Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat în timpul unei conferințe de presă susținută miercuri, că „omuleții verzi” ai Rusiei sunt „peste tot în estul Ucrainei”.

Monument din Crimeea dedicat „omuletilor verzi”Foto: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

Psaki a făcut remarca în timp ce răspundea la o întrebare privind prezența instructorilor militari americani în Ucraina.

„Cred că este foarte important pentru publicul american (...) să știe că o prezență militară a Rusiei a existat în Ucraina încă din 2014, pe care ei (n.r. rușii) nu au admis-o, nu au recunoscut-o niciodată”.

„În anumite feluri, ei au admis-o doar recent”, a spus ea cu privire la ordinul dat marți de președintele rus Vladimir Putin ca trupele rusești să intre în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Omuleții verzi „ajută la crearea premiselor pentru război”

„În 2014 le-am spus 'omuleții verzi' fiindcă nu erau în uniforme militare rusești. Acum știm că ei sunt peste tot în estul Ucrainei. Și, deși nu sunt în uniformă, ei se comportă exact cum ar face-o militarii ruși”, a explicat Jen Psaki.

„Ei reprezintă guvernul rus. Ei sunt separatiști care (...) ajută la crearea mre pentru război. Acesta este scopul pentru care mulți dintre ei se află acolo”, a conchis purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

OSCE a confirmat încă din 2014 că „omuleții verzi” sunt de fapt militari ruși într-un raport întocmit în acel an pe baza informațiilor trimise de observatorii săi.

Citește ultimele evoluții privind situația din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: