O persoană din cinci infectate cu noul coronavirus nu prezintă simptome, arată luni un studiu efectuat într-unul dintre principalele focare ale pandemiei din Germania, scrie AFP.

Restrictii coronavirus GermaniaFoto: Frank Rumpenhorst/dpa/Profimedia Images

O echipă de cercetători de la universitatea din Bonn a efectuat un studiu avansat pe bolnavii din Gangelt, o localitate cu circa 11.000 de locuitori din districtul Heinsberg, unul dintre principalele focare germane, după ce un cuplu infectat a participat la un carnaval.

Acest studiu, efectuat pe interviuri și analize asupra a 919 persoane, provenite din 405 gospodării, permite astfel determinarea cu precizie a ratei de mortalitate a infecției. La Gangelt, circa 15% din populație a fost infectată. Rata de mortalitate în rândul acestor bolnavi a fost de 0,37%.

"Dacă extrapolăm cifrele la cele aproape 6.700 de decese asociate cu Covid-19 în Germania, numărul total al persoanelor infectate ar fi estimat la circa 1,8 milioane", potrivit studiului, respectiv un număr "de zece ori mai mare decât numărul total de cazuri oficial semnalate".

"În Gangelt, 22% dintre persoanele infectate nu au prezentat niciun simptom", precizează studiul.

"Faptul că, aparent, o infectare din cinci se derulează fără simptome vizibile sugerează că persoanele infectate care excretează virusul și pot deci să reinfecteze alte persoane nu pot fi identificate de manieră fiabilă pe baza simptomelor recognoscibile ale bolii", arată Pr Martin Exner, coautor al studiului.

Acest aspect confirmă, potrivit acestuia, importanța regulilor generale de distanțare și de igienă.

"Orice persoană presupus sănătoasă cu care ne întâlnim poate fi purtătoare a virusului fără să o știe. Trebuie să fim conștienți și să acționăm în consecință", spune acest cercetător.

Heinsberg a devenit unul dintre focarele epidemiei după ce a găzduit un carnaval.

Majoritatea persoanelor care au fost contaminate la acest carnaval au prezentat simptome, mai mult decât alți bolnavi care nu au participat la această manifestare.

"Pentru a determina dacă proximitatea fizică cu alți participanți și formarea sporită de picături de salivă prin conversații cu voce tare sau cântat a contribuit la o evoluție mai puternică a bolii avem în vedere investigații suplimentare în cooperare", a precizat echipa de cercetători.

Studiul afirmă între altele că infecțiile în cadrul unei familii sunt destul de reduse și că, mai general, rata de infectare apare "foarte similară la copii, adulți și persoanele în vârstă și nu depinde aparent de vârstă" sau de sex.