Părinții din Ucraina au început să își trimită copiii la școală cu stickere pe care le este trecută grupa sanguină, temându-se de bombardamente în contextul în care Kievul se pregătește pentru o invazie a Rusiei, scrie Insider.

Copii mergand la scoala in UcrainaFoto: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia Images

Jurnalista ucraineană Olga Tokariuk a scris luni pe Twitter că discursul lui Vladimir Putin în care a anunțat că Rusia va recunoaște cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei ca republici independente a fost privită de ucraineni ca o declarație de război.

Ministrul rus de externe Dmitri Peskov a negat a doua zi dreptul la suveranitate al Ucrainei, susținând că guvernul de la Kiev nu reprezintă toate regiunile care alcătuiesc țara.

„Cred că nimeni nu poate argumenta că regimul ucrainean, începând cu lovitura de stat din 2014, reprezintă întregul popor care trăiește pe teritoriul statului ucrainean”, a declarat șeful diplomației ruse.

Tokariuk a notat că aceste declarații i-au făcut pe părinții ucraineni să ia măsuri de precauție suplimentare, printre acestea numărându-se trimiterea la școală a copiilor cu stickere pe care este scrisă grupa lor sanguină, în cazul în care vor avea nevoie de o transfuzie de sânge.

Stickere cu grupa sangunină, măsura dramatică luată de părinții ucraineni

Jurnaliștii de la Today au confirmat informația după ce au discutat cu Vasîl și Marta, doi părinți ucraineni ce locuiesc în apropierea Kievului și care au două fetițe în vârstă de 5 și 9 ani. Fiica mai mare a cuplului merge la o școală din centrul Kievului.

Părinții din Kiev au început să își trimită copiii la școală cu stickere după ce primarul capitalei ucrainene, fostul boxer Vitali Kliciko, a descris declarațiile lui Putin drept o „declarație de război”.

„Este ca o bucată de hârtie cu informații despre grupa sanguină, numele părinților, numerele de telefon”, le-a relatat Vasîl jurnaliștilor de la Today.

„Nu există o formă unică pentru stickere. Depinde de fiecare părinte în parte”, a explicat el, adăugând că școlile au început să îi pregătească pe copii pentru posibile atacuri.

Citește ultimele evoluții privind situația din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: