționat miercuri pe CEO-ul Nord Stream 2 AG, Matthias Warnig, directorul superior al companiei care construiește conducta rusă Nord Stream 2, a declarat Departamentul de Trezorerie pe site-ul său.

Compania-mamă a acestei companii este gigantul rus Gazprom.

„Aceste măsuri fac parte din prima noastră rundă de sancțiuni ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina”, a spus liderul american.

Președintele a lăudat, de asemenea, decizia Germaniei de marți de a opri certificarea gazoductului.

„Prin acțiunile sale, președintele Putin a oferit lumii un imbold copleșitor pentru a se îndepărta de gazul rusesc și la alte forme de energie. Vreau să-i mulțumesc cancelarului Scholz pentru parteneriatul său strâns și dăruirea continuă de a trage Rusia la răspundere pentru acțiunile sale”, a spus Biden, după ce cancelarul german Olaf Scholz a blocat marţi procedura de certificare a gazoductului Nord Steam 2, ca reacţie la recunoaşterea de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Asta, după ce marți seară președintele american a impus o ”primă tranșă” de sancțiuni pentru Rusia, cea mai dură fiind tăierea posibilității de finanțare de la instituțiile financiare vestice sau de pe piețele de capital.

Rusia a promis, miercuri, că va avea un răspuns „puternic” și dureros” la sancțiunile anunțate de SUA.

”Nu ar trebui să existe nicio îndoială: va exista un răspuns puternic la sancțiuni, nu neapărat simetric, dar bine calculat și dureros pentru partea americană”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat de presă, citat de AFP și Tass.

Reamintim că Statele Unite au fost împotriva gazoductului încă de la început, care ar slăbi Ucraina din punct de vedere economic și strategic și, în ochii lor, ar crește dependența UE de gazul rusesc.

Citește și: