Ucraina dorește garanții de securitate din partea Rusiei ca un pas către încheierea conflictului dintre cele două țări, a declarat miercuri președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir ZelenskiFoto: STEFANIE LOOS / AFP / Profimedia

"Cred că Rusia ar trebui să fie printre acele țări care oferă garanții clare de securitate. Am sugerat de multe ori ca președintele Rusiei să se așeze la masa de negocieri și să vorbească", a spus Zelenski într-o conferință de presă susținută la Kiev alături de omologii săi polonezi și lituanieni.

Una dintre cele mai grave crize de securitate din Europa din ultimele decenii s-a desfășurat după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut două zone din estul Ucrainei ca fiind independente și a ordonat detașarea de trupe în estul Ucrainei.

Polonia a condamnat decizia Rusiei de a recunoaște două regiuni separatiste din estul Ucrainei și consideră acțiunile sale ca o amenințare pentru întreaga regiune și Uniunea Europeană, a declarat miercuri președintele polonez Andrzej Duda.

"Acțiunile Rusiei ne îngrijorează foarte mult. Le luăm foarte în serios", a spus Duda în timpul unei conferințe de presă după ce a semnat o declarație comună cu președinții ucrainean și lituanian la Kiev.

„Credem că reprezintă o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga noastră regiune, pentru flancul estic al NATO și pentru UE în ansamblu”.