Pentagonul consideră că „forțe militare ruse suplimentare se deplasează în” regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina, a declarat miercuri secretarul de presă al Pentagonului John Kirby, relatează CNN.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

Kirby a spus că Pentagonul nu a putut confirma detaliile cu privire la numărul de trupe ruse care s-au mutat în aceste două regiuni „care sunt formațiunile, care sunt capabilitățile”, dar a spus că Pentagonul crede că trupele ruse se deplasează.

„Nu putem confirma cu o mare exactitate numerele și care sunt formațiunile, care sunt capabilitățile, dar cu siguranță credem că asta se întâmplă”, a spus Kirby.

Consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina este acum „într-o stadiu de pregătire în care ar putea ataca în orice moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Kirby a subliniat că, dacă președintele rus Vladimir Putin decide să invadeze pe deplin Ucraina, va fi un „război ales” și „nu va fi fără sânge”.

„Va fi suferință”, a adăugat Kirby. „Vor exista sacrificii. Și toate acestea trebuie și ar trebui puse la picioarele lui. Pentru că face asta de bunăvoie”.

Kirby a spus că Rusia a continuat să nu dea niciun semn că este dispusă să detensioneze conflictul, în schimb, Pentagonul a văzut „chiar opusul”.

”Potrivit informațiilor pe care le am la dispoziție, Putin mută forțe și tancuri suplimentare în teritoriile ocupate Donbas”, a declarat miercuri prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš pentru CNN.

Anterior, un martor Reuters a spus că două convoaie separate de echipamente militare fără însemne identificabile se îndreptau spre orașul Donețk, în estul Ucrainei, pe drumuri diferite din direcția graniței cu Rusia.

Un convoi includea nouă tancuri și un vehicul de luptă al infanteriei, în timp ce celălalt era format din camioane și cisterne de combustibil, a spus reporterul, care se afla luni pe teritoriul a două regiuni rebele susținute de Rusia, recunoscute ca independente de Moscova.

Totodată, un înalt oficial american al apărării a spus că Rusia a adunat aproape 100% din trupele sale în pozițiile necesare pentru o invazie.

”Este cât se poate de pregătit. Am spus în orice zi și este cu siguranță posibil ca astăzi să fie acea zi”, a spus oficialul american al apărării, fără a prezice că o invazie va avea loc miercuri.

Citește și:

Kremlinul spune că separatiștii din Ucraina au cerut Rusiei „ajutor” împotriva Kievului