Republica Cehă va cere Uniunii Europene să permită intrarea în spațiul Schengen fără control la frontieră doar rușilor care dețin pașapoarte biometrice, a declarat miercuri ministrul ceh de interne Vita Rakusan, relatează Reuters.

SchengenFoto: DreamsTime

„Vom face apel la colegii noștri europeni... să ceară cetățenilor ruși (să dețină) pașapoarte biometrice pentru a intra în spațiul Schengen, astfel încât să avem certitudinea clară că persoana care intră cu pașaportul este într-adevăr acea persoană”, a spus Rakusan.

Cea mai mare parte a blocului face parte din zona Schengen.

Rakusan a spus că va colabora, de asemenea, cu Ministerul de Externe pentru o posibilă înăsprire a regulilor de eliberare a vizelor pentru ruși, creând în același timp vize speciale pentru persoanele persecutate în Rusia pentru că sunt asociate cu opoziția rusă, a spus el.

Pașii fac parte dintr-un răspuns la conflictul din Ucraina, a spus el.

Membrul UE și NATO, care găzduiește o comunitate ucraineană de 260.000 de persoane, s-a pregătit pentru un potențial aflux de refugiați din Ucraina, dar deocamdată nu au existat semne de interes sporit pentru orice tip de permis de ședere, a spus Rakusan.