Numărul total de cazuri de infecții, la nivel mondial, este de peste 3,5 milioane, iar cel al deceselor a depășit pragul de 250.000, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins pe platforma arcgis. Unele state încep relaxarea măsurilor de restricții în Europa, în timp ce Comisia Europeană a reușit să strângă 7,4 miliarde de euro pentru descoperirea unui vaccin, prin teledonul lansat de Ursula von der Leyen. În același timp, președintele american Donald Trump a declarat că un vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi gata până la sfârșitul acestui an.

Coronavirus in SUAFoto: Profimedia Images

01.05:Bilanțul deceselor la nivel global a depășit un sfert de milion

00.50: Brazilia raportează 4.075 de noi cazuri şi 263 de decese în ultimele 24 de ore

00.40: A fost identificat un anticorp monoclonal promițător în lupta cu Covid-19 - studiu

00.15: Un document intern al guvernului Statelor Unite estimează o creștere drastică a numărerelor de îmbolnăvire şi al deceselor în următoarele săptămâni

22.00:

Franța devine a cincea țară cu peste 25.000 de morți / 306 noi decese în 24 de ore

21.20: Spania riscă haosul sanitar şi economic dacă nu va prelungi starea de urgenţă, avertizează guvernul socialist

20.40: În Regatul Unit, bilanţul deceselor a crescut cu 288, ajungând la un total de 28.734

20.25: Grecia speră să deschidă sezonul turistic pe 1 iulie

20.00:Coronavirus Italia: Bilanțul zilnic al noilor cazuri scade

19.30:Michel Houellebecq nu crede în începutul unei ”noi lumi” după pandemie: Va fi aceeaşi, dar puțin mai rea / Victimele se rezumă la unitate într-o statistică

19.20: În Rusia, continuă să cadă de la etaj doctorii care se plâng de criza Covid-19

18.35:Comisia Europeană a lansat teledonul mondial pentru descoperirea unui vaccin / Șefa Comisiei Europene speră să strângă 7,5 miliarde de euro / Cât au promis Franța și Germania

17.25:Televiziunea chineză critică afirmaţiile "demente" ale Washingtonului privind originea virusului

16.55:O persoană din cinci infectate cu noul coronavirus nu prezintă simptome, arată luni un studiu efectuat într-unul dintre principalele focare ale pandemiei din Germania. Potrivit studiului, numărul persoanelor infectate ar fi "de zece ori mai mare decât numărul total de cazuri oficial semnalate".

16.40:

Cum e să fii în carantină în China: Camerele de luat vederi îți veghează non-stop ușa, iar roboții îți livrează mâncarea

16:03: Coronavirus în Ungaria: Au început examenele de bacalaureat în condiții speciale

15:46:Grecia: Înghesuială la frizerii, florării și plaje, odată cu relaxarea unor măsuri de restricție

13.42: România, Polonia, Marea Britanie, Suedia și Bulgaria sunt cele cinci state europene care încă nu au atins vârful epidemiei de coronavirus, a declarat luni Andrea Ammon șefa agenției UE pentru controlul bolilor. Oficialul l-a contrazis astfel pe premierul britanic Boris Johnson care anunța recent că țara sa a depășit acest punct critic și va prezenta un plan de relaxare a măsurilor restrictive.

13.21: Ucraina extinde carantina până la 22 mai, a anunțat premierul, potrivit Reuters.

13.14: Autorităţile din Coreea de Sud au anunţat luni că vor redeschide şcolile în etape începând cu data de 13 mai, în condiţiile în care numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a scăzut la aproape zero în ultimele zile.

12.14: Spania a raportat luni încă 534 de cazuri de infecții, bilanțul total al îmbolnăvirilor urcând la 218.011, scrie Reuters.

În același timp, ministerul sănătății a anunțat că încă 164 de persoane și-au pierdut viața, similar cu bilanțul provizoriu din ziua precedentă. În total 25.428 de oameni au murit din cauza infecției cu Covid-19.

12.08: Rusia a confirmat luni 10.581 noi cazuri de infecții cu coronavirus, bilanțul oficial ajungând astfel la 145.268, scrie Moscow Times.

10.50: Mai multe firme sunt în negociere cu guvernul de la Londra în vederea dezvoltării unui ”pașaport de sănătate” care să le permită britanicilor să se întoarcă la muncă în siguranță, notează Guardian. Acest sistem presupune atât teste pentru coronavirus, cât și metode de recunoaștere facială.

09.55: Noua Zeelandă nu a înregistrat niciun caz nou de COVID-19 în ultimele 24 de ore, o premieră după data de 11 martie, au anunţat luni autorităţile sanitare din această ţară.

09.34: Germania mai pesimistă decât Trump în privința vaccinului împotriva Covid-19: ”Trebuie să rămânem realişti, ar putea dura ani”.

09.06: Japonia extinde starea de urgență până la 31 mai. Până la această oră, Japonia are în jur de 14.800 de cazuri de infecții Covid-19 confirmate și 487 de decese.

08.48: Europa a fost ”puțin naivă” în relația sa cu China, dar abordarea sa începe să fie mai realistă, a declarat înaltul reprezentat pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, înttr-un interviu citat de politico.eu.

07.49:Numărul cazurilor de infecții din Germania a crescut cu 679, bilanțul total ajungând la 163.175, potrivit datelor prezentate luni de Institutul Robert Koch.

Principalele informații din ultimele ore:

Președintele SUA Donald Trump a anunțat că un vaccin va fi disponibil până a sfârștiul anului

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a sfidat din nou recomandările propriului ministru al sănătății și i-a îndemnat pe oameni să nu respecte măsurile de izolare, în condițiile în care Brazilia a depășit pragul de 100.000 de cazuri de infecții confirmate, cu 4.588 anunțate doar în ultimele 24 de ore.

• În acest context, o ”coaliție” formată din personalități publice și artiști, printre care Madonna, Oprah Winfrey, Brad Pitt, David Hockney și Paul McCartney, a avertizat populația din Brazilia că se află în pragul unui ”genocid” și i-au trimis o scrisoare deschisă lui Bolsonaro.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a susținut, din nou, că există numeroase dovezi care arată că noul coronavirus își are originea într-un laborator din China, însă nu a oferit alte detalii

• Italia a raportat cel mai mic număr de cazuri și decese de la impunerea carantinei pe 10 martie, respectiv 1.389 de noi cazuri și 174 de decese.

• Franța va începe de luni să testeze o aplicație ”Stop Covid” pentru a depista cât mai repede răspândirea coronavirusului. Măsura vine în contextul relaxării parțiale a măsurilor restrictive.

• Portugalia iese din starea de urgență și trece la cea de ”calamitate” (un grad inferior de alertă), raportând cel mai mic număr de noi cazuri de infecții de la debutul pandemiei.

• Papa Francisc a făcut un apel la cooperare științifică internațională astfel încât un vaccin să fie accesibil la scară largă, peste tot în lume, în momentul dezvoltării acestuia.

• În Italia, fotbaliștii din divizia A vor putea să înceapă antrenamentul individual de luni, aceasta fiind o ultimă măsură privind reluarea treptată a activităților sportive în Europa.