Imagini din satelit arată o nouă desfășurare a peste 100 de vehicule militare și zeci de corturi ale trupelor rusești în sudul Belarusului, în apropiere de granița ucraineană, a anunțat marți compania americană Maxar, citată de Reuters.

Noi miscari de echipament si trupe rusesti in apropierea granitei cu UcrainaFoto: Maxar

Imaginile publicate de Maxar Technologies, care a monitorizat masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina de mai multe săptămâni, arată de asemenea un nou spital de campanie care a fost construit într-o garnizoană din vestul Rusiei, în apropierea graniței ucrainene.

Maxar a publicat și la sfârșitul lunii februarie imagini din satelit care arătau că Rusia a adus noi trupe și armament lângă Ucraina.

Aceste imagini l-au făcut pe secretarul de stat american Antony Blinken să declare că Rusia este pregătită „în orice moment” să invadeze Ucraina.

Trupele rusești au intrat deja în estul Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat marți trupelor rusești să intre în estul Ucrainei pentru a „menține pacea” după ce luni a recunoscut regiunile separatiste Donețk și Luhansk ca state independente.

Președintele american Joe Biden a catalogat marți mutarea ca fiind „începutul unei invazii a Ucrainei” și a anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei, după ce în urmă cu câteva zile administrația de la Washington a anunțat sancțiuni și împotriva celor două entități separatiste.

„Rusia a decis să rupă o bucată din Ucraina", a afirmat marți Joe Biden, vorbind despre „începutul unei invazii rusești a Ucrainei'', în prima sa apariție publică după anunțul Rusiei de recunoaștere a regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Biden a mai spus că Statele Unite sunt „pregătite” să impună Rusiei noi sancțiuni dacă aceasta îşi extinde agresiunea împotriva Ucrainei.

Maxar afirmă că în apropierea graniței cu Ucraina au fost văzute transportoare de echipament greu, folosite pentru transferarea de tancuri, artilerie și a altor echipamente grele, precum și noi desfășurări de trupe.

Urmărește ultimele evoluții ale situației din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: