Rusia a început miercuri evacuarea personalului diplomatic din toate misiunile diplomatice din Ucraina, ţară care acuză Moscova în continuare că pregăteşte o invazie, potrivit Reuters.

Rusia a evacuat ambasada din KievFoto: Captura video

Purtătorul de cuvânt al ambasadei ruse la Kiev, Denis Golenko, a răspuns afirmativ agenţiei France Presse când a fost întrebat dacă evacuarea este în desfăşurare, potrivit Agerpres.

Drapelul rus a fost deja coborât de pe sediul misiunii diplomatice ruse şi mai multe persoane au fost văzute ieşind cu bagaje.

Diplomatul rus menţionat a spus că mai multe ambasade occidentale şi-au evacuat şi ele o parte a personalului diplomatic, iar Moscova a decis să procedeze la fel în mod ''temporar''.

„Mai multe mașini au părăsit teritoriul consulatului dimineața”, a declarat pentru Reuters un membru al Gărzii Naționale ucrainene care se afla de serviciu în apropierea consulatului rus din Odesa, scrie Reuters.

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat marți evacuarea personalului diplomatic din Ucraina din ceea ce el a numit motive de siguranță, la o zi după ce președintele Vladimir Putin a recunoscut independența a două regiuni separatiste din estul Ucrainei și a ordonat trupelor ruse „să mențină pacea” acolo, în timp ce strânge armata de-a lungul granițelor ucrainene.

Săptămâna trecută a circulat online un videoclip care arată fumul care se ridică din coșul Ambasadei Rusiei. Un angajat a spus că personalul a ars documente înainte de plecare, potrivit TASS.

"Aceasta este o procedură obișnuită. În cazuri precum cele pe care le avem acum există un set de măsuri care ar trebui luate din motive de securitate", a spus angajatul, potrivit TASS.

Ministerul de Externe al Ucrainei i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să rupă legăturile diplomatice cu Rusia, ca răspuns la recunoașterea independenței regiunilor deținute de separatiști.

Mai multe state occidentale şi-au evacuat în ultimele săptămâni familiile diplomaţilor din Ucraina ori şi-au mutat ambasadele de la Kiev la Liov, oraş situat în vestul Ucrainei şi considerat a fi un loc mai sigur în eventualitatea unui atac al Rusiei.